آیین نامه تعزیرات حکومتی و ارجاع پرونده مصوب 1366/05/13
آیین نامه تعزیرات حکومتی و ارجاع پرونده های مربوط به مرجع تعیین شده مصوب 1366/05/13 نخست وزیر
شناسنامه آیین نامه تعزیرات حکومتی و ارجاع پرونده:
مرجع تصویب: نخست وزیر
تاریخ تصویب: 1366/05/13
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آئین نامه تعزیرات حکومتی و ارجاع پرونده
نظریات مشورتی مرتبط با تعزیرات حکومتی
آرای وحدت رویه قضایی مرتبط با تعزیرات حکومتی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با تعزیرات حکومتی
متن آیین نامه تعزیرات حکومتی و ارجاع پرونده:
پیرو بخشنامه شماره 44820 مورخ 1366/05/01 و با توجه به فرمان و مجوز مبارک حضرت امام مدظله مبنی بر تفویض اختیار در انجام تعزیرات حکومتی در زمینه مبارزه با افزایش قیمت ها و تورم آیین نامه اجرایی مربوط به موارد زیر:
تعزیرات حکومتی در مورد گران فروشی کالاهای مشمول طرح
تعزیرات حکومتی در موارد احتکار کالاهای مشمول طرح
تعزیرات حکومتی تخلفات راجع به امور کوپن و دفترچه ارزاق عمومی
تعزیرات حکومتی فروش ارزی ـ ریالی کالاهای مشمول طرح
تعزیرات حکومتی فروش اجباری و تحمیلی
تعزیرات حکومتی فروش و عرضه کالاهای مشمول طرح خارج از شبکه های تعیین شده
تعزیرات حکومتی در مورد واحدهای بدون پروانه
تعزیرات حکومتی در ارتباط با عاملین اجرای طرح
تعزیرات حکومتی در مورد سایر تخلفات
به پیوست جهت اجرا ابلاغ می گردد.
میر حسین موسوی نخست وزیر
آیین نامه تعزیرات حکومتی
1 ـ تخلفات مربوط به گران فروشی و تعزیرات حکومتی مربوطه:
مرتبه اول:
در صورتی که میزان گران فروشی تا 2000 ریال باشد میزان جریمه آن معادل ده هزار ریال با تایید کمیسیون نظارت تعیین خواهد شد. و در صورتی که گران فروشی از 2000 تا 500/000 ریال باشد میزان جریمه از ده هزار ریال تا 5 برابر میزان گران فروشی (به تشخیص کمیسیون نظارت شهرستان) تعیین می گردد. از 500/000 تا 5 میلیون ریال گران فروشی میزان جریمه آن از 5 تا 8 برابر میزان گران فروشی (به تشخیص کمیسیون نظارت استان) تعیین خواهد شد.
در صورتی که میزان گران فروشی بیشتر از 5 میلیون ریال باشد میزان جریمه از هشت تا ده برابر میزان گران فروشی تعیین می گردد در این صورت کمیسیون نظارت استان جریمه پیشنهادی را جهت اخذ تصمیم به کمیسیون مرکزی ارجاع میدهد.
متخلف موظف است پس از ده روز از تاریخ ابلاغ کمیسیون نظارت مبلغ جریمه را به حساب خزانه واریز و قبص واریزی را در مهلت مقرر تحویل دبیرخانه کمیسیون نماید.
در صورت استنکاف متخلف از پرداخت جریمه کمیسیون موظف به تعطیل واحد متخلف بوده (بازشدن مجدد منوط به پرداخت جریمه خواهد بود) و چنانچه پس از گذشت ده روز از زمان تعطیل، متخلف اقدام به پرداخت جریمه ننماید کمیسیون نظارت معادل جریمه تعیین شده از اموال موجود در واحد مذکور را بفروش رسانده (به قیمت رسمی) و پس از کسر هزینه های مربوطه که به تایید مدیریت امور مالی کمیسیون رسیده باشد و واریز مبلغ جریمه بحساب خزانه، پرونده را برای پیگیری به مراجع قضایی جهت تعیین تعزیرات شرعی ارجاع خواهد داد.
ـ وجوه ماخوذه (به عنوان جریمه) بحساب خزانه واریز خواهد شد.
در مورد واحدهای تولیدی، توزیعی که کالاها و مواد غذایی فاسدشدنی دارند تدابیر لازم توسط کمیسیون نظارت از نظر تعیین تکلیف کالاها و مواد اتخاذ می گردد. و در صورت فروش، وجوه دریافتی پس از کسر جریمه و برداشت هزینه های مربوطه، باقیمانده آ ن به شماره حساب ویژه ای که از سوی کمیسیون نظارت مفتوح و اعلام خواهد شد واریز و پرونده به مراجع قضایی جهت تعیین تکلیف و تعزیر شرعی متخلف احاله خواهد شد.
مرتبه دوم
در صورتی که گران فروشی تکرار شود علاوه بر اعمال مجازاتهای مرحله اول کالاهای موجود بلافاصله ضبط گردیده و به قیمت رسمی به فروش میرسد و پس از کسر جریمه مقرره باقیمانده وجه بشماره حساب ویژه مفتوحه توسط کمیسیون نظارت واریز خواهد شد و همچنین به تشخیص کمیسیون نظارت و تایید استاندار نسبت به قطع تمام یا برخی از خدمات دولتی (آب، برق، تلفن، سوخت، گاز و......) بصورت موقت از یک تا شش ماه اقدام و پرونده به دادگاه صالحه جهت تعیین تکلیف بعدی و تعزیر شرعی احاله خواهد شد.
مرتبه سوم
در صورت تکرار گران فروشی برای مرتبه سوم علاوه بر اعمال مجازاتهای نوبت اول و دوم سهمیه متخلف قطع و پروانه و یا کارت بازرگانی وی لغو و محل واحد متخلف تعطیل می گردد و متخلف یا متخلفین تا تادیه جرائم، ممنوع الخروج بوده و پرونده نیز به دادگاه انقلاب ارجاع می گردد.
تکلیف وجوه واریز شده بحساب ویژه در هر یک از مراتب مذکور (بجز وجوهی که مستقیماً به خزانه دولت واریز میشود) پس از صدور حکم مراجع صالحه قضایی تعیین خواهد شد.
تبصره 1 ـ در صورتی که گران فروشی توسط واحدهای دولتی و تحت پوشش سازمانهای دولتی و نهادها که جنبه استانی دارند صورت گیرد پس از بررسی در کمیسیون نظارت استان، کمیسیون نسبت به عزل یا انفصال موقت یا دائم متخلفین اقدام خواهد نمود.
در صورتی که مدیر یا مدیران از مرکز تعیین و منصوب شده باشند پرونده همراه با پیشنهاد کمیسیون نظارت استان در هر مورد جهت اخذ تصمیم به کمیسیون مرکزی ارسال و پرونده عنداللزوم به دادگاه انقلاب احاله خواهد شد.
تبصره 2 ـ در مورد گران فروشانی که برای مرتبه دوم و سوم مرتکب تخلف میشوند علاوه بر مجازاتهای تعیین شده موارد ذیل نیز اعمال می گردد.
1 ـ نصب پارچه در محل به عنوان مختلف
2 ـ اعلام اسامی متخلفین و نوع تخلف در رسانه های گروهی در مرتبه سوم تخلف.
3 ـ تعزیرات حکومتی در مورد احتکار کالاهای مشمول طرح
هر شخصی حقیقی یا حقوقی که کالاهای مشمول طرح را خارج از ضوابط و دستورالعمل های صادره وزارت بازرگانی و ستاد بسیج اقتصادی نگهداری و در مهلت مقرر و به میزان و قیمت و محلهای تعیین شده از عرضه به متقاضیان واجد شرایط خودداری نماید محتکر تلقی گردیده و به تعزیرات حکومتی به شرح زیر محکوم شده و کالاهای مربوطه با حضور دو نفر نماینده کمیسیون نظارت و دو نفر از نیروهای انتظامی (به تشخیص استاندار یا فرماندار و پس از صورت برداری و ضبط عین کالاهای مکشوفه بر اساس نظریه کمیسیون های نظارت از طریق شبکه های توزیعی با نرخ رسمی بفروش رسانده و وجوه حاصله پس از کسر هزینه های مربوطه و واریز 50 درصد باقیمانده (بعنوان جریمه) بحساب خزانه باقیمانده وجه به شماره هایی که به همین منظور توسط کمیسیون اعلام می گردد واریز میشود و پرونده توسط کمیسیون نظارت جهت رسیدگی به دادگاههای انقلاب ارجاع شده و تکلیف وجوه دریافتی بر اساس حکم صادره تعیین خواهد شد.
در صورت تکرار احتکار کمیسیون نظارت علاوه بر اعمال جریمه های مرتبه اول نسبت به قطع سهمیه و خدمات و لغو پروانه و تعطیل محل، نسبت به معرفی وی از طریق رسانه های گروهی اقدام خواهد نمود و پرونده جهت تعزیرات شرعی به دادگاه احاله خواهد شد.
کمیسیون های نظارت بر چگونگی توزیع سریع و به موقع کالا در شبکه های تعیین شده و طبق مقررات و بخشنامه های قبلی و ضوابط توزیع وزارت بازرگانی و ستاد بسیج اقتصادی نظارت و کنترل دائمی اعمال مینمایند، دستورالعمل نحوه برخورد با کالاهای مشابه اقلام طرح با ارز غیردولتی که از قبل وارد شده نیز جداگانه توسط کمیسیون مرکزی نظارت ابلاغ گردیده است.
تبصره 1 ـ کلیه واحدهای تولیدی و توزیعی اعم از بخش خصوصی، تعاونی، دولتی و اشخاص حقیقی یا حقوقی (از جمله تولیدکنندگان، وارد کنندگان، توزیع کنندگان، سردخانه و انبارداران و پخش کنندگان و عمده فروشان و.....) مکلفند (قیمت) و ضوابط توزیع کالاهای مشمول طرح را که طی دستورالعملهای جداگانه از طریق ستاد بسیج اقتصادی کشور و با هماهنگی وزارت بازرگانی تهیه و ابلاغ گردیده را دقیقاً رعایت نمایند.
تبصره 2 ـ در صورتی که تخلف توسط واحدهای دولتی و تحت پوشش سازمانهای دولتی و نهادها که جنبه استانی دارند صورت گیرد پس از بررسی در کمیسیون نظارت استان کمیسیون نسبت به عزل یا انفصال موقت یا دائم متخلفین اقدام خواهد نمود.
در صورتی که مدیر یا مدیران از مرکز تعیین و منصوب شده باشند پرونده همراه با پیشنهاد کمیسیون نظارت استان در هر مورد جهت اخذ تصمیم به کمیسیون مرکزی ارسال و پرونده عنداللزوم به دادگاه انقلاب احاله خواهد شد در خصوص واحدهای غیردولتی که برخلاف ضوابط و دستورالعملهای وزارت بازرگانی یا ستاد بسیج اقتصادی عمل کرده اند حسب مورد تخلف بر اساس مفاد این دستورالعمل با آنان برخورد خواهد شد. مدیریت واحدهای تولیدی که علیرغم توانایی از تولید کالای ضروری اعلام شده از تولید خودداری نماید با تصویب ستاد مرکزی تعویض و مدیر دولتی منصوب خواهد شد.
تبصره 3 ـ کمیسیون نظارت استان محتکرین و گرانفروشان را جهت پرداخت مالیات به ادارات امور اقتصادی و دارایی معرفی و ادارات مذکور موظفند خارج از نوبت به پرونده مالیاتی متخلفین رسیدگی نموده و تا اتمام رسیدگی قطعی پرونده عنداللزوم مالیات علی الراس را دریافت دارند.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آئین نامه تعزیرات حکومتی و ارجاع پرونده
نظریات مشورتی مرتبط با تعزیرات حکومتی
آرای وحدت رویه قضایی مرتبط با تعزیرات حکومتی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با تعزیرات حکومتی
3 ـ تخلفات مربوط به کوپن و دفترچه ارزاق عمومی
الف ـ خرید و فروش انواع کوپن یا دفترچه
ب ـ جعل کوپن و دفترچه
ج ـ دریافت کوپن یا دفترچه در برابر اسناد غیرواقعی
د ـ تخلف و تقلب در چاپ، توزیع، برگشت و امحاء کوپن و دفترچه
تعزیر حکومتی در مورد قسمت الف
1- بط کوپن و دفترچه
2- اخذ جریمه تا یک هزار ریال بازاء هر نفر قید شده در کوپن
3- در مورد دفترچه بازاء هر دفترچه تا یکصد هزار ریال جریمه اخذ خواهد شد.
ضبط کوپن و دفترچه پس از معرفی متخلف و تایید کمیسیون نظارت توسط عوامل آن کمیسیون صورت خواهد گرفت و جریمه ماخوذه بحساب خزانه واریز خواهد شد. کمیسیون نظارت میتواند عنداللزوم نسبت به ارجاع پرونده از طریق نیروهای انتظامی به مراجع قضایی جهت تعزیرات شرعی اقدام نماید.
در صورتی که متخلف واحد صنفی باشد ضمن اخذ جریمه سهمیه وی از یک تا سه ماه قطع و در صورت تکرار سهمیه وی برای همیشه قطع خواهد شد.
تعزیر حکومتی در مورد قسمت ب
1- ضبط کوپن ها و دفترچه جعلی
2- اخذ جریمه از فرد یا افراد جاعل از پانصد ریال تا یکهزار ریال بازاء هر نفر قید شده در کوپن و در مورد دفترچه بازاء هر دفترچه از پنجاه هزار ریال تا پانصد هزار ریال جریمه اخذ خواهد شد.
3- تعطیل محل و جمع آوری و ضبط دستگاه های جعل و لغو پروانه چاپخانه (در صورتی که در محل چاپخانه باشد).
عامل اجراء جمع آوری ضبط کوپن ها و دفترچه، نیروهای انتظامی محل با تعیین استاندار یا فرماندار با حضور نمایندگان کمیسیون نظارت.
عامل اجراء اخذ جریمه ـ پس از معرفی جاعل یا جاعلین به کمیسیون نظارت توسط آن کمیسیون به ترتیبی که مقرر میدارد جریمه اخذ و بحساب خزانه واریز خواهد شد.
کمیسیون نظارت پس از اقدامات مذکور موظف است جاعل یا جاعلین را جهت طی مراحل قضایی و تعزیرات شرعی به مراجع ذی ربط معرفی نماید.
تعزیر حکومتی در مورد قسمت ج
ضبط کوپن و دفترچه اضافی و مدارک غیر واقعی و جریمه به میزان دو برابر (بند 1 و 2 قسمت الف)
تعزیر حکومتی در مورد قسمت د
1- فرد یا افرادی که مرتکب تخلف یا تقلب در مراحل چاپ، توزیع، برگشت و امحاء کوپن و دفترچه برخلاف ضوابط و دستورالعمل ها شده باشند.
2- برحسب نوع تخلف و تقلب از 6 ماه تا انفصال دائم از خدمت دولتی محکوم میشوند (در خصوص کارمندان دولت).
3- جبران خسارت وارده به دولت به تشخیص کمیسیون نظارت استان.
4- ارجاع پرونده به مقامات صالحه قضایی جهت تعزیرات شرعی
5- تعزیرات حکومتی فروش ارزی ـ ریالی کالاهای مشمول طرح هر گونه فروش و ارائه کالاهای مشمول طرح به صورت ارزی ریالی مطلقاً ممنوع بوده و جرم محسوب میشود. مراتب تخلف واحدهای متخلف توسط کمیسیون نظارت استان بررسی و به همراه پیشنهادات جهت اتخاذ تصمیم و تعیین نوع میزان تعزیرات به کمیسیون مرکزی گزارش و ارجاع می گردد.
6- تعزیرات حکومتی فروش اجباری و تحمیلی واحدهای تولیدی و توزیعی و پخش بهیچ وجه مجاز به فروش تحمیلی کالا بهمراه کالای مشمول طرح نبوده و در صورت عرضه اجباری متخلف محسوب و با تشخیص کمیسیون نظارت از یکهزار تا دو برابر ارزش کالای تحمیلی جریمه خواهند شد. عاملین توزیع کالاهای مشمول طرح مجاز به عرضه کالاهای مشابه با قیمت بیش از نرخ مصوب نبوده و در صورت تخلف با تشخیص کمیسیون نظارت سهمیه آنها بطور موقت یا دائم قطع گردیده و سهمیه آنها به عاملین دیگر اختصاص داده خواهد شد. در صورتی که تخلف مذکور توسط شرکت های تحت پوشش دولت یا سازمانهای دولتی صورت گیرد پرونده توسط کمیسیون نظارت استان همراه با پیشنهادات و نظریات کمیسیون جهت پیگیری و اخذ تصمیم به کمیسیون مرکزی ارجاع خواهد شد.
7- تعزیرات حکومتی فروش و عرضه کالاهای مشمول طرح خارج از شبکه ها و ضوابط تعیین شده با عاملین و عرضه کنندگان کالاهای مشمول طرح خارج از شبکه های تعیین شده توسط کمیسیون نظارت همانند محتکرین برخورد خواهد شد و تعزیرات آن تعزیرات حکومتی مربوطه به احتکار است.
8- تعزیرات حکومتی در رابطه با واحدهای بدون پروانه در صورتی که واحدهای تولیدی یا توزیعی و خدماتی مشمول طرح بدون پروانه مرتکب هر یک از تخلفات ذکر شده گردند حداکثر تعزیر مقرر اعمال و با نظر کمیسیون نظارت و تایید استاندار نسبت به تعطیل واحد مربوطه اقدام نماید.
تعزیرات حکومتی در ارتباط با تخلف عاملین اجرای طرح
کمیسیونهای نظارت موظفند نهایت دقت را در انتخاب و گزینش عاملین اجراء و نظارت معمول داشته و در صورتی که هر یک از عاملین اجرایی و نظارت مرتکب سوءاستفاده، گزارش کذب، تبانی و ارتشاء و تخلفات مشابه گردند بعد از تایید استاندار به تعزیرات زیر حسب مورد محکوم می گردند:
1- ر خصوص کارمندان دولت از سه ماه تا یکسال انفصال خدمت و نیز پرونده به هیئت رسیدگی به تخلفات اداری و عنداللزوم به مراجع صالحه قضایی ارجاع خواهد شد (توسط استاندار)
2- عزل و برکناری از سمت اجرایی یا نظارتی و ارجاع پرونده به دادگاههای مربوطه (توسط کمیسیون نظارت) در مورد بازرسین غیردولتی.
3- جبران خسارت وارده و اخذ جریمه با تشخیص کمیسیون نظارت.
9 ـ تعزیرات حکومتی درمورد سایر تخلفات
الف ـ کم فروشی: متناسب با تعزیرات گران فروشی در مراتب مختلف با واحد متخلف برخورد شود.
ب ـ امتناع از عرضه و فروش کالا و اختفای کالا
ـ در صورت عدم عرضه و فروش کار به خریدار
- در مرتبه اول تا 5000 ریال با تشخیص کمیسیون نظارت
- در مرتبه دوم قطع سهمیه کالای مشمول طرح و ده هزار ریال جریمه با تایید کمیسیون نظارت.
- در مرتبه سوم تعطیلی واحد متخلف و ارجاع به دادگاه صالحه
ج ـ عدم الصاق برچسب قیمت
در مرتبه اول تا 5000 ریال با تشخیص کمیسیون نظارت بر اساس گزارش بازرسین.
در مرتبه دوم تا 10000 ریال با تشخیص کمیسیون نظارت و قطع سهمیه موقت از یک تا 3 ماه
در مرتبه سوم تعطیلی واحد متخلف و ارجاع پرونده به دادگاه صالحه.
د ـ سایر تخلفات
نظیر عرضه کالای نامرغوب (و غیراستاندارد) ـ تقلب ـ تبعیض در فروش ـ عدم ارائه صورتحساب (در صورت درخواست مشتری) ـ عدم رعایت ساعات متعارف کار........ و ایجاد نارضایتی در مردم در موقع توزیع کالا (یا ایجاد هرج و مرج و اختلال در امر توزیع) و......... صورت گیرد. تعزیر حکومتی موضوع بند ج اعمال خواهد شد.
تبصره 1 ـ در کلیه موارد در صورتی که واحدهای تولیدی، توزیع و خدماتی همزمان مرتکب چندین نوع تخلف شوند اشد تعزیرات حکومتی اعمال خواهد شد.
تبصره 2 ـ کمیسیون های نظارت و استانداران و فرمانداران میتوانند شخصاً برای افراد متعهد حکم بازرسی صادر کنند. گزارشات بازرسین مـذکور در حدود مفاد این آیین نامه جهت اجرای تعزیرات حکومتی برای کمیسیون های نظارت باشد.
تبصره 3 ـ فرم گزارش بازرسی ناظرین کمیسیون های نظارت که در آن مشخصات واحد متخلف ـ نوع تخلف ـ مراتب تخلف ـ مشخصات بازرس و سر گروه به عنوان مرجع تشخیص تخلف و نظریه کمیسیون به عنوان مرجع تعیین تعزیر و تعیین عامل اجراء پیوست است.
تبصره 4 ـ بازرس یا بازرسین کمیسیون های نظارت و بازرسینی که استانداران و یا فرمانداران تعیین نموده اند مرجع تشخیص تخلفات بوده و کمیسیون های نظارت بر اساس مفاد مواد این آیین نامه تعزیرات مربوطه را متناسب با نوع تخلفات گزارش شده تعیین و عامل اجرای تعزیر را مشخص می نماید.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آئین نامه تعزیرات حکومتی و ارجاع پرونده
نظریات مشورتی مرتبط با تعزیرات حکومتی