لطفا منتظر باشید

آیین نامه اجرایی قانون معاملات زمین مصوب 1354/08/19

آیین نامه اجرایی قانون معاملات زمین به استناد ماده ۷ قانون معاملات زمین مصوب 1354/08/19 هیات وزیران

شناسنامه آیین نامه اجرایی قانون معاملات زمین:

شماره روزنامه رسمی: 8999

تاریخ روزنامه رسمی: 1354/09/03

شماره ابلاغ: 17608

تاریخ ابلاغ: 1354/08/19

مرجع تصویب: هیات وزیران

تاریخ تصویب:1354/08/19


بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه اجرایی قانون معاملات زمین

اراضی، املاک و مسکن در آرای وحدت رویه قضایی

موضوعات مسکن و اراضی و املاک در آرای دیوان عدالت اداری

موضوعات اراضی و املاک و مسکن در نظریات مشورتی

متن آیین نامه اجرایی قانون معاملات زمین:

هیات وزیران در جلسه مورخ 1354/08/19 بنا به پیشنهاد شماره ۸۹۶/ح مورخ 1354/04/18 وزارتخانه های مسکن و شهرسازی و دادگستری و به استناد ماده ۷ قانون معاملات زمین آیین نامه اجرائی قانون مذکور را به شرح زیر تصویب نمودند:

ماده ۱ ـ ضوابط تشخیص بنا یا مستحدثات متناسب با زمین از نظر اجرای قانون معاملات زمین به شرح زیر تعیین می شود:

الف ـ خانه مسکونی و بطور کلی هر نوع ساختمان قابل استفاده برای سکونت حداقل یک خانواده مشروط بر آنکه مساحت عرصه زیر بنای آن از ده درصد کل زمین کمتر نباشد.

عرصه زاید بر حد نصاب فوق در صورتی کـه طبق شرایط مندرج در تبصره ۲ ماده ۹ اصلاح آیین نامه اجرای مالیات اراضی بایر موضوع تبصره ۴ ماده ۲۱۴ قانون مالیات های مستقیم دارای مستحدثات باشد جزو عرصه متناسب با بنا محسوب می گردد.

ب ـ تناسب بنا با زمین برای انواع ساختمان های غیر مسکونی کـه مشمول بند الف این ماده نباشند از طریق یکی از دو روش زیر به انتخاب مالک تعیین می گردد.

اول ـ در صورتی کـه قیمت کل اعیانی و مستحدنات آن لااقل ۲۰ درصد قیمت زمین باشد ملاک ارزیاب زمین قیمت های معاملاتی سال ۱۳۵۳ اعلام شده از طرف وزارت امور اقتصادی و دارائی و ملاک تشخیص بها یا عیانی ضوابط مندرج در جدول پیوست این آیین نامه می باشد.

در صورتی کـه ساختمان محل کسب و پیشه باشد و به آن حق کسب و پیشه یا تجارت تعلق گیرد مبلغ حق مذکور نیز به بهای اعیانی و مستحدثات اضافه می شود.

تبصره ـ بهای اعیانی تعیین شده در جدول پیوست این آیین نامه منحصراً به منظور استفاده در محاسبات مفاد این آیین نامه تعیین گردیده و ملاک عمل دیگری ندارد.

دوم ـ در صورتی کـه مساحت ساختمان غیر مسکونی لااقل ده درصد حداکثر مساحت مجاز برای ساختمان در زمین مورد نظر براساس ضوابط طرح جامع یا هادی هر شهر باشد.

ج ـ پارکینگ دو طبقه یا بیشتر مشروط بر آنکه مجموع مساحت طبقات لااقل ۲۰ درصد حداکثر تراکم مجاز برای ساختمان براساس ضوابط طرح جامع یا براساس ضوابط شهرداری محل باشد.

د ـ انواع تاسیسات و مستحدثات صنعتی و ورزشی و ایستگاه های فروش مواد نفتی و همچنین کارگاه ها، گاراژها و توقف گاه های اتوبوس و کامیون.

تشخیص مساحت ساختمان و سایر مستحدثات متناسب با زمین برای تاسیسات ورزشی با سازمان تربیت بدنی و تاسیسات صنعتی با وزارت صنایع و معادن و ایستگاه های فروش مواد نفتی با شرکت ملی نفت ایران و در مورد کارگاه ها با وزارت کار و امور اجتماعی و در مورد گاراژها و توقف گاه ها با شهرداری هر محل خواهد بود.

ماده ۲ ـ تشخیص بنا و مستحدثات متناسب با زمین و صدور گواهی بلامانع بودن انجام معاملات براساس مفاد ماده ۱ این آیین نامه در شهرها به عهده شهرداری و در شهرک ها به عهده وزارت مسکن و شهرسازی می باشد و این گواهی پس از صدور برای معاملات بعدی نیز معتبر است.

ماده ۳ ـ شهرداری ها یا وزارت مسکن و شهرسازی حسب مورد موظفند حداکثر طرف مدت ۱۵ روز پس از وصول تقاضا ضمن رسیدگی به موضوع اعلام نظر نموده و یا گواهی لازم را صادر نمایند.

ماده ۴ ـ درصورت وجود اسناد زیر کـه تاریخ صدور آن قبل از تصویب این آیین نامه باشد ارائه گواهی موضوع ماده ۲ این آیین نامه ضرورت نخواهد داشت:

الف ـ سند مالکیت کـه به عنوان خانه صادر شده باشد.

ب ـ در اسناد رسمی خریداری انتقال دهنده قید ساختمان به عنوان خانه شده باشد.

ج ـ هر گاه نسبت به ملک مورد انتقال قبلا با وزارتخانه ها و شرکت ها و موسسات دولتی و شهرداری ها و موسسات اعتباری مجاز معامله به عنوان خانه شده باشد.

د ـ گواهی های مالیاتی صادره از ادارات دارائی اعم از مفاصا حساب های مالیاتی و یا گواهی ارث به شرطی کـه در آن تصریح شده باشد کـه پلاک مورد انتقال خانه است.

ه ـ ـ در صورتی کـه خانه سابقه اجاره به موجب سند رسمی داشته باشد.

و ـ مفاصا حساب نوسازی شهرداری کـه به عنوان خانه صادر شده باشد.

ز ـ گواهی خاتمه ساختمان کـه به عنوان خانه صادر شده باشد.

ماده ۵ ـ گواهی خاتمه ساختمان کـه تاریخ صدور آن بعد از تصویب این آیین نامه باشد در صورتی کـه در آن تناسب ساختمان و زمین از لحاظ مساحت طبق ضوابط ماده ۱ این آیین نامه مندرج باشد و همچنین تفکیک نامه های دوایر املاک ثبت یا اسناد مالکیت آپارتمان ها به منزله گواهی موضوع ماده ۲ این آیین نامه خواهد بود.

ماده ۶ ـ موسسات مجاز موضوع تبصره ۱ ماده یک قانون معاملات زمین عبارتند از:

الف ـ بانک هایی کـه طبق مقررات بانک مرکزی اجازه پرداخت وام مسکن و ساختمان دارند.

ب ـ شرکت های پس انداز و وام مسکن.

ج ـ وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها کـه به کارکنان خود وام مسکن پرداخت می نمایند.

ماده ۷ ـ در مورد اراضی کـه در اجرای مقررات ماده ۳ قانون معاملات زمین جهت اجرای طرح های مجتمع مسکونی و سایر احتیاجات شهری به صورت اجاره یا انتقال به بخش خصوصی واگذار می گردد باید مشخصات طرح و مدت اجرای آن در هر مورد در سند اجاره و یا انتقال زمین قید گردد.

ماده ۸ ـ تشخیص عدم اجرای طرح در مدت مقرر و احراز تخلف از شرط و همچنین کسر و وصول جریمه تخلف از شرط و فسخ سند اجاره یا انتقال مذکور در ماده ۳ قانون معاملات زمین به عهده وزارت مسکن و شهرسازی می باشد.

تبصره ۱ ـ وزارت مسکن و شهرسازی میتواند به دلایل موجه و به تشخیص خود در صورتی کـه اجرای طرح در موعد مقرر به پایان نرسیده باشد با تعیین مهلت مناسب مدت اجرای طرح را تمدید نماید.

تبصره ۲ ـ مستحدثات ایجاد شده در زمین درصورت فسخ سند به وسیله سه نفر از کارشناسان رسمی دادگستری کـه از طرف رئیس دادگاه شهرستان یا رئیس دادگاه بخش مستقل تعیین می گردند به بهای عادله روز ارزیابی می شود و نظر اکثریت این کارشناسان قطعی است و بهای آن بر این مبنا پرداخت می گردد.

وزیر مشاور و معاون اجرائی نخست وزیر ـ هادی هدایتی

Top