آیین نامه اجرایی قانون بازار اوراق بهادار مصوب 1386/04/03
آیین نامه اجرایی قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مشتمل بر 20 ماده مصوب 1386/04/03 هیات وزیران
شناسنامه آیین نامه اجرایی قانون بازار اوراق بهادار:
شماره روزنامه رسمی: 18157
تاریخ روزنامه رسمی: 1386/04/11
شماره ابلاغ: 51685
تاریخ ابلاغ: 1386/04/06
مرجع تصویب: هیات وزیران
تاریخ تصویب: 1386/04/03
بیشتر بخوانید:
متن آیین نامه اجرایی قانون بازار اوراق بهادار:
هیات وزیران در جلسه مورخ 3/4/1386 بنا بـه پیشنهاد شماره 30897 مورخ 18/07/1385 وزارت امور اقتصادی و دارایی و بـه استناد بند (3) ماده (4) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384 آیین نامه اجرایی قانون یاد شده را بـه شرح زیر تصویب نمود:
ماده 1 ـ اصطلاحات و واژه های اختصاری تعریف شده در ماده یک قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب آذرماه 1384، در این آیین نامه نیز بـه همان مفاهیم بـه کار برده می شوند. سایر اصطلاحاتی که در این آیین نامه بـه کار رفته است، دارای معانی زیر می باشند:
1 ـ قانون: قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384
2 ـ نهادها و تشکلهای تحت نظارت: کلیه نهادها و تشکلهایی که براساس قانون، مجوز تأسیس یا فعالیت خود را از شورا یا سازمان دریافت نموده باشند از قبیل بورسها، بازارهای خارج از بورس، کانونها، بازارهای مشتقه، بورسهای کالایی، شرکتهای سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و نهادهای مالی.
ماده 2 ـ پس از پذیرش اوراق بهادار براساس ماده (30) قانون، معاملات آن در هر بورس براساس مقرراتی خواهد بود که بـه تصویب شورا می رسد.
ماده 3 ـ بورسها، کانونها، بازارهای خارج از بورس و شرکتهای سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، تشکل خود انتظام محسوب می شوند. مصادیق سایر تشکلهای خود انتظام توسط شورا تعیین می شوند.
ماده 4 ـ شرکتهای سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، شرکتهای مادر (هلدینگ) و سبدگردانها از مصادیق نهاد مالی محسوب می شوند. سایر مصادیق نهادهای مالی با رعایت بند (21) ماده (1) قانون توسط شورا تعیین می شوند.
ماده 5 ـ نهادها و تشکلهای تحت نظارت مشمول مقررات «قانون»، این آیین نامه و همچنین مقرراتی که در چارچوب اختیارات قانونی توسط ارکان ذی صلاح بازار اوراق بهادار وضع می گردد، هستند.
ماده 6 ـ شورا مرجع تعیین و تصویب انواع «اوراق بهادار قابل معامله» موضوع بند (24) ماده (1) قانون است. سازمان از انتشار و یا معامله انواع اوراقی که هنوز در زمره اوراق مذکور قرار نگرفته اند جلوگیری می کند. مقررات لازم در این خصوص بـه پیشنهاد هیئت مدیره سازمان بـه تصویب شورا خواهد رسید.
ماده 7 ـ چگونگی تشکیل، رسمیت یافتن و ادارة جلسات شورا، تصمیم گیری و ابلاغ مصوبات آن طبق دستورالعملی خواهد بود که بـه تصویب شورا می رسد.
ماده 8– سازمان باید نشان، مهر و یک نشریه ویژه داشته باشد. انتشار این نشریه با رعایت مقررات قانونی مربوطه یک سال پس از شروع فعالیت سازمان با درج موارد زیر الزامی است:
1 ـ مقررات و ضوابط مربوط بـه بازار اوراق بهادار با ذکر تاریخ تصویب، مرجع یا مراجع تصویب کننده و تاریخ لازم الاجرا شدن آنها.
2 ـ مجوزهای صادر، لغو یا تعلیق شده توسط ارکان بازار اوراق بهادار بـه همراه سایر اطلاعاتی که در این زمینه مطابق مقررات باید بـه اطلاع عموم برسد.
3 ـ مشخصات اوراق بهادار ثبت شده نزد سازمان،
4 ـ آراء یا اجرائیه های صادره سازمان، هیئت داوری و یا احکام قطعی دادگاهها و سایر مراجع قانونی درخصوص بازار اوراق بهادار، مگر این که هیئت مدیره نشر آنها را مغایر مصالح بازار تشخیص دهد.
5 ـ هرگونه تغییر در اساسنامه، نشانی مرکز اصلی، نام و محل شعب و دفاتر سازمان.
6 ـ سایر اموری که بـه تشخیص سازمان انتشار آنها در نیل بـه اهداف سازمان مؤثر باشد.
تبصره ـ سازمان مکلف است، ظرف دو سال از شروع فعالیت، اقدام بـه راه اندازی یک پایگاه الکترونیکی نماید که حداقل حاوی موارد مذکور در این ماده باشد.
ماده 9 ـ ناشران و نهادها و تشکلهای تحت نظارت سازمان موظفند ضوابطی را که سازمان با رعایت مقررات مربوط درخصوص نشر اطلاعات و تبلیغات اوراق بهادار وضع می نماید رعایت کنند.
ماده 10 ـ بـه منظور حفظ استقلال و اطمینان از کیفیت کار ارزشیابان، تحلیلگران مالی و حسابرسان معتمد سازمان که خدمات حرفه ای در بازار اوراق بهادار ارائه می دهند سازمان ضوابط و مقررات لازم را تهیه و جهت تصویب بـه شورا ارائه می نماید.
ماده 11 ـ راهکارها، ضوابط و مقررات مربوط بـه عملیات بانکی که معاملات اوراق بهادار و تسویه وجوه ناشی از معاملات را تسهیل می نماید، بـه پیشنهاد سازمان بـه تصویب شورا می رسد. مصوبات شورا بـه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام و بانک مرکزی در چهارچوب اختیارات و مقررات قانونی بانکی ترتیبات اجرای مصوبات شورا را فراهم می نماید.
ماده 12 ـ وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات موظف است زیرساختهای فنی و مخابراتی مورد نیاز جهت توسعه بازار اوراق بهادار را فراهم نماید.
ماده 13 ـ بـه منظور ایجاد هماهنگی لازم در بازار اوراق بهادار و همکاری با سایر نهادهای سیاستگذاری و نظارتی موضوع بند (12) ماده (7) قانون، کلیه کمیسیونها، کمیته ها و شوراهائی که بـه موجب قوانین و مقررات خاص تشکیل شده یا می شوند از قبیل کمیسیون اقتصادی دولت، شورای اقتصاد و امثال آن، موظفند در مواردی که تصمیم گیری درخصوص اوراق بهادار کشور و یا هرگونه سرمایه گذاری یا ایجاد تغییر و تحول در بازار اوراق بهادار در دستور کار آنها باشد، از رئیس سازمان جهت حضور در جلسات تصمیم گیری بدون حق رأی دعوت نمایند.
ماده 14 ـ مقررات مربوط بـه سرمایه گذاری اشخاص خارجی در بورس و نحوه نظارت بر آن موضوع بند 14 ماده (7) قانون با رعایت قوانین و مقررات مربوط بـه پیشنهاد سازمان بـه تصویب شورا می رسد.
ماده 15 ـ طبقه بندی اطلاعات محرمانه و تعیین دسترسی اشخاص بـه آن بـه موجب مقرراتی است که بـه پیشنهاد سازمان بـه تصویب شورا می رسد.
ماده 16 ـ دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار و کالاها و کلیه ضوابط و مقررات نظارتی بورسها و نهادهای مالی بـه تصویب سازمان می رسد.
تبصره ـ پذیرش اوراق بهادار و کالاهایی که قبل از لازم الاجرا شدن قانون منتشر شده یا در بورسها پذیرفته شده اند، براساس دستورالعملی که بـه تصویب سازمان می رسد، مجاز خواهد بود.
ماده 17 ـ در اجرای مادة (35) قانون، هیئت مدیره بورسها موظفند طبق مقررات آیین نامه مربوط و براساس دستورالعملی که توسط سازمان ابلاغ می شود بـه تخلفات انضباطی کارگزاران، کارگزار/ معامله گران، بازارگردانان، ناشران و سایر اعضای بورس رسیدگی کنند. یک نسخه از آرای صادر شده در مورد تخلفات انضباطی یاد شده باید حداکثر ظرف سه روز پس از صدور بـه سازمان ارسال شود.
ماده 18 ـ در اجرای بندهای (3) و (11) ماده (7) قانون بـه تخلفات مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره بورس ها و ارکان سایر تشکلهای خود انتظام درخصوص تکالیف، وظایف و اختیارات آنها در سمت های یاد شده مطابق دستورالعملی که بـه تصویب شورا می رسد، در هیئت مدیره سازمان رسیدگی می شود.
ماده 19– مصادیق اقداماتی که نوعاً منجر بـه ایجاد ظاهری گمراه کننده از روند معاملات در بورس ها یا ایجاد قیمتهای کاذب یا اغوای اشخاص بـه انجام معاملات اوراق بهادار می شوند، بـه پیشنهاد سازمان بـه تصویب شورا می رسد.
ماده 20– نحوه ارائه گزارش موضوع تبصرة (2) مادة (46) «قانون» مطابق دستورالعملی خواهد بود که بـه تصویب سازمان می رسد./
پرویزداودی – معاون اول رییس جمهور