آیین نامه پایش و سنجش آلاینده های هوا مصوب 1397/06/21
آیین نامه پایش و سنجش آلاینده های هوا مستند به تبصره 3 ماده 16 قانون هوای پاک 1396، مصوب 1397/06/21 هیأت وزیران
شناسنامه آیین نامه پایش و سنجش آلاینده های هوا:
شماره روزنامه رسمی: 21419
تاریخ روزنامه رسمی: 1397/07/04
شماره ابلاغ: 84390/ت55146هـ
تاریخ ابلاغ: 1397/06/27
مرجع تصویب: هیأت وزیران
تاریخ تصویب: 1397/06/21
بیشتر بخوانید:
مقررات مرتبط با آیین نامه پایش و سنجش آلاینده های هوا (مقررات هوای پاک)
محیط زیست و منابع طبیعی در آرای وحدت رویه قضایی
محیط زیست و منابع طبیعی در آرای دیوان عدالت اداری
موضوعات محیط زیست و منابع طبیعی در نظریات مشورتی
مقررات مرجع:
ماده 16 قانون هوای پاک مصوب 1396/04/25: کسانی کـه از انجام بازرسی ماموران سازمان برای نمونه برداری و تعیین میزان آلودگی ناشی از فعالیت مراکز صنعتی، تولیدی، معدنی، خدماتی، عمومی و کارگاهی ممانعت کنند و یا اسناد و مدارک و اطلاعات مورد نیاز سازمان را در اختیار ایشان نگذارند و یا اسناد و مدارک و اطلاعات خلاف واقع ارائه نمایند، بـه حداقل جزای نقدی درجه هفت و در صورت تکرار بـه حداقل جزای نقدی درجه چهار موضوع ماده (19) قانون مجازات اسلامی محکوم می شوند.
تبصره 1 ـ تمامی مراکز و واحدهای متوسط پنجاه نفر بـه بالا موضوع این قانون برای انجام امور مربوط بـه نمونه برداری، اندازه گیری، پایش و کنترل مستمر آلودگی هوا مکلف بـه ایجاد واحد سلامت، بهداشت و محیط زیست (HSE) و بـه کارگیری متخصص محیط زیست می باشند.
تبصره 2 ـ آزمایشگاه های معتمد و همکار نیز درصورت ارائه گزارش غیر واقع، بـه جزای نقدی درجه شش موضوع ماده (19) قانون مجازات اسلامی محکوم و در صورت تکرار، تعلیق یا لغو امتیاز می شوند.
تبصره 3 ـ بازرسی سازمان از مراکز طبقه بندی شده، مطابق آیین نامه ای است کـه بـه پیشنهاد مشترک سازمان، وزارتخانه های «دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح» و «اطلاعات» و سازمان انرژی اتمی حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون تهیه می شود و بـه تصویب هیأت وزیران می رسد.
متن آیین نامه پایش و سنجش آلاینده های هوا:
هیأت وزیران در جلسه 1397/06/21 بـه پیشنهاد مشترک سازمان حفاظت محیط زیست، وزارتخانه های دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و اطلاعات و سازمان انرژی اتمی ایران و بـه استناد تبصره (3) ماده (16) قانون هوای پاک مصوب 1396 آیین نامه اجرایی تبصره یاد شده را بـه شرح زیر تصویب کرد:
ماده 1 ـ در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط بـه کار می روند:
الف ـ قانون: قانون هوای پاک مصوب 1396
ب ـ سازمان: سازمان حفاظت محیط زیست
پ ـ دستگاه: دستگاه های اجرایی دارای مرکز یا مراکز طبقه بندی شده مشمول این آیین نامه
ت ـ مراکز: مراکزی کـه بر اساس قوانین و مقررات مربوط، مشمول یکی از طبقات امنیتی یا حفاظتی می باشند.
ماده 2 ـ سازمان موظف است ظرف یک ماه از تاریخ تصویب این آیین نامه، دستورالعمل نحوه پایش آلاینده ها و حدود مجاز مربوط و اقدامات اصلاحی را بـه دستگاه ها و مراکز اعلام و نسبت بـه آموزش های دوره ای برای کارشناسان مرتبط در مراکز اقدام نماید.
تبصره ـ اعلام نتایج سنجش و پایش موضوع این آیین نامه در قالب کاربرگ (فرم) نمونه ای است کـه حسب مورد توسط سازمان با کسب نظر دستگاه ها تهیه و بـه دستگاه های مذکور ابلاغ می شود.
ماده 3 ـ مراکز موظفند بـه صورت مستمر نسبت بـه پایش و سنجش آلاینده های هوا طی برنامه زمان بندی مورد توافق با سازمان و در چهارچوب دستورالعمل موضوع ماده (2) این آیین نامه اقدام و فرایند اقدام و نتایج را مستندسازی نمایند.
تبصره 1 ـ پایش حدود مجاز مذکور توسط آزمایشگاه های معتمد کـه صلاحیت امنیتی آنها توسط مراجع ذی ربط تایید شده است، انجام می شود. در مواردی کـه آزمایشگاه دستگاه های مربوط بـه تأیید سازمان برسد، پایش رعایت حدود مجاز آلاینده ها در دوره زمانی اعتبار تاییدیه صادر شده از سوی سازمان، توسط آزمایشگاه مذکور انجام می شود.
تبصره 2 ـ در صورت درخواست سازمان برای اخذ نتایج گزارش پایش و سنجش موضوع این ماده و نحوه اصلاحات لازم بـه منظور رفع نواقص احتمالی، موضوع توسط بالاترین مقام سازمان بـه صورت مکتوب بـه دستگاه ارسال می شود و دستگاه در صورت عدم مغایرت با اصول حفاظتی، نتایج را بـه صورت مقتضی و از طریق بالاترین مقام دستگاه بـه سازمان ارسال می نماید.
ماده 4 ـ بازرسان سازمان در دوره های زمانی تعیین شده در دستورالعمل موضوع ماده (2) این آیین نامه بـه دستگاه مراجعه و نتایج پایش انتشار آلاینده های مربوط را ملاحظه و در صورت مشاهده عدم تطابق مراتب را بـه سازمان گزارش می نمایند.
تبصره ـ بازرسان موضوع این ماده باید از کارکنان رسمی یا پیمانی سازمان بوده و صلاحیت آنها بـه تأیید مراجع امنیتی ذی ربط رسیده باشد.
ماده 5 ـ در صورت هر گونه عدم تطابق نتایج سنجش آلاینده ها با حدود مجاز مربوط، مرکز مربوط موظف است بلافاصله اقدامات اصلاحی را با رعایت دستورالعمل سازمان معمول و گزارش اقدامات مذکور را در چهارچوب برنامه زمان بندی مورد توافق با سازمان، بـه سازمان ارایه نماید.
ماده 6 ـ در صورت دریافت یا انتشار اخبار و گزارش هایی مبنی بر آلایندگی مراکز طبقه بندی شده و مخاطرات ناشی از آن، سازمان موظف است جهت پاسخ بـه افکار عمومی، موضوع را از دستگاه های ذی ربط پیگیری نموده و دستگاه ها موظف بـه ارایه مستندات و مدارک مورد نیاز سازمان در چهارچوب اصول حفاظتی می باشند.
ماده 7 ـ سازمان موظف است نسبت بـه حفظ و نگهداری اسناد و اطلاعات مرتبط با دستگاه و مراکز طبقه بندی شده تمهیدات تأمینی و حفاظتی لازم را بـه عمل آورد. هر گونه نسخه برداری، روگرفت، انتشار، واگذاری اطلاعات مربوط بـه دستگاه و مراکز بـه فرد یا دستگاه (ارگان) دیگر ممنوع و ارسال و ارایه هر گونه اطلاعات مربوط بـه دستگاه منوط بـه رعایت ماده (13) قانون انتشار و دسترسی آزاد بـه اطلاعات مصوب 1388 است.
معاون اول رئیس جمهور ـ اسحاق جهانگیری