لطفا منتظر باشید

آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش مصوب 1381/04/16

آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش به استناد ماده 94 قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران 1375 مصوب 1381/04/16 هیات وزیران

شناسنامه آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش:

شماره روزنامه رسمی: 17520

تاریخ روزنامه رسمی: 1384/02/05

شماره ابلاغ: 5331/ت 30871هـ

تاریخ ابلاغ: 1384/02/03

مرجع تصویب: هیات وزیران

تاریخ تصویب: 1384/01/24 


بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش (مقررات شوراهای اسلامی شهر و روستا)

موضوعات شهر و شهرداری در نظریات مشورتی

شهر و شهرداری در آرای وحدت رویه قضایی

موضوعات شورای شهر در آراء دیوان عدالت اداری

مقررات مرجع:

ماده 94 قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران 1375 ـ الحاق 1386/08/27 ـ استانداران، فرمانداران و بخشداران موظفند در کلیه شوراها و کمیته های تخصصی مرتبط با وظایف شوراها (بجز کمیته برنامه ریزی شهرستان) کـه در سطح منطقه تشکیل می دهند از نماینده شوراهای بخش، شهر، شهرستان و استان بـه عنوان عضو ناظر جهت شرکت در جلسات دعوت بـه عمل آورند.

متن آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش:

هیات وزیران در جلسه مورخ 1381/04/16 بنا به پیشنهاد شماره 57150 مورخ 1381/04/04 معاونت حقوقی و امور مجلس رییس جمهور و به استناد ماده (94) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب 1375 آیین نامه اجرایی انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش را به شرح زیر تصویب نمود:

فصل اول: کلیات

ماده 1 ــ در این آیین نامه عنوان «قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخابات شهرداران مصوب 1375» به اختصار «قانون» نامیده می شود.

ماده 2 ــ مقصود از عبارت «شورا» در این آیین نامه، شوراهای اسلامی «روستا و بخش» می باشد.

ماده 3ــ اصلاح 1385/06/15 ــ اولین جلسه رسمی شوراها در همان تاریخ مذکور در ماده (3) قانون تشکیل خواهد شد.

تبصره ــ اصلاح 1385/06/15 ـ چنانچه به استناد مواد (31)، (83) و (84) قانون، انتخابات میان دو ره ای برگزار شود فعالیت شورای تشکیل شده برای باقیمانده همان دو ره خواهد بود.

ماده 4 ــ تعداد اعضای علی البدل شوراها، موضوع ماده (8) قانون، به شرح زیر تعیین می شود:

1 ــ شوراهای دارای 3 نفر عضو اصلی،2 نفر.

2 ــ شوراهای دارای 5 نفر عضو اصلی، 3 نفر.

ماده 5 ــ هر یک از روستاها و بخشهای موضوع ماده (12) قانون به عنوان یک حوزه انتخابیه محسوب می شود.

تبصره 1ــ الحاق 1385/06/15 ــ انتخابات هر تیره از عشایر کوچ رو کشور موضوع ماده (68) مکرر قانون عیناً مطابق انتخابات شورای اسلامی روستا برگزار خواهد شد.

تبصره 2ــ الحاق 1385/06/15 ــ در اجرای تبصره ماده (7) قانون، مرکز آمار ایران موظف است جمعیت هر روستا را طبق آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن به وزارت کشور اعلام نماید و در صورت نبود کد سرشماری برای هر روستا و یا فقدان آمار جمعیتی حسب درخواست وزارت کشور، نسبت به تعیین جمعیت روستای ذی ربط اقدام نماید.

ماده 6 ــ در صورتی کـه انتخابات چند حوزه انتخابیه موضوع ماده (5) این آیین نامه به طور همزمان برگزار شود، به منظور حفظ استقلال انتخابات هر حوزه، کلیه اقدامات از قبیل صدور آگهی ها و تنظیم صورت جلسه ها برای هر یک از حوزه ها به صورت مستقل انجام و سوابق انتخاباتی هر حوزه جداگانه نگهداری می شود.

تبصره ــ الحاق 1385/06/15 ـ در صورتی کـه همزمان با برگزاری انتخابات شوراها، انتخابات دیگری نیز برگزار گردد، به تشخیص و دستور وزارت کشور یک شعبه ثبت نام و اخذ رای و حتی الامکان با اعضای واحد وبا صندوقهای مجزا برای هر یک از انتخابات در نظر گرفته خواهد شد.

ماده 7 ــ اخذ رای در یکی از روزهای تعطیل رسمی انجام می شود و مدت زمان آن حداقل هشت ساعت خواهد بود.

تبصره 1 ــ اصلاح 1385/06/15 ـ مدت زمان اخذ رای با تصویب و موافقت مشترک هیاتهای اجرایی و نظارت بخش، قابل تمدید می باشد.

تبصره 2ــ الحاق 1385/06/15 ــ درصورتی کـه همزمان با برگزاری انتخابات شوراها، انتخابات دیگری نیز برگزار گردد، تشخیص ضرورت و مدت تمدید اخذ رای در یک یا چند حوزه یا سراسر کشور برعهده وزیر کشور است.

ماده 8ــ اصلاح 1385/06/15 ــ بخشدار موظف است در اجرای مواد (3) و(16) قانون، پس از تایید نهایی صحت انتخابات و قطعی شدن نتیجه آن بلافاصله پس از پایان دوره قبل، از اعضای اصلی شورا دعوت نماید در اولین جلسه رسمی شورا کـه به ریاست مسن ترین عضو تشکیل می شود شرکت نموده و نسبت به انتخاب هیات رییسه شورا اقدام نمایند.

ماده 9 ــ دهدار در تمام مراحل برگزاری انتخابات زیر نظر بخشدار متبوع و به عنوان نماینده رسمی وی مجری برنامه های انتخابات در حوزه ماموریت خود می باشد.

ماده 10 ــ اصلاح 1385/06/15 ــ در صورت اجرای ماده (8) قانون مبنی بر خروج عضو یا اعضایی از شورا، رئیس یا نایب رییس شورا موظف است بلافاصله مراتب را به طور کتبی به اطلاع بخشدار برساند.

ماده 11 ــ بخشدار موظف است بلافاصله پس از وصول نامه شورا مبنی بر خروج اعضا از شورا، از اعضای علی البدل به ترتیب بیشترین رای برای جایگزینی اعضای خارج شده دعوت به عمل آورد و مراتب را به شورای مربوط اعلام نماید.

ماده 12 ــ اصلاح 1382/05/15ـ چنانچه فردی به طور همزمان در بیش از یک حوزه انتخابیه در انتخابات شوراها ثبت نام نماید به دستور وزارت کشور و فرمانداران و بخشداران نام وی از فهرست داوطلبان حذف می شود و از آن تاریخ به مدت چهار سال از داوطلب شدن در انتخابات شوراها محروم می گردد.

ماده 13 ــ برای انتخاب اعضای علی البدل شوراها نیازی به برگ رای یا اخذ رای مجزا و یا مشخص نمودن اعضای علی البدل در برگ رای نیست، بلکه در پایان رای گیری و قرائت و شمارش آرا، دارندگان رای به ترتیب بیشترین رای بدست آمده و به تعداد مورد نیاز به عضویت اصلی و یا علی البدل شوراها در می آیند. بنابراین رای دهنده، اسامی نامزدهای مورد نظر خود را حداکثر به همان تعداد اعضای اصلی شورا در برگ رای درج می نماید.

ماده 14 ــ هیات اجرایی مسئول اجرای تبصره ذیل ماده (17) قانون می باشد.

تبصره ـ نامزدهای انتخاباتی ذی نفع در صورت تمایل می توانند در جلسه قرعه کشی شرکت نمایند. تاریخ و محل قرعه کشی باید حداقل (24) ساعت قبل توسط بخشدار به منتخبین ذی ربط ابلاغ شود.

ماده 15ــ اصلاح 1385/06/15 ــ سرپرست بخشداری به جای بخشدار خواهد بود.

بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش (مقررات شوراهای اسلامی شهر و روستا)

موضوعات شهر و شهرداری در نظریات مشورتی

شهر و شهرداری در آرای وحدت رویه قضایی

موضوعات شورای شهر در آراء دیوان عدالت اداری

ماده 16 ــ در اجرای ماده (41) قانون، نیروی انتظامی در کلیه مراحل مکلف به همکاری با مجریان انتخابات است و حسب درخواست استاندار، فرماندار و بخشدار موظف است مامورین و امکانات خود را در اختیار آنان قرار دهد.

ماده 17 ــ در صورت توقف، ابطال و یا انحلال شورا توسط مراجع قانونی مذکور در مواد (57)، (81) و (84) قانون، مراجع مذکور موظفند بلافاصله مراتب توقف، ابطال و یا انحلال شورا را به بخشدار مربوط اعلام نمایند. شروع مهلت 2 ماهه برای تجدید انتخابات، از زمان وصول اعلام توقف، ابطال و یا انحلال خواهد بود.

ماده 18 ــ بخشدار موظف است به محض اطلاع از توقف، ابطال و یا انحلال شورا، مراتب را به وزارت کشور اعلام نماید.

ماده 19 ــ مجلس شورای اسلامی پیش از شروع انتخابات به استناد ماده (53) قانون، اعضای هیات مرکزی نظارت بر انتخابات را با ذکر سمت ایشان در هیات، به وزارت کشور معرفی می نماید.

فصل دوم: هیات اجرایی

ماده 20 ــ اصلاح 1385/06/15 – در اجرای ماده (86) قانون، وزارت کشور موظف است اعتبار مورد نیاز برای پرداخت حق الزحمه به کلیه افرادی کـه در امر برگزاری انتخابات همکاری می نمایند اعم از مشاغل آزاد، دولتی و بازنشستگان را برآورد و برای تصویب و تامین اعتبار به هیات وزیران پیشنهاد نماید.

ماده 21 ــ اصلاح 1385/06/15 ـ بخشدار موظف است پس از وصول دستور شروع انتخابات، بر اساس ماده (33) قانون به منظور تشکیل هیات اجرایی بخش از سایر اعضای اداری هیات دعوت به عمل آورد.

ماده 22 ــ اصلاح 1385/06/15 ــ بخشدار موظف ا ست در اجرای تبصره ماده (33) قانون، به منظور تعیین معتمدان اصلی و علی البدل عضو هیات اجرایی بخش (30) نفر از معتمدان اقشار مردم را انتخاب نماید.

تبصره ــ منسوخ 1385/06/15 ـ چنانچه هیات نظارت بخش، معتمدان پیشنهادی بخشدار را تایید ننماید، بخشدار موظف است به همان تعداد معتمدان دیگری را به هیات نظارت معرفی نماید.

ماده 23 ــ اصلاح 1385/06/15 ــ بخشدار موظف است بلافاصله از معتمدان منتخب، اعضای اداری هیات اجرایی و هیات نظارت به طور کتبی دعوت نماید. معتمدان حداکثر ظرف دو روز از تاریخ دعوت، تشکیل جلسه می دهند و پس از حضور حداقل دوسوم آنان ( 20 نفر از 30 نفر ) از بین خود هفت نفر را به عنوان معتمدان اصلی و پنج نفر را به عنوان معتمدان علی البدل هیات اجرایی با رای مخفی و اکثریت نسبی آرا انتخاب و مراتب را صورتجلسه می نمایند.

ماده 24 ــ بخشدار موظف است مراتب انتخاب معتمدین اصلی و علی البدل و تشکیل هیات اجرایی را از طریق سلسله مراتب اداری به ستاد انتخابات کشور اعلام نماید.

ماده 25 ــ مهلت تشکیل هیات اجرایی از زمان وصول دستور شروع انتخاب، حداکثر پنج روز می باشد.

ماده 26 ــ دو سوم اعضای هیات اجرایی برای رسمیت جلسات، موضوع ماده (36) قانون و تبصره (1) ذیل آن، (7) نفر می باشد.

ماده 27 ــ رؤسای هیاتهای اجرایی و نظارت موظفند با هماهنگی لازم، فردی را کـه به طور همزمان در بیش از یک هیات، اعم از اجرایی یا نظارت عضویت دارد، در یک هیات ابقا و از سایر هیات ها حذف نمایند.

ماده 28 ــ هیات اجرایی موظف است در اجرای مواد (62) و (65) قانون هیات نظارت بخش را در جریان مراحل و امور انتخابات قرار دهد و یک نسخه از کلیه صورتجلسه ها و آگهی های خود را به آن هیات تحویل نماید.

ماده 29 ــ هیات اجرایی در مهلت مقرر و در اجرای ماده (39) قانون، تشکیل جلسه می دهد و تعداد و محل شعب ثبت نام و اخذ رای حوزه انتخابیه را تعیین و پس از تنظیم صورتجلسه، یک نسخه آن را به بخشدار تسلیم می نماید.

ماده 30 ــ بخشدار موظف است بر اساس صورتجلسه دریافتی از هیات اجرایی، آگهی انتخابات حاوی تاریخ اخذ رای، ساعات اخذ رای، شرایط انتخاب کنندگان، جرایم و تخلفات و مقررات جزایی و محل شعب ثبت نام و اخذ رای را تنظیم و در موعد مقرر برای اطلاع عموم در حوزه انتخابیه منتشر نماید.

ماده 31 ــ بخشدار موظف است در اجرای ماده (40) قانون، پس از وصول اسامی اعضای شعبه ثبت نام و اخذ رای نسبت به صدور احکام آنان اقدام نماید.

تبصره ــ الحاق 1385/06/15 ـ به منظور جلوگیری از هر گونه خلل در برگزاری برنامه های روز ثبت نام و اخذ رای هیات اجرایی موظف است ترتیبی اتخاذ نماید کـه در صورت عدم حضور هر یک از اعضای شعبه، بلافاصله فرد جایگزین به محل شعبه اعزام گردد.

ماده 32 ــ بخشدار موظف است ترتیبی اتخاذ نماید کـه یک روز قبل از روز اخذ رای، محل شعبه یا شعب ثبت نام و اخذ رای آماده شود.

ماده 33 ــ اصلاح 1385/06/15 ـ بخشدار موظف است برای هر یک از شعب ثبت نام و اخذ رای، یک نفر نماینده کـه باید حتی الامکان از کارمندان دو لت باشد، از طرف خود تعیین و نسبت به صدور حکم آنان اقدام نماید و برای تحویل گرفتن صندوق و تعرفه و برگ رای و سایر وسایل و لوازم انتخاباتی با تعیین تاریخ و محل مراجعه، از ایشان و اعضای شعبه برای شرکت در جلسه توجیهی دعوت به عمل آو رد.

تبصره ــ الحاق 1385/06/15 – به منظور جلوگیری از هر گونه خلل در برگزاری برنامه های روز ثبت نام و اخذ رای، بخشدار موظف است ترتیبی اتخاذ نماید کـه در صورت عدم حضور هر یک از نمایندگان خود، بلافاصله فرد یا افراد جایگزین را به محل شعبه اعزام نماید.

ماده 34ــ اصلاح 1385/06/15 ــ هیات اجرایی موظف ا ست پس از حضور نمایند گان بخشدار و اعضای شعب در جلسه توجیهی برنامه ثبت نام و اخذ رای و قرائت و شمارش آرا و سایر آموزشهای لازم، صندوق اخذ رای و تعرفه و برگ رای و مهر انتخابات و سایر وسایل مورد نیاز را به نمایندگان بخشدار تحویل دهد. هیات اجرایی موظف ا ست ترتیبی اتخاذ نماید تا شعب ثبت نام و اخذ رای حداقل یک ساعت قبل از شروع اخذ رای آماده به کار شود و مسئولان شعبه در محل حاضر باشند.

تبصره ــ اصلاح 1385/06/15 – نمایندگان بخشدار موظفند پس از حضور در محل شعب ثبت نام و اخذ رای، صندوق و تعرفه و برگ های رای و سایر وسایل و لوازم مورد نیاز را در اختیار رییس شعبه قرار دهند.

ماده 35 ــ در صورت تعیین و معرفی کتبی ناظر برای هر یک از شعب ثبت نام و اخذ رای از طرف هیات نظارت بخش، بخشدار موظف است نسبت به اعزام وی به نحوی کـه قبل از شروع اخذ رای در محل شعبه حضور داشته باشد، اقدام نماید.

بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش (مقررات شوراهای اسلامی شهر و روستا)

موضوعات شهر و شهرداری در نظریات مشورتی

شهر و شهرداری در آرای وحدت رویه قضایی

موضوعات شورای شهر در آراء دیوان عدالت اداری

ماده 36 ــ بخشدار موظف است برای حفاظت شعب ثبت نام و اخذ رای با همکاری و هماهنگی نیروی انتظامی به تعداد لازم و حداکثر تا (3) نفر از ماموران مذکور انتخاب و ضمن صدور ابلاغ نامبردگان، آنان را به همراه نماینده خود و ناظر و اعضای شعبه ثبت نام و اخذ رای به محل اعزام نماید.

فصل سوم: هیات های نظارت

ماده 37 ــ در اجرای ماده (53) قانون و به استناد ماده (73) قانون اصلاح قانون تشکیلات شوراهای اسلامی کشوری و انتخابات شوراهای مزبور مصوب 1365/04/29 به منظور نظارت بر امر انتخابات شوراها، هیات مرکزی نظارت بر امر انتخابات شوراهای اسلامی کشوری متشکل از (3) نفر از اعضای کمیسیون شوراها و امور داخلی و (2) نفر از اعضای کمیسیون اصل (90) به انتخاب مجلس شورای اسلامی تشکیل می شود.

تبصره ـ در صورتی کـه به تعداد لازم از کمیسیونهای مذکور داوطلب نباشد، مجلس از میان سایر نمایندگان داوطلب (5) نفر را انتخاب می نماید.

ماده 38 ــ در اجرای ماده (53) قانون و به استناد ماده (74) قانون اصلاح قانون تشکیلات شوراهای اسلامی کشوری و انتخابات شوراهای مزبور مصوب 1365/04/29 به منظور نظارت بر امر انتخابات شوراهای اسلامی کشوری در هر استان، هیات نظارت استان مرکب از سه نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی آن استان به تعیین هیات مرکزی نظارت تشکیل می شود. هیات مرکزی نظارت پس از تعیین اعضای هیات نظارت استان، اسامی آنان را به ستاد انتخابات استان مربوط و ستاد انتخابات کشور اعلام می نماید.

تبصره ـ در هر استانی کـه تعداد نمایندگان آن از سه نفر کمتر باشد و یا به حد نصاب از آن استان داوطلب نباشد، تعیین بقیه اعضا از بین نمایندگان استانهای مجاور با هیات مرکزی نظارت می باشد.

ماده 39ــ ستاد انتخابات استان پس از وصول اسامی اعضای هیات نظارت استان، اسامی نامبردگان را به فرمانداری های تابع اعلام می نماید.

ماده 40 ــ هیات نظارت استان در هر شهرستان، هیات نظارت شهرستان بر انتخابات شوراهای اسلامی کشوری را مرکب از (5) نفر از معتمدان محل تشکیل می دهد و اسامی آنان را به فرمانداری ذی ربط و ستاد انتخابات استان اعلام می نماید.

ماده 41 ــ فرمانداری مکلف است پس از وصول اسامی اعضای هیات نظارت شهرستان، اسامی نامبردگان را به بخشداری های تابع اعلام نماید.

ماده 42 ــ هیات نظارت شهرستان برای هر بخش، هیات نظارت بخش مرکب از سه نفر معتمد محلی برای نظارت بر انتخابات بخش تشکیل می دهد و اسامی آنان را به بخشدار مربوط و فرمانداری محل اعلام می نماید.

تبصره ـ اقدامات هیات نظارت شهرستان در خصوص تعیین اعضای هیات نظارت بخش، نافی اختیارات هیات مرکزی نظارت و هیات نظارت استان در این مورد نخواهد بود.

ماده 43 ــ هیات نظارت بخش می تواند برای شعبه ثبت نام و اخذ رای ناظر تعیین حداکثر تا یک روز مانده به روز اخذ رای به بخشدار معرفی نماید.

ماده 44 ــ شرکت اعضای هیات نظارت بخش در جلسات هیات اجرایی به منظور نظارت بر صحت برگزاری انتخابات می باشد و عدم حضور آنان در جلسات و یا خودداری از امضای صورت جلسات مانع از ادامه کار انتخابات نخواهد بود.

ماده 45 ــ هیات های نظارت در چارچوب قانون و آیین نامه اجرایی تنها ناظر بر اجرای صحیح قانون می باشند و حق دخالت در امور اجرایی انتخابات را ندارند.

فصل چهارم ــ اعلام داوطلبی، بررسی سوابق و رسیدگی به صلاحیت داوطلبان

ماده 46 ــ اصلاح 1385/06/15 ـ بخشدار موظف است بلافاصله پس از وصول دستور شروع انتخابات، آگهی ثبت نام از داوطلبان، حاوی تاریخ شروع و خاتمه ثبت نام، محل ثبت نام، شرایط انتخاب شوندگان و مدارک مورد نیاز شامل اصل شناسنامه عکس دار، دو نسخه تصویر کلیه صفحه های شناسنامه، اصل و تصویر کارت پایان خدمت یا مدرکی دال بر مشخص بودن وضعیت خدمت وظیفه عمومی و چهار قطعه عکس جدید 4* 3 منتشر نماید و ظرف مهلت مقرر از داوطلبان عضویت در شوراها ثبت نام به عمل آورد.

تبصره ــ الحاق 1385/06/15 – در صورتی کـه تعداد داوطلبان برای تشکیل شورا کمتر یا برابر با تعداد اعضای اصلی باشد، انتخابات برگزار نخواهد شد.

ماده 47 ــ بخشدار می تواند با صدور حکم کتبی مسئول یا مسئولانی از بین کارمندان بخشداری را برای ثبت نام از داوطلبان عضویت در شوراها تعیین نماید.

تبصره ـ بخشدار می تواند با صدور حکم کتبی، دهدار را نیز به عنوان مسئول ثبت نام تعیین نماید.

ماده 48 ــ داوطلبان عضویت در شوراها در مهلت مقرر با مراجعه به بخشداری و ارایه مدارک مورد نیاز شخصاً پرسشنامه اعلام داوطلبی را در حضور مسئول ثبت نام تکمیل می نمایند. مسئول ثبت نام پس از دریافت و تطبیق مشخصات سجلی داوطلب با اصل شناسنامه، رسید مدارک و پرسشنامه را به وی تسلیم می دارد.

ماده 49 ــ هیات اجرایی بلافاصله پس از تشکیل، مقدمات رسیدگی به صلاحیت داوطلبان را فراهم می نماید.

ماده 50 ــ اصلاح 1385/06/15 ـ بخشدار موظف است در اجرای تبصره (1) ذیل ماده (46) قانون، در پایان هر روز اسامی و مشخصات داوطلبانی را کـه توسط هیات اجرایی مظنون تشخیص داده شده اند به منظور بررسی سوابق حسب مورد به مراجع ذی ربط در شهرستان از قبیل اداره اطلاعات، نیروی انتظامی، دادگستری و ثبت احوال ارسال نماید.

ماده 51 ــ اصلاح 1382/05/15ـ مراجع مذکور در ماده (46) قانون موظفند در اجرای تبصره (2) ماده یادشده حداکثر ظرف مدت ده روز پس از وصول اسامی و مشخصات هر یک از داوطلبان نتیجه بررسیهای انجام شده در خصوص سوابق آنان را به طور کتبی به بخشدار اعلام نمایند.

تبصره 1 ــ منسوخ 1382/05/15ـ اظهارنظر و تصمیم گیری در خصوص تایید یا عدم تایید صلاحیت داوطلبان براساس قانون به اسثنای بند (الف) ماده (29) قانون، تنها از وظایف و اختیارات هیات های اجرایی با تایید هیات نظارت می باشد.

تبصره 1 ــ مراجع مذکور در ماده (46) قانون موظفند کلیه اطلاعات و سوابق ذی ربط داوطلبان استعلام شده را کتباً به هیات اجرایی اعلام نمایند.

تبصره 2ــ الحاق 1385/06/15 ــ عدم ارسال هرگونه پاسخ توسط مراجع مذکور در ماده (46) قانون در مهلت مقرر، به منزله فقدان سوابق سوء داوطلبان در آن مراجع محسوب می گردد.

ماده 52 ــ بخشدار موظف است به محض وصول اطلاعات لازم درباره سوابق هریک از داوطلبان، جلسات هیات اجرایی را تشکیل دهد و حداکثر ظرف مدت هفت روز پس از وصول سوابق هریک از داوطلبان با رعایت کامل متن ماده (49) قانون، به صلاحیت آنان رسیدگی و نتیجه را صورتجلسه نماید و بلافاصله یک نسخه از هر یک از صورتجلسه تنظیمی را به هیات نظارت بخش ارسال نماید.

تبصره ـ مهلت رسیدگی به صلاحیت آن دسته از داوطلبان عضویت در شورای اسلامی روستا کـه در مظان اتهام قرار نداشته اند و سوابق آنان از مراجع مذکور در ماده (46) قانون استعلام نشده است نیز حداکثر هفت روز پس از پایان مهلت (10) روزه مراجع یاد شده می باشد

ماده 53 ــ اصلاح 1385/06/15 ـ هیات نظارت بخش پس از وصول جلسات رسیدگی به صلاحیت داوطلبان، به استناد ماده (48) قانون موظف است حداکثر ظرف مدت (7) روز از وصول هریک از صورت جلسات، نظریه خود را مبنی بر تایید یا رد صلاحیت آن دسته از داوطلبانی کـه صلاحیت آنان توسط هیات اجرایی رد شده است، به صورت کتبی به بخشدار اعلام نماید.

تبصره 2 ـ الحاق 1385/06/15 ــ چنانچه هیات نظارت بخش درباره داوطلب یا داوطلبان مذکور، نظر خود را در مهلت مقرر اعلام ننماید، نظر هیات اجرایی ملاک عمل خواهد بود.

ماده 54ــ اصلاح 1385/06/15 ــ بخشدار موظف ا ست پس از وصول نظریه هیات نظارت بخش مبنی بر تایید یا رد تصمیمات هیات اجرایی بخش در خصوص رد صلاحیت داوطلبان و همچنین با رعایت تبصره ماده (53) بلافاصله مراتب تایید یا رد صلاحیت هر یک از داوطلبان را به طور کتبی به داوطلب تایید یا رد صلاحیت شده ذی ربط اعلام نماید.

تبصره ــ الحاق 1385/06/15 – داوطلبان رد صلاحیت شده ظرف چهار روز پس از در یافت نظریه هیات اجرایی به استناد تبصره (1) ماده (50) قانون می توانند ضمن درخواست دلایل رد صلاحیت خود، شکایت خود را به هیات نظارت شهرستان تسلیم نمایند.

ماده 55 ــ هیات نظارت شهرستان موظف است ظرف مهلت مقرر در تبصره (3) ماده (50) قانون، نظر خود در خصوص تایید یا رد صلاحیت آن دسته از داوطلبانی کـه صلاحیت شان در هیات اجرایی رد شده و شاکی بوده اند را با تنظیم صورتجلسه به ضمیمه نامه رسمی به هیات اجرایی بخش ارسال نماید.

تبصره 1 ــ اصلاح 1385/06/15 ـ چنانچه در مهلت مقرر هیچ گونه شکایتی از حوزه انتخابیه و اصل نشد، مراتب صورتجلسه و به همان نحو عمل خواهد شد.

تبصره 2ــ الحاق 1385/06/15 ــ رعایت قانون لزوم رسیدگی دقیق به شکایات داوطلبان رد صلاحیت شده در انتخابات مختلف مصوب 1378 در خصوص بررسی صلاحیت داوطلبان و ابلاغ مراتب رد صلاحیت به داوطلبان ذی ربط الزامی است.

ماده 56 ــ هیات اجرایی بخش موظف است پس از وصول صورتجلسه رسیدگی به شکایات داوطلبان رد صلاحیت شده، از هیات نظارت شهرستان، بلافاصله مراتب را به منظور انتشار آگهی اسامی نامزدهای انتخاباتی به بخشدار اعلام نماید.

ماده 57 ــ بخشدار موظف است پس از وصول نظریه هیات نظارت شهرستان، آگهی اسامی نامزدهای انتخاباتی را حداکثر ظرف سه روز تهیه و هشت روز قبل از روز اخذ رای به منظور اطلاع اهالی حوزه انتخابیه، در حوزه مذکور منتشر نماید.

ماده 58 ــ در اجرای ماده (24) قانون، نامزدهای انتخاباتی در صورت تمایل به داشتن نماینده در محل شعبه ثبت نام و اخذ رای موظفند حداکثر تا سه روز قبل از روز اخذ رای اسامی و مشخصات و یک قطعه عکس نمایندگان خود را به هیات اجرایی تسلیم نمایند.

ماده 59 ــ هیات اجرایی موظف است برای نمایندگان نامزدهای انتخاباتی، معرفی نامه و یا کارت شناسایی صادر و به نامزد ذی ربط تحویل نماید.

بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش (مقررات شوراهای اسلامی شهر و روستا)

موضوعات شهر و شهرداری در نظریات مشورتی

شهر و شهرداری در آرای وحدت رویه قضایی

موضوعات شورای شهر در آراء دیوان عدالت اداری

ماده 60 ــ شکایات و اعتراضات نمایندگان نامزدهای انتخاباتی از طریق نامزدهای مربوط جمع آو ری و با امضای وی به هیاتهای اجرایی و نظارت بخش تسلیم خواهد شد.

ماده 61 ــ تدارکات و تامین احتیاجات مورد تقاضای هر یک از نمایندگان نامزدها به عهده نامزد معرفی کننده خواهد بود.

فصل پنجم: تبلیغات

ماده 62 ــ مدت فعالیت تبلیغات انتخاباتی برای کلیه نامزدها یکسان است و (8) روز قبل از روز اخذ رای آغاز می گردد و تا (24) ساعت قبل از روز اخذ رای ادامه خواهد داشت.

ماده 63 ــ در فعالیتهای تبلیغاتی انتخاباتی، انجام امور ذیل ممنوع است و مرتکبین تحت پیگرد قانونی قرار می گیرند.

1ــ اصلاح 1385/06/15 ــ نوشتن و یا اظهار مطالب خلاف واقع.

2ــ اصلاح 1385/06/15 ــ دیوارنویسی، راه اندازی کاروان های تبلیغاتی و استفاده از بلند گوهای سیار خارج از محل سخنرانی و یا ستاد تبلیغاتی انتخاباتی.

3ــ اصلاح 1385/06/15 ــ اعلام نظر شخصیتها در تایید نامزد ها با ذکر عنوان و مسئولیت آنان.

4ــ اصلاح 1385/06/15 ــ استفاده از صدا و سیما و میز خطابه نماز جمعه یا هر وسیله دیگری کـه جنبه رسمی و دولتی دارد.

5ــ اصلاح 1385/06/15 ــ فعالیت انتخاباتی کارمندان در ساعت اداری.

6ــ اصلاح 1385/06/15 ــ استفاده از وسایل و امکانات وزارتخانه ها و ادارات، شرکت های دولتی و مؤسسات وابسته به دولت و شهرداری ها و شرکت ها و سازمان های وابسته به آنها و نهادها و مؤسساتی کـه از بودجه عمومی (به هر میزان) استفاده می کنند و همچنین در اختیار گذاشتن وسایل و امکانات مزبور.

7ــ اصلاح 1385/06/15 ــ فعالیت تبلیغاتی مجریان و ناظران انتخابات برای نامزدهای انتخاباتی در قلمرو مسئولیت خود.

8ــ اصلاح 1385/06/15 ــ الصاق هرگونه آثار تبلیغاتی نامزد ها بر روی علائم راهنمایی و رانندگی، تابلوی بیمارستان ها، تابلوی مدارس و سایر مؤسسات آموزشی و تابلوهای منصوبه در معابر عمومی توسط بخش دولتی و وابسته به دولت و همچنین تاسیسات عمومی و دولتی و صندوق های پست، باجه های تلفن، پستهای برق و تلفن، تابلو ها و املاک بخش خصوصی (مگر با رضایت مالکان یا متصرفان) و هر گونه تابلوی راهنما. ماموران انتظامی در صورت مشاهده چنین مواردی متخلفان را جلب و به منظور تعقیب قانونی به مقامات قضایی تحویل می نمایند. بخشداری ها موظفند با استفاده از امکانات محلی نسبت به امحای چنین اوراقی نمایند.

9ــ الحاق 1385/06/15 ــ تبلیغ علیه نامزدها و هرگونه هتک حرمت و حیثیت آنان.

10ــ الحاق 1385/06/15 ــ پاره یا معدوم نمودن عکس و آثار تبلیغاتی نامزدهای انتخاباتی در مدت و زمان قانونی تبلیغات کـه در محلهای مجاز الصاق شده و یا نصب شده باشد.

11ــ الحاق 1385/06/15 ــ انجام هرگونه فعالیت تبلیغاتی تحت عنوان داوطلبی خارج از مهلت قانونی تبلیغات.

تبصره 1 ــ درجات تحصیلی و سوابق خدمات و فعالیتهای مورد ادعا در آثار تبلیغاتی باید مستند به مدارکی باشد کـه درصورت نیاز هیات اجرایی، ارایه آنها امکان پذیر باشد.

تبصره 2 ــ استفاده از امکانات تبلیغی مؤسساتی کـه به نحوی از بودجه عمومی استفاده می کنند و لی با رعایت ضوابط و انعقاد قرارداد و اخذ وجه از اشخاص حقیقی و حقوقی برای آنها کارهای تبلیغاتی انجام می دهند (مثل نشریات وابسته به دولت)، در تبلیغات انتخاباتی بلامانع است.

تبصره 3ــ الحاق 1385/06/15 ــ استفاده از اماکن دولتی و عمومی مشروط به اخذ مجوز از مقامات ذی صلاح و پرداخت هزینه برابر برای تمامی نامزد ها و طرفداران آنان بلامانع است.

تبصره 4ــ الحاق 1385/06/15 ــ بخشداری ها می توانند با استفاده از امکانات محلی، محل های مناسبی اعم از ثابت یا سیار برای الصاق یا ارائه آثار تبلیغاتی نامزد ها تعیین نمایند و در صورت لزوم هزینه لازم را از آنان اخذ کنند.

تبصره 5ــ الحاق 1385/06/15 ــ استفاده از هرگونه آثار تبلیغاتی نامزدها و طرفداران آنان اعم از کاغذی، پارچه ای، مقوایی، فلزی و یا هر جنس دیگر یا ابعاد بیشتر از 70×100 سانتی متر ممنوع ا ست.

تبصره 6ــ الحاق 1385/06/15 ــ شرکت پست در چارچوب اساسنامه خود فقط می تواند در امر توزیع آثار تبلیغاتی نامزد ها اقدام نماید.

ماده 64 ــ اصلاح 1385/06/15 – مطبوعات و نشریات حق ندارند آگهی یا مطالبی علیه نامزدهای انتخاباتی درج نمایند و یا مطلبی بنویسند کـه دال بر انصراف گروه یا اشخاصی از نامزدهای معین باشد. در این صورت نامزدها حق دارند پاسخ خود را به نشریه مزبور بدهند و آن نشریه طبق قانون مطبوعات مکلف به چاپ فوری آن در مهلت مجاز تبلیغات می باشد.

تبصره ــ الحاق 1385/06/15 – مطبوعات و نشریات در انتشار هر گونه مطلب در خصوص نامزدها مکلفند به نحوی اقدام نمایند کـه فرصت پاسخگویی برای نامزد در مهلت مجاز تبلیغاتی فراهم باشد.

ماده 65 ــ انتشار اعلام نظر شخصیتها (بدون ذکر عنوان مسئولیت آنان)، مجامع، احزاب و گروه های مجاز، در تایید نامزد انتخاباتی باید مستند به مدرک کتبی و امضا شده مربوط به تایید و حمایت باشد و درصورت درخواست هیات اجرایی، نامزد انتخاباتی مکلف به ارایه این مستندات و مدارک باشد.

ماده 66 ــ همزمان با آغاز کار ستاد تبلیغات انتخاباتی نامزدها، نشانی و محل ستاد و نام مسئول آن کتباً و با امضای نامزد انتخاباتی مربوط، به آگاهی هیات اجرایی حوزه انتخابیه برسد.

تبصره ــ الحاق 1385/06/15 – ستاد تبلیغات انتخاباتی، مرکزی است کـه فعالیت های تبلیغاتی نامزدها و طرفداران آنان مندرج در مواد فصل پنجم این آیین نامه در آن ساماندهی و انجام پذیرد. هر داوطلب تنها می تواند یک ستاد تبلیغاتی دایر نماید.

ماده 67 ــ هر گونه عکس و آثار تبلیغاتی نامزدهای انتخاباتی کـه در محل شعبه ثبت نام و اخذ رای وجود دارد باید قبل از اخذ رای، توسط اعضای شعبه امحا شود.

فصل ششم ــ اصلاح 1385/06/15 ـ برنامه روز اخذ رای و شمارش و قرائت آرا و اعلام نتیجه اخذ رای

ماده 68 ــ اصلاح 1385/06/15 ـ اعضای شعبه ثبت نام و اخذ رای حداقل یک ساعت قبل از وقت مقرر در محل شعبه حاضر می شوند. ابتدا به استناد تبصره (2) ذیل ماده (40) قانون، نسبت به انتخاب هیات رییسه و منشی ها اقدام و مراتب را در صورتجلسه درج می نمایند، سپس صندوق اخذ رای را در حضور نماینده بخشدار و ناظر بر انتخابات (در صورت حضور) باز می کنند و پس از حصول اطمینان از خالی بودن صندوق، آن را لفاف، با لاک و مهر (پلمب) شعبه ثبت نام و اخذ رای لاک و مهر (پلمب) می نمایند و پس از امضا و تایید مراتب فوق در صورتجلسه، برنامه اخذ رای و قرائت آرا را در (6) مرحله به شرح زیر انجام می دهند:

الف مرحله مراجعه رای دهندگان

ب ــ مرحله کنترل

ج ــ مرحله ثبت نام

د ــ مرحله اخذ رای

هـ ــ مرحله قرائت و شمارش آرا

و ــ مرحله تنظیم و تکمیل صورتجلسه

الف ــ مرحله مراجعه رای دهندگان

1 ــ اعضای شعبه باید ترتیبی اتخاذ نمایند کـه رای دهندگان از یک سمت و ارد محل شعبه شوند و پس از دادن رای از سمت دیگر خارج شوند.

2 ــ مامورین انتظامی موظفند طبق دستور نماینده بخشدار یا رییس شعبه ثبت نام و اخذ رای از ازدحام در داخل محوطه اخذ رای ممانعت نمایند تا اخذ رای در کمال آرامش انجام پذیرد.

3 ــ رای دهندگان با در دست داشتن عین شناسنامه خود در محل شعبه ثبت نام و اخذ رای حضور می یابند و به ترتیب به منظور ثبت نام و دادن رای و ارد محوطه اخذ رای می شوند.

ب ــ مرحله کنترل

کنترل در سه مرحله انجام می شود:

1 ــ کنترل شناسنامه: رییس شعبه یا هر یک از سه منشی شعبه ثبت نام و اخذ رای با ملاحظه شناسنامه رای دهنده موارد زیر را مورد توجه قرار می دهند:

الف ــ شناسنامه به مهر شعب دیگر ممهور نشده باشد.

ب ــ شناسنامه متعلق به شخص مراجعه کننده بوده و صاحب آن در روز اخذ رای حداقل (15) سال تمام سن داشته باشد.

2 ــ رییس شعبه و یا هر یک از سه منشی انگشت سبابه دست راست رای دهنده را کنترل می نماید تا آلوده به رنگ جوهر استامپ، کـه نشانه دادن رای در شعبه دیگر است، نباشد. در صورتی کـه مراجعه کننده دارای شناسنامه ای باشد کـه ممهور به مهر انتخابات در روز اخذ رای است و دلالت بر دادن رای در شعبه دیگری نماید و یا در انگشت سبابه او اثر جوهر استامپ شعبه اخذ رای دیگری مشاهده شود، از وی رای گیری نخواهد شد.

3 ــ کنترل شرط احراز توطن: به استناد بند (3) ماده (25) قانون و تبصره ذیل آن، اعضای شعبه ثبت نام و اخذ رای به روش های مقتضی کنترل می نمایند کـه شخص رای دهنده و یا افراد تحت تکفل وی (همسر و فرزندان ) حداقل یک سال متوالی متصل به زمان اخذ رای در محل سکونت داشته باشد.

ج ــ اصلاح 1385/06/15 ـ مرحله ثبت نام

1ــ پس از انجام مرحله کنترل و حصول اطمینان از اینکه شناسنامه متعلق به مراجعه کننده است و واجد شرایط رای دادن می باشد، یک نفر از منشی ها نسبت به ثبت مشخصات وی براساس مندرجات شناسنامه بر روی برگ تعرفه اقدام و پس از اخذ اثر انگشت رای دهنده روی برگ تعرفه، آن را با قید تاریخ با مهر انتخابات ممهور و امضا می نماید.

2ــ متصدی ثبت نام، شناسنامه رای دهنده را نیز به مهر انتخابات ممهور و به وی تحویل می نماید.

د ــ مرحله اخذ رای

1 ــ پس از ثبت نام از رای دهنده، متصدی ثبت نام برگ رای را بعد از ممهور نمودن به مهر انتخابات از محل نقطه چین از تعرفه انتخاباتی جدا می کند و به رای دهنده تسلیم می نماید تا رای دهنده اسم نامزد یا نامزدهای مورد نظر خود را حداکثر به تعداد اعضای اصلی شورا بر روی آن بنویسد، تا کند داخل صندوق بیاندازد و از درب خروجی شعبه خارج شود. بدیهی است تعرفه های انتخاباتی در محل شعبه باقی می ماند و باید در نگهداری و حفاظت آنها دقت و مراقبت کامل به عمل آید.

2 ــ نماینده بخشدار و اعضای شعبه ثبت نام و اخذ رای باید ترتیبی اتخاذ نمایند کـه رای نویسی مخفی باشد و به صورت کاملا آزاد و بدو ن اعمال نفوذ شخص دیگری انجام پذیرد و هیچ یک از اعضای شعبه و نماینده بخشدار و مامورین انتظامی و نماینده هیات نظارت و اصولا کلیه افرادی کـه به هر شکل در شعبه وظیفه ای بر عهده دارند حق نوشتن رای برای اشخاص را ندارند. در صورتی کـه برای نوشتن رای نیاز به فرد دیگری باشد، رای دهنده بایستی از و جود افراد خارج از شعبه کـه مورد اعتماد وی هستند، استفاده نماید و اعضای شعبه نیز کنترل نمایند تا عمل خلاف قانون انجام نگیرد.

3 ــ نماینده هیات نظارت حق دخالت در امور اجرایی انتخابات را ندارد و در صورت مشاهده ارتکاب به تخلف مندرج در ماده (67) قانون موظف است مراتب را به اعضای شعبه و نماینده بخشدار تذکر دهد و آنان ضمن بررسی موضوع باید فرد یا افراد خاطی را توسط مامورین انتظامی حاضر در شعبه جلب و مراتب را صورتجلسه نمایند و همراه خاطی تحویل مقامهای قضایی دهند.

هـ مرحله قرائت و شمارش آرا

اعضای شعبه پس از انقضای مدت اخذ رای در صورت حصول اطمینان از اینکه کلیه مراجعه کنندگان رای خود را در صندوق های رای انداخته اند و دیگر کسی برای دادن رای در محل شعبه حضور ندارد، بلافاصله پس از شمارش تعرفه ها و ثبت تعداد آن در صورتجلسه با حضور نماینده بخشدار و نماینده هیات نظارت، شمارش و قرائت آرا را به ترتیب زیر آغاز می نمایند:

1 ــ اصلاح 1385/06/15 ـ ابتدا رییس یا نایب رییس شعبه اخذ رای با همکاری یکی از منشی ها لاک و مهر(پلمب) صندوق اخذ رای را باز و تعداد برگهای داخل صندوق را بدون اینکه قرائت شود شمارش می کنند و پس از تطبیق تعداد آنها با تعداد برگهای تعرفه به یکی از دو حالت زیر عمل می نمایند:

الف ــ چنانچه تعداد اوراق رای داخل صندوق بیشتر از تعداد تعرفه ها باشد بر اساس بند «ج» ماده (20) قانون، به تعداد اضافی ابتدا از اوراق غیر چاپی و متفرقه و سپس از مجموع برگهای رای، بدو ن اینکه خوانده شود، بر می دارند و جمله «باطل شد» را در پشت آن قید و تعداد آن را در صورتجلسه اخذ رای نیز درج و در پایان ضمیمه صورتجلسه می نمایند.

ب ــ در صورتی کـه تعداد اوراق رای داخل صندوق مساوی یا کمتر از تعداد تعرفه ها باشد، اقدام خاصی صورت نمی گیرد و فقط مراتب در صورتجلسه درج می شود.

2 پس از اینکه شمارش آرا به ترتیب یادشده انجام شد، قرائت آرا با رعایت مواد (19)، (20)، (21)، (22) و (23) قانون و بندها و تبصره های ذیل آنها انجام خواهد شد.

و ــ اصلاح 1385/06/15 ـ مرحله تنظیم صورتجلسه

پس از خاتمه شمارش و قرائت آرا، صورتجلسه اخذ رای شعبه در پنج نسخه تنظیم و سپس تعداد رای هر یک از نامزدها در صورتجلسه قید می شود. پس از انجام این کار، صورتجلسه به امضای نماینده بخشدار و اعضای شعبه اخذ رای و نماینده هیات نظارت می رسد و بلافاصله کلیه اوراق و مدارک انتخاباتی و یک نسخه از صورتجلسه تنظیمی داخل صندوق رای قرار داده می شوند و پس از لاک و مهر (پلمب ) شدن صندوق یا صندوق ها، اعضای شعبه اخذ رای به اتفاق نماینده بخشدار و به همراه نماینده هیات نظارت و مامورین محافظ صندوق، صندوق یا صندوق های رای را همراه با یک نسخه از صورتجلسه نتایج آرای شعبه و سایر مدارک رسماً تحویل هیات اجرایی می دهند. از سه نسخه باقی مانده صورتجلسه نتایج آرا، یک نسخه تحویل نماینده هیات نظارت، یک نسخه تحویل نماینده بخشدار و یک نسخه نیز تحویل رییس شعبه می شود. اگر در روز اخذ رای مسائل و مشکلاتی پدید آید باید در قسمت انتهای صورتجلسه نوشته شود و به امضای اعضای شعبه، نماینده بخشدار و نماینده هیات نظارت بخش برسد.

تبصره 1ــ الحاق 1385/06/15 ــ چنانچه صندوق اخذ رای به گونه ای ساخته شده باشد کـه نیازی به لفاف نداشته باشد، پس از بستن آن فقط محل یا محلهای تعیین شده بر روی صندوق در مراحل مختلف اخذ رای با مهر انتخابات لاک و مهر ( پلمب )خواهد شد.

تبصره 2ــ الحاق 1385/06/15 ــ در اجرای ماده (66) قانون در صورت اعزام بازرس یا بازرسان ثابت وزارت کشور به شعب ثبت نام و اخذ رای، آنان موظفند در کلیه مراحل برنامه روز اخذ رای و قرائت و شمارش آرا و اعلام نتایج و تنظیم صورتجلسه حضور یافته و تمامی نسخه های صورتجلسه شعبه را امضا کنند.

ماده 69 ــ هیات اجرایی پس از دریافت صندوق یا صندوق های محتوی آرا و مدارک و صورت جلسات شعب ثبت نام و اخذ رای حوزه انتخابیه، در حضور اعضای هیات نظارت بخش نسبت به تنظیم صورتجلسه نتیجه اخذ رای در حوزه انتخابیه اقدام می نماید و یک نسخه از صورتجلسه را برای انتشار آگهی نتیجه انتخابات به بخشدار تحویل می دهد.

بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش (مقررات شوراهای اسلامی شهر و روستا)

موضوعات شهر و شهرداری در نظریات مشورتی

شهر و شهرداری در آرای وحدت رویه قضایی

موضوعات شورای شهر در آراء دیوان عدالت اداری

ماده 70 ــ بخشدار موظف است بلافاصله پس از دریافت صورتجلسه نتیجه اخذ رای از هیات اجرایی بخش نسبت به تنظیم آگهی نتیجه انتخابات و انتشار آن در حوزه انتخابیه اقدام نماید.

فصل هفتم: بررسی شکایات

ماده 71 ــ به استناد ماده (52) قانون، هیاتهای اجرایی موظفند از تاریخ اعلام نهایی صلاحیت داوطلبان تا دو روز پس از اعلام نتیجه اخذ رای انتخابات، شکایات واصله را بپذیرند و ظرف پنج روز به آنها رسیدگی نمایند. بنابراین چنانچه در مهلت یادشده شکایتی از حوزه انتخابیه به هیات اجرایی بخش و اصل شود، هیات مذکور موظف است حداکثر ظرف پنج روز پس از وصول هر شکایت در جلسه مشترک با هیات نظارت بخش به آن رسیدگی و مراتب را صورتجلسه نمایند.

تبصره 1 ــ شکایاتی قابل طرح و بررسی می باشد کـه نام و نام خانوادگی، نام پدر، آدرس محل کار یا سکونت شاکی کـه هویت وی را آشکار می نماید، دارا باشند.

تبصره 2 ــ هیات اجرایی پس از پایان مهلت دریافت و رسیدگی به شکایات چنانچه هیچ گونه شکایتی از انتخابات دریافت ننموده باشد، مراتب عدم وصول شکایت را نیز صورتجلسه می نماید.

ماده 72 ــ هیات اجرایی موظف است پس از اتمام مهلت رسیدگی به شکایات، بلافاصله با توجه به شکایات دریافتی و بررسی چگونگی برگزاری انتخابات، نظر خود در مورد چگونگی برگزاری و پیشنهاد تایید یا ابطال انتخابات حوزه انتخابیه را طی صورت جلسه ای به هیات نظارت بخش اعلام نماید.

تبصره 1 ــ چنانچه بررسی شکایات منجر به ابطال آرای شعبه یا شعبی از حوزه انتخابیه شود (اعم از آن که در سرنوشت انتخابات مؤثر باشد و یا نباشد) هیات اجرایی بخش موظف است آرای باطل شده را در نتایج قبلی دخالت داده و نتیجه جدید به دست آمده از آن را در صورتجلسه مذکور منظور نماید.

تبصره 2 ــ پیشنهاد ابطال کل انتخابات یا آرای شعبه یا تعدادی از شعب می باید مستدل و بر اساس مواد قانون باشد.

ماده 73 ــ هیات نظارت بخش موظف است حداکثر ظرف پنج از وصول نظریه هیات اجرایی بخش در خصوص برگزاری انتخابات به شرح زیر اقدام نماید:

الف ــ چنانچه نظر بر تایید صحت برگزاری انتخابات داشته باشد مراتب را صورتجلسه و یک نسخه آن را به بخشداری و یک نسخه را برای اطلاع، به هیات نظارت شهرستان ارسال می نماید

ب ــ چنانچه نظر بر ابطال انتخابات یک یا چند شعبه اخذ رای داشته باشد، مراتب را به صورتجلسه و یک نسخه آن را همراه با دلایل و مدارک مستند به منظور اخذ تصمیم و اقدام بعدی به هیات نظارت شهرستان و یک نسخه را برای اطلاع، به بخشداری ارسال می نماید.

تبصره ـ از این مرحله به بعد با توجه به دو وضعیت (الف) و (ب)، اقدامات در دو مسیر جداگانه و لی به صورت موازی و همزمان ادامه خواهد یافت

ماده 74 ــ اقدامات مربوط به بند (الف)ماده 73 :

1 -- بخشدار موظف است پس از وصول صورتجلسه هیات نظارت بخش مبنی بر تایید صحت برگزاری انتخابات، مراتب را از طریق انتشار آگهی، به آگاهی اهالی حوزه انتخابیه برساند و یک نسخه از آگهی منتشر شده را برای هیات نظارت شهرستان ارسال نماید.

2 -- به استناد ماده 55 قانون، چنانچه کسی به تایید صحت برگزاری انتخابات معترض باشد، حداکثر ظرف مدت 2 روز از انتشار آگهی می تواند شکایت خود را به هیات نظارت شهرستان اعلام نماید.

3 هیات نظارت شهرستان موظف است حداکثر ظرف 15 روز از وصول شکایت معترضان، براساس ماده 55 و با رعایت ماده 57 و 59 قانون نتیجه قطعی و نهایی انتخابات حوزه انتخابیه را به بخشدار مربوط اعلام نماید. چنانچه در پایان مهلت دریافت شکایت، هیات نظارت شهرستان شکایتی دریافت نکرد موظف است بلافاصله مراتب عدم وصول شکایت را هم برای اقدام بعدی به بخشدار اعلام نماید.

4 بخشدار موظف است نظر نهایی هیات نظارت شهرستان در خصوص تایید یا عدم تایید صحت برگزاری انتخابات را از طریق انتشار آگهی، به آگاهی اهالی حوزه انتخابیه برساند.

ماده 75 ــ اقدامات مربوط به بند (ب) ماده 73:

1 ــ هیات نظارت شهرستان موظف است حداکثر ظرف پنج روز از وصول صورتجلسه هیات نظارت بخش مبنی بر پیشنهاد ابطال انتخابات، موضوع را بررسی و نتیجه را صورتجلسه نماید چنانچه نتیجه بررسیها حاکی از تایید صحت برگزاری انتخابات با همان نتیجه قبلی باشد، مراتب را بلافاصله از طریق هیات نظارت بخش به بخشدار اعلام می نماید. در غیر این صورت چنانچه نظر بر ابطال و یا تغییر سرنوشت انتخابات باشد، صورتجلسه تنظیم شده را به منظور اظهار نظر نهایی به هیات نظارت استان ارسال می دارد.

2 ــ بخشدار موظف است پس از وصول نظریه هیات نظارت شهرستان مبنی بر تایید صحت برگزاری انتخابات کـه نتیجه قطعی و نهایی انتخابات محسوب می شود، مراتب را از طریق انتشار آگهی به آگاهی اهالی حوزه انتخابیه برساند.

3 ــ هیات نظارت استان موظف است حداکثر ظرف 5 روز از وصول نظریه هیات نظارت شهرستان در خصوص ابطال انتخابات و یا تغییر سرنوشت آن، نظر نهایی خود مبنی بر تایید یا عدم تایید صحت برگزاری انتخابات و یا تغییر نتیجه اعلام شده قبلی را طی صورتجلسه ای به هیات نظارت استان اعلام نماید.

4 ــ هیات نظارت شهرستان موظف است بلافاصله پس از وصول صورتجلسه نظریه هیات نظارت استان، مراتب را از طریق هیات نظارت بخش به بخشدار اعلام نماید.

5 ــ بخشدار موظف است پس از وصول صورت جلسه نظریه هیات نظارت استان نتیجه قطعی و نهایی انتخابات را از طریق انتشار آگهی، به آگاهی اهالی حوزه انتخابیه برساند.

ماده 76 ــ هیات های نظارت شهرستان و استان موظف در کلیه اقدامات خود همواره ماده 59 قانون را در نظر داشته باشند و آن را رعایت نمایند.

ماده 77 ــ بخشدار موظف است پس از انتشار آگهی نتیجه قطعی و نهایی انتخابات حوزه های انتخابیه، سه نسخه از هریک از این آگهی ها را به ستاد انتخابات فرمانداری ارسال نماید، یک نسخه از آنها به ستاد انتخابات کشور، نسخه دیگر به ستاد انتخابات استان ارسال می گردد و نسخه باقیمانده، در بایگانی فرمانداری نگهداری خواهد شد.

فصل هشتم: انتخابات شورای اسلامی بخش

ماده 78 ــ در اجرای ماده 5 و با رعایت ماده 6 قانون، هیات اجرایی بخش موظف است برای یک یا چند روستا یک نفر را به عنوان نماینده خود به منظور شرکت در جلسه شورای اسلامی روستا، جهت انتخاب نماینده برای عضویت در شورای اسلامی بخش، به بخشدار معرفی نماید.

ماده 79 ــ بخشدار موظف است نسبت به صدور حکم نمایندگان هیات اجرایی اقدام و در صورت معرفی ناظر از طرف هیات های نظارت نامبردگان را به محل ماموریت اعزام نماید.

ماده 80 ــ بخشدار موظف است قبل از اعزام نماینده هیات اجرایی به روستاها، تاریخ و ساعت تشکیل جلسه شورای اسلامی روستا و موضوع عزیمت نماینده هیات اجرایی را به شورای ذی ربط اعلام نماید.

بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه انتخابات شوراهای اسلامی روستا و بخش (مقررات شوراهای اسلامی شهر و روستا)

موضوعات شهر و شهرداری در نظریات مشورتی

شهر و شهرداری در آرای وحدت رویه قضایی

موضوعات شورای شهر در آراء دیوان عدالت اداری

ماده 81 ــ نمایندگان هیاتهای اجرایی و نظارت موظفند در موعد مقرر در روستای محل ماموریت حضور یابند. پس از حضور حداقل سه نفر از اعضای شورا، جلسه رسمیت می یابد و سپس مدعوین یک نفر از اعضای اصلی شورا را برای شرکت در جلسه انتخاب اعضای اصلی و علی البدل شورای بخش انتخاب و مراتب را صورتجلسه و به امضای حاضرین در جلسه می رسانند. یک نسخه از صورتجلسه توسط نماینده هیات اجرایی به هیات مذکور تسلیم می شود.

ماده 82 ــ هیات اجرایی موظف پس از وصول صورت جلسات مبنی بر معرفی نماینده از کلیه شوراهای واقع در محدوده بخش، اسامی نمایندگان معرفی شده را به منظور دعوت از آنان به بخشدار اعلام نماید.

ماده 83 بخشدار موظف است از نمایندگان منتخب شوراهای اسلامی روستاهای و اقع در محدو ده بخش، با تعیین تاریخ و محل تشکیل جلسه، دعوت به عمل آورد. پس از حضور حداقل دو سوم مدعوین جلسه رسمیت می یابد و سپس در حضور اعضای هیاتهای اجرایی و نظارت بخش نمایندگان منتخب حاضر در جلسه پنج نفر را به عنوان عضو اصلی و سه نفر را به عنوان عضو علی البدل شورای اسلامی بخش با رای مخفی و اکثریت نسبی آرا انتخاب می نمایند و مراتب صورتجلسه می شود و یک نسخه از آن به منظور صدور آگهی به بخشدار تسلیم می شود.

تبصره 1 در صورتی کـه بخش بیش از پنج روستا نداشته باشد انتخابات شورای اسلامی بخش برگزار نمی شود و کلیه نمایندگان معرفی شده از شوراهای اسلامی روستاها به عضویت شورای بخش در می آیند. در این خصوص صورتجلسه ای با حضور اعضای هیات نظارت، توسط هیات اجرای بخش تنظیم می شود و بخشدار موظف است پس از وصول آن، مراتب را با صدور آگهی به اطلاع اهالی بخش برساند.

تبصره 2 در صورتی کـه بخش کمتر از پنج روستا داشته باشد، کلیه نمایندگان معرفی شده از شوراهای اسلامی روستاها به عضویت شورای اسلامی بخش در می آیند و سپس به منظور تامین کسری اعضا تا پنج نفر، از کلیه اعضای اصلی شوراهای اسلامی روستاها توسط بخشدار دعوت به عمل می آید تا با حضور هیاتهای اجرایی و نظارت بخش از بین خود بقیه اعضای موردنیاز را انتخاب و مراتب را صورتجلسه نمایند، بخشدار موظف است پس از وصول صورتجلسه مذکور، اسامی اعضای شورای اسلامی بخش را با صدور آگهی به اطلاع اهالی بخش برساند.

تبصره 3 چنانچه به دلیل کمبود تعداد روستاهای یک بخش تامین سه نفر عضو علی البدل شورای بخش از میان نمایندگان معرفی شده از سوی شوراهای اسلامی روستاها میسر نباشد، بخشدار موظف است از کلیه اعضای اصلی شوراهای اسلامی روستا ها دعوت به عمل آورد تا با حضور هیات های اجرایی و نظارت بخش از بین خود کسری اعضای علی البدل شورای بخش را با اکثریت نسبی آرا انتخاب و مراتب را صورتجلسه نمایند.

تبصره 4 بخشدار می تواند تبصره های (2) و (3) این ماده را به طور همزمان اجرا نماید، به این ترتیب افرادی کـه دارای بیشترین رای هستند کسری اعضای اصلی و افرادی کـه به ترتیب رای بعد از آنها قرار می گیرند کسری اعضای علی البدل را تامین خواهند نمود.

فصل نهم: صدور کارت عضویت اعضای شوراها و امحای اوراق انتخاباتی

ماده 84 ــ کارت عضویت اعضای شوراهای اسلامی روستا با امضای بخشدار و مهر بخشداری و اعضای شوراهای اسلامی بخش با امضای فرماندار و مهر فرماندار صادر می شود.

تبصره 1 ــ کارت عضویت فقط برای اعضای اصلی شورا صادر می شود.

تبصره 2 ــ برای آن عده از اعضای شوراهای اسلامی روستا کـه به عضویت شورای اسلامی بخش نیز درآمده اند علاوه بر کارت عضویت شورای اسلامی روستا، کارت عضویت شورای اسلامی بخش نیز صادر می شود.

ماده 85 بخشدار موظف است پس از وصول دستور امحای آرا و اوراق انتخابات شوراهای اسلامی کشوری از ستاد انتخابات کشور، حتی الامکان با حضور اعضای هیاتهای اجرایی و نظارت، نسبت به امحای اوراق تعرفه و برگهای رای مصرف شده حوزه انتخابیه درصورتی کـه کارت عضویت اعضای آن صادر شده باشد به نحو مقتضی اقدام و مراتب را صورتجلسه و نتیجه را به ستاد انتخابات کشور، استانداری و فرمانداری متبوع اعلام نماید.

ماده 86 ــ دستورالعمل اجرایی و فرم های مربوط به این آیین نامه پس از تصویب وزیر کشور قابل اجرا می باشد.

این متن جانشین تصویب نامه شماره 120854/ت 17179هـ مورخ 1375/10/12 می شود و از تاریخ تصویب لازم الاجرا است.

محمدرضا عارف ـ معاون اول رییس جمهور

Top