لطفا منتظر باشید

آیین نامه بند (ر) ماده 28 قانون هفتم پیشرفت مصوب ۱۴۰۳/۰۴/۰۶

آیین نامه بند (ر) ماده 28 قانون هفتم پیشرفت با موضوع متناسب سازی حقوق بازنشستگان مشتمل بر 8 ماده مصوب ۱۴۰۳/۰۴/۰۶

شناسنامه آیین نامه متناسب سازی حقوق بازنشستگان:

شماره ابلاغ: ۶۸۹۶۹

تاریخ ابلاغ: ۱۴۰۳/۰۵/۰۱

مرجع تصویب: هیات وزیران

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۰۴/۰۶


بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات برنامه توسعه هفتم

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه بند (ر) ماده 28 قانون هفتم پیشرفت (مقررات بازنشستگی و مستمری)

نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات بازنشستگی

آرای وحدت رویه قضایی مرتبط با موضوعات کار و استخدام 

آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات کار و استخدام

مقررات مرجع:

بند (ر) ماده 28 قانون هفتم پیشرفت:

۱ ـ بـه منظور برقراری عدالت در پرداخت حقوق شاغلان و بازنشستگان و نیز متناسب سازی حقوق بازنشستگان با نود درصد (۹۰%) حقوق و فوق العاده های مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز، دولت مکلف است تا پایان سال سوم برنامه اقدام لازم را بـه عمل آورد. این افزایش از سال ۱۴۰۳ در سال اول معادل چهل درصد(۴۰%) و در سالهای دوم و سوم هر کدام سی درصد (۳۰%) ما بـه التفاوت تا نود درصد (۹۰%) یاد شده خواهد بود. آیین نامه اجرائی این جزء بـه تصویب هیأت وزیران می رسد.

۲ ـ در راستای اجرای ماده 96 قانون تأمین اجتماعی مصوب 1354/04/30 با اصلاحات و الحاقات بعدی سازمان تأمین اجتماعی مکلف است در طول سه سال اول برنامه نسبت بـه متناسب سازی مستمری بازنشستگان غیرحداقل بگیر اقدام نماید بـه نحوی کـه در پایان سال سوم برنامه، نسبت مستمری بازنشسته بـه حداقل دستمزد همان سال، با نود درصد (۹۰%) نسبت اولین مستمری بازنشستگی بـه حداقل دستمزد سال برقراری مستمری، متناسب گردد.

این متناسب سازی در سال اول بـه میزان چهل درصد(۴۰%) و در سالهای دوم و سوم هرکدام سی درصد (۳۰%) مابه التفاوت تا نود درصد (۹۰%) یاد شده خواهد بود.

این حکم نافی حقوق حداقل بگیران مطابق قوانین مربوط از جمله ماده 111 قانون تأمین اجتماعی نخواهد بود.

۳ ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است تا پایان سال دوم برنامه نسبت بـه متناسب سازی پرداختی مستمری بازنشستگی صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر بر اساس محاسبات بیمه ای و در چهارچوب بندهای 3 و 4 سیاستهای کلی تأمین اجتماعی، متناسب با اعتبار دریافتی در بودجه های سنواتی اقدام قانونی بـه عمل آورد.

ز ـ برقراری مستمری بازنشستگان برای کلیه بیمه شدگان صندوق های بازنشستگی (اعم از کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و سایر صندوق های بازنشستگی دستگاه ها، نهادها و بانکها) بر مبنای میانگین دو سال آخر خدمت منتهی بـه بازنشستگی دریافتی کـه دارای کسور بازنشستگی با اعمال ضریب حقوق سال بازنشستگی است، می باشد.

تبصره ۱ ـ موارد زیر در صورت مزایای بیشتر از این ماده باید اعمال شود:

۱ ـ بازنشستگانی کـه مشمول قوانین خاص خود می باشند.

۲ ـ بازنشستگانی کـه مشمول حکم بند «ب» ماده 18 این قانون می شوند.

۳ ـ ایثارگرانی کـه مشمول قوانین و مقررات خاص خود می باشند.

تبصره ۲ ـ معافیت از پرداخت کسور بیمه شدگان پس از سی سال خدمت، مانع از اعمال کامل مستمری بر مبنای دریافتی دو سال آخر خدمت منتهی بـه بازنشستگی با ضریب مذکور در سال آخر خدمت نمی باشد.

متن آیین نامه متناسب سازی حقوق بازنشستگان:

بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات برنامه توسعه هفتم

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه بند (ر) ماده 28 قانون هفتم پیشرفت (مقررات بازنشستگی و مستمری)

نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات بازنشستگی

آرای وحدت رویه قضایی مرتبط با موضوعات کار و استخدام 

آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات کار و استخدام

هیأت وزیران در جلسه 1403/04/06 به پیشنهاد مشترک وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان اداری و استخدامی کشور و سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و بند (ر) ماده 28 قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب 1403، آیین نامه اجرایی متناسب سازی حقوق بازنشستگان را به شرح زیر تصویب کرد:

ماده 1 ـ در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:

1 ـ قانون: قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب 1403.

2 – صندوق های بازنشستگی : کلیه سازمان ها و صندوق های بیمه و بازنشستگی مشمول بند (ر) موضوع ماده 28 قانون.

3 ـ حقوق بازنشستگی: وجوهی که با توجه به قوانین و مقررات مربوط به صندوق بازنشستگی ذی ربط، تحت این عنوان و یا به عنوان مستمری، حسب مورد به بیمه شده بازنشسته، از کارافتاده کلی و یا بازماندگان بیمه شده متوفی به استثنای کمک هزینه عائله مندی و اولاد و سایر مزایای جانبی غیرمشمول کسورات بیمه و بازنشستگی پرداخت می گردد.

4 ـ شاغل: فردی که به تبع اشتغال و از طریق کارفرمای ذی ربط و با پرداخت حق بیمه مربوط مطابق با قوانین و مقررات، مشترک فعال یکی از صندوق های بازنشستگی محسوب می گردد.

5 ـ شاغلان مشابه و همطراز: شاغلانی که به لحاظ نظام جبران خدمات و همچنین از لحاظ پایه، رتبه، مرتبه، طبقه، درجه، گروه و یا سایر عناوین مشابه با رعایت احکام این آیین نامه، دارای وضعیت یکسان یا ویژگی های مشترک با شغل فرد بازنشسته در زمان اشتغال وی باشند.

6 ـ اصلاح 1403/06/07 ـ مابه التفاوت: اختلاف رقم بین مبلغ حقوق بازنشستگی هر فرد با نود درصد 90% میانگین مبلغ حقوق و فوق العاده های مشمول کسور شاغلان مشابه و همطراز پس از کسر حق بیمه سهم فرد و مالیات بر درآمد با رعایت بند (ث) تبصره 15 قانون بودجه 1403

ماده 2 ـ صندوق های بازنشستگی مکلفند از ابتدای سال 1403 و در حدود اعتبارات مصوب مربوط، حقوق بازنشستگی مشمولین صندوق خود را با رعایت این آیین نامه و سایر قوانین و مقررات مربوط متناسب سازی نمایند.

تبصره ـ منابع حاصل از بند (ر) تبصره 6 قانون بودجه سال 1403 کل کشور صرفاً بابت اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و صندوق فولاد و اعتبار متناظر آن در قوانین بودجه سنوات آتی هزینه خواهد شد.

ماده 3 ـ کلیه بیمه شدگانی که مطابق با قوانین و مقررات صندوق بازنشستگی ذی ربط تا پایان سال 1402 مشمول دریافت حقوق بازنشستگی شده اند در سال 1403 مشمول متناسب سازی موضوع این آیین نامه می باشند.

تبصره 1 ـ مبنای تعیین مابه التفاوت و همچنین ملاک تشخیص حقوق و فوق العاده های مشمول کسور شاغلان مشابه و همطراز برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان که تا پایان سال 1402، حقوق بازنشستگی آنان برقرار شده است، در ابتدای سال 1403 و پس از اعمال افزایش ضریب سنواتی برای حقوق شاغلان و بازنشستگان و با رعایت بندهای 3 ، 5 و 6 ماده 1 این آیین نامه می باشد.

تبصره 2 ـ اجرای متناسب سازی برای افرادی که حقوق بازنشستگی آنان در سال های 1403 و پس از آن تا پایان سال 1404 برقرار می شود، در سقف اعتبارات پیش بینی شده در قوانین بودجه سنوات آتی و با رعایت مفاد این آیین نامه خواهد بود.

ماده 4 ـ سازمان اداری و استخدامی کشور و سازمان برنامه و بودجه کشور ظرف دو ماه و با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح، دستگاه های اجرایی و صندوق بازنشستگی ذی ربط حسب مورد، در رابطه با مشمولین قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت، قانون استخدام کشوری و سایر دستگاه های دارای قوانین و مقررات خاص استخدامی که پرداخت حقوق و مزایای کارکنان آنان مشمول دریافت مجوز یا نظارت سازمان اداری و استخدامی می باشد، جداول مربوط به نحوه شناسایی و طبقه بندی بازنشستگان را بر اساس مبلغ کسور پرداختی توسط شاغلان مشابه و همطراز در پایه، رتبه، مرتبه، طبقه، درجه، گروه و یا سایر عناوین مشابه و با ملاک 30 سال سابقه بیمه پردازی تهیه نموده و به صندوق بازنشستگی ذی ربط ابلاغ می نمایند به نحوی که با توجه به تنوع گروه های شاغلین و بازنشستگان نظیر فرهنگیان مشمول رتبه بندی، اعضای هیأت علمی و قضات، جداول به طور جداگانه تنظیم و ابلاغ شود.

تبصره 1ـ در مواردی که براساس قوانین و مقررات مربوط، حقوق و اقلام مشمول کسور بازنشستگی شاغلان در پایان سال 1402مشمول دریافت مجوز یا نظارت سازمان اداری و استخدامی کشور نباشد، تهیه جداول مذکور در این ماده در مهلت مذکور و به روش یاد شده با رعایت میانگین سرانه ماهانه پرداختی برای متناسب سازی بر اساس تعداد بازنشستگان مشمول صندوق بازنشستگی کشوری و لشکری در قانون بودجه کل کشور برعهده هیأت امنا یا عالی ترین رکن تصمیم گیرنده در صندوق بازنشستگی ذی ربط می باشد.

تبصره 2ـ در مواردی که بنگاه ها و شرکت های دولتی واگذار گردیده اند اجرای متناسب سازی بازنشستگان آنها به ترتیب زیر انجام می شود:

الف ـ در مورد کارکنانی که قبل از واگذاری بازنشسته شده اند براساس جداول موضوع ماده 4 با فرض تداوم دولتی بودن بنگاه یا شرکت دولتی متناسب سازی صورت می گیرد.

ب ـ در مورد کارکنانی که بعد از واگذاری بازنشسته شده یا می شوند و در اجرای تبصره 1 ماده 21 قانون مدیریت خدمات کشوری صندوق قبلی خویش را حفظ نموده اند بر اساس جدول خاصی که در سقف اعتبارات مربوط و متناسب با حقوق شاغلان بعد از واگذاری با رعایت این آیین نامه توسط هیأت امنای صندوق ذی ربط ابلاغ می شود متناسب سازی صورت می گیرد.

پ ـ در مورد سایر کارکنان که پس از واگذاری صندوق خود را تغییر داده اند متناسب سازی طبق مقررات مورد عمل صندوق جدید انجام می شود.

تبصره 3 ـ در مورد بازنشستگان سازمان هایی که منحل شده اند بر اساس جداول موضوع ماده 4 این آیین نامه، با فرض تداوم حیات آخرین دستگاه زمان اشتغال، متناسب سازی انجام می گیرد.

تبصره 4 ـ در مورد بازنشستگان خویش فرمای مشمول بند الف ماده 6 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مصوب 1395 بر اساس جداول موضوع ماده 4 این آیین نامه با فرض تداوم اشتغال در آخرین دستگاه مربوط، متناسب سازی انجام می گیرد.

بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات برنامه توسعه هفتم

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه بند (ر) ماده 28 قانون هفتم پیشرفت (مقررات بازنشستگی و مستمری)

نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات بازنشستگی

آرای وحدت رویه قضایی مرتبط با موضوعات کار و استخدام 

آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات کار و استخدام

ماده 5 ـ سهم سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح از منابع مندرج در قانون بودجه سال های 1403، 1404 و 1405 برای متناسب سازی با توجه به سرانه ماهانه منظور شده برای بازنشستگان کشوری با رعایت تبصره 3 ماده 117 قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر قوانین و مقررات مربوط، توسط سازمان برنامه و بودجه کشور تعیین می شود.

ماده 6 ـ اصلاح 1403/07/29 ـ صندوق بازنشستگی ذی ربط مکلف است بر اساس جداول و ضوابط ابلاغی موضوع ماده (4) و مفاد ماده (7) این آیین نامه و در سقف اعتبار ابلاغی، ضمن اصلاح احکام از ابتدای سال 1403، چهل درصد (40 %) مابه التفاوت مربوط به هر فرد مشمول را با رعایت مفاد این آیین نامه در سال 1403 محاسبه و پرداخت نماید.

تبصره 1 ـ اصلاح 1403/07/29 ـ با توجه به حکم مقرر در بندهای (ت) و (ج) ماده (18) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، پرداخت مابه التفاوت توسط صندوق های بازنشستگی کشوری، لشکری و فولاد که از اعتبارات مندرج در قانون بودجه کل کشور برای متناسب سازی استفاده می کنند، صرفاً در حدود اعتبارات مصوب و منابع وصولی مربوط در قوانین بودجه سنواتی و سیر مراحل قانونی تخصیص اعتبار بدون ایجاد بدهی می باشد.

تبصره 2 ـ اصلاح 1403/07/29 ـ مبلغ مابه التفاوت پرداختی به صورت جداگانه در احکام صادره از سوی صندوق بازنشستگی ذی ربط، تحت عنوان «مابه التفاوت متناسب سازی سال 1403» درج و مشمول افزایش سنواتی حقوق مصوب هیئت وزیران می گردد.

تبصره 3 – صندوق های بازنشستگی که از اعتبارات مندرج در قوانین بودجه کل کشور برای اجرای متناسب سازی استفاده نمی کنند، می توانند از محل منابع خود و با تصویب هیأت امنا و یا بالاترین رکن تصمیم گیرنده خود و با رعایت سایر احکام مندرج در این آیین نامه نسبت به انجام متناسب سازی و پرداخت مابه التفاوت با رعایت میانگین سرانه ماهانه پرداختی برای متناسب سازی بر اساس تعداد بازنشستگان مشمول صندوق بازنشستگی کشوری و لشکری در قانون بودجه کل کشور اقدام نمایند.

ماده 7 ـ اصلاح 1403/07/29 ـ در سال 1403 به منظور برقراری عدالت در پرداخت حقوق بازنشستگان، مستمری بگیران و وظیفه بگیران صندوق های بازنشستگی کشوری، لشکری و فولاد مشمولانی که با اجرای مفاد این آیین نامه، حقوق آنها افزایش نیافته و یا کمتر از ده درصد (10 %) حداقل حقوق موضوع جزء (1 - 2) بند (الف) تبصره (15) قانون بودجه سال 1403 کل کشور افزایش یابد، میزان اختلاف مبلغ «ما به التفاوت موضوع تبصره (2) ماده (6)» تا مبلغ ده درصد (10 %) یاد شده به عنوان «مابه التفاوت حداقل مبلغ متناسب سازی» به طور ثابت پرداخت می شود. مبلغ علی الحساب پرداختی موضوع تصویب نامه شماره 56306/ت62770هـ مورخ 1403/4/4 پس از صدور قطعی احکام متناسب سازی بر این اساس اعمال حساب می گردد.

ماده 8 ـ نظارت بر حسن اجرای این آیین نامه برعهده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح حسب مورد می باشد. کلیه دستگاه های اجرایی ذی ربط و صندوق های بازنشستگی مشمول به استثنای سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح و صندوق بازنشستگی وزارت اطلاعات مکلفند نسبت به ارسال گزارش و اطلاعات مربوط به نحوه اجرای این آیین نامه به وزارتخانه های مذکور اقدام نمایند.

محمد مخبر ـ معاون اول رییس جمهور

Top