لطفا منتظر باشید

سند راهبردی پدافند غیر عامل صنعت آب مصوب 1402/12/22

سند راهبردی پدافند غیر عامل صنعت آب مشتمل بر 12 ماده مصوب 1402/12/22 کمیته دائمی پدافند غیر عامل

شناسنامه سند راهبردی پدافند غیر عامل صنعت آب:

شماره ابلاغ: ۲۹۹۹

تاریخ ابلاغ: ۱۴۰۳/۰۴/۲۰

مرجع تصویب: کمیته دائمی پدافند غیر عامل 

تاریخ تصویب: 1402/12/22 


بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با سند راهبردی پدافند غیر عامل صنعت آب (پدافند غیر عامل)

مجموعه مقررات صنعت آب

موضوعات صنعت و تولید در نظریات مشورتی

موضوعات صنعت و تولید در آرای دیوان عدالت اداری

مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضایی

مقررات مرجع :

تبصره 1 قانون تشکیل سازمان پدافند غیر عامل 1402: کارگروه (کمیته)‌ دائمی پدافند غیرعامل کشور به ریاست رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، بالاترین مرجع تصمیم گیری در حوزه پدافند غیرعامل کشور است که تصمیمات آن با ابلاغ رئیس کارگروه مزبور برای همه دستگاههای لشکری، کشوری، بخش دولتی و عمومی غیردولتی لازم الاجراست و مستنکفان علاوه بر جبران خسارت وارد شده، به مجازات موضوع ماده (576) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) مصوب 1375/03/02 محکوم می شوند و چنانچه خساراتی وارد نشده باشد، برابر قانون رسیدگی به تخلفات اداری مصوب 1372/09/07 با مستنکف رفتار خواهد شد. تصویب و اجرای این قانون نافی وظایف و اختیارات قانونی دستگاههای دیگر از جمله وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نمی باشد و در صورت بروز تزاحم، تصمیم کارگروه دائمی پدافند غیرعامل ملاک عمل خواهد بود.

ماده 8 اساسنامه سازمان پدافند غیر عامل 1393: کمیته دائمی: کمیته دائمی متشکل از رییس ستاد کل بـه عنوان رییس، رییس سازمان پدافند غیر عامل بـه عنوان دبیر و حضور وزرای کشور، دفاع، و معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری و رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی و یکی از معاونین ستاد کل نیروهای مسلح تشکیل می شود و مصوبات آن با ابلاغ دبیر کمیته دائمی در کلیه دستگاه های اجرایی لازم الاجرا می باشد.

متن سند راهبردی پدافند غیر عامل صنعت آب:

به استناد تبصره 1 قانون تشکیل پدافند غیرعامل کشور، مصوب مجلس شورای اسلامی و ماده 8 اساسنامه این سازمان ، مصوب مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) – هشتاد و دومین جلسه کارگروه (کمیته) دائمی پدافند غیرعامل کشور در تاریخ 1402/12/22 تشکیل گردید و پیشنهاد وزارت نیرو و سازمان پدافند غیرعامل کشور با موضوع سند راهبردی پدافند غیرعامل صنعت آب را بررسی و به شرح زیر تصویب کرد:‌

مقدمه

و جعلنا من الماء کل شیء حی و هر چیز زنده ای را از آب پدید آوردیم (سوره انبیاء – آیه 30)

منابع آب در دسترس از الزامات اساسی و مهم توسعه و پیشرفت در زمینه های مختلف هر کشوری به شمار می رود. همین قدر که آب حیات بخش و مهم است، منابع، تأسیسات و فرآیندهای استحصال، انتقال و کاربرد آن در بخش های مختلف مصرف نیز واجد نقشی اساسی در پایداری اجتماعی هستند. اقلیم خشک و نیمه خشک کشورمان همراه با رخداد تغییرات اقلیمی، گرمایش عمومی زمین، تغییر رژیم بارش و بروز رویدادهای مرتبط مانند خشکسالی و سیل موجب ایجاد بحران آب در بسیاری از مناطق کشور شده است. از طرف دیگر با وجود کم آبی، توسعه مصرف در بخش های مختلف مانند کشاورزی، شرب و صنعت، فشار بر منابع آب را افزایش داده که همین امر سبب شده است تا صنعت آب به یکی از مهم ترین و پرچالش ترین بخش های کشور تبدیل شده و روز به روز نیز چالش های این صنعت افزایش یابد. علاوه بر این، منابع، تأسیسات و زیرساخت های صنعت آب می تواند بستری برای اعمال تهدیدات انسان ساخت از سوی دشمن و ایجاد آسیب پذیری برای جامعه باشد. علی رغم تناقض با قوانین و عهدنامه های بین المللی، دشمنان ایران اسلامی نشان داده اند که تهدید زیرساخت های بخش آب را به عنوان راهبردی برای کاهش ظرفیت تاب آوری جامعه مورد توجه و عمل قرار می دهند. این مهم، نشان دهنده آن است که موضوع آب،‌ یکی از مسائل مهم اثرگذار در آستانه تحمل مردم است. مناقشات بین حوضه ای و تنش منطقه ای بر سر آب نیز بر عملکرد صنعت آب مؤثر بوده که نیازمند توجه جدی و ارائه برنامه های اساسی می باشد.

از این منظر، لزوم به کارگیری اقدامات پدافند غیرعامل در صنعت آب بیش از پیش مورد توجه است و این سند در قالب راهبردهای اساسی پدافند غیرعامل در صنعت آب کشور برای کاهش آسیب پذیری،‌ مصون سازی و توان ادامه فعالیت و ارتقاء تاب آوری آن در شرایط بروز تهدید دشمن و مدیریت بحران در شرایط اضطراری،‌ با همکاری متخصصان حوزه آب و پدافند غیرعامل کشور تدوین شده است.

ماده 1 – تعاریف و اختصارات

اصطلاحات و واژگان به کار رفته در این سند،‌ دارای معانی مشروح زیر است:

1 ـ سازمان: سازمان پدافند غیرعامل کشور

2 ـ پدافند غیرعامل: مجموعه اقدامات غیرمسلحانه ای که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیت های ضروری،‌ ارتقاء پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن می شود.

3 ـ صنعت آب: شامل مجموعه فرآیندهای حکمرانی، بهره برداری، فرآیندهای مدیریتی،‌ برنامه ریزی، توسعه فناوری، تحقیقات، طراحی، ساخت و نگهداری در حوزه های تأمین و استحصال،‌ تصفیه،‌ ذخیره سازی،‌ انتقال و توزیع آب،‌ جمع آوری و تصفیه فاضلاب و رواناب و استفاده مجدد از پساب،‌ در هر دو بخش دولتی و خصوصی می باشد.

4 ـ تأمین آب: فرایند تولید، استحصال،‌ انتقال، توزیع و در دسترس قراردادن آب برای مصارف مختلف با کمیت و کیفیت مناسب را تأمین آب می گویند.

5 ـ منابع آب: کلیه ظرفیت های آب طبیعی از قبیل آب های سطحی، آب های زیرزمینی،‌ منابع آب های غیرمتعارف مانند بخار آب در هوا و آب دریاها که طرف نظر از شکل و حالت آنها در کره زمین وجود داشته و قابلیت استفاده برای مصارف مختلف را دارد.

6 ـ آب اضطراری: به مقدار آب قابل قبول برای تأمین نیازهای حیاتی و ضروری در وضعیت غیرعادی ناشی از اختلال در خدمات آبرسانی اطلاق می گردد.

7 ـ تاسیسات آب: مجموعه ای از تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری در فرایند تولید، استحصال،‌ انتقال و توزیع و تصفیه آب که وظیفه تأمین آب را انجام می دهند.

8 ـ حوضه آبریز: عرصه ای است که روان آب ناشی از بارش بر روی آن توسط آبراهه ها جمع آوری و به یک خروجی نظیر رودخانه، آب انباشت،‌ تالاب،‌ دریاچه یا دریا هدایت می شود. به عبارتی دیگر حوضه آبریز تمامی سطحی را در بر می گیرد که آب های سطحی در آن منطقه به سمت نقطه یا محل مشخصی جریان می یابد.

9 ـ آب سالم: آبی که آلودگی های میکروبی نداشته باشد و عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آن در حد استانداردهای تأیید شده باشد.

10 ـ زیرساخت: به مجموعه ای از مراکز و تأسیسات زیربنایی و شریان های عمده اطلاق می گردد که خدمات و نیازهای ضروری و اساسی کشور را به مردم و سایر مجموعه ها ارائه می کند. زیرساخت مشتمل بر فرابخش (حوزه)، بخش،‌ زیربخش،‌ دارایی و اجزاء ‌آن می باشد.

10 ـ زیرساخت: به مجموعه ای از مراکز و تأسیسات زیربنایی و شریان های عمده اطلاق می گردد که خدمات و نیازهای ضروری و اساسی کشور را به مردم و سایر مجموعه ها ارائه می کند. زیرساخت مشتمل بر فرابخش (حوزه)، بخش،‌ زیربخش،‌ دارایی و اجزاء ‌آن می باشد.

12 ـ بازچرخانی: به مجموعه ای از فرآیندها گفته می شود که هدف آن کاهش و جمع آوری مواد آلاینده و معلق در آب برای سایر مصارف می باشد.

13 ـ شرایط اضطراری: شرایطی است که در پی وقوع مخاطرات، قریب الوقوع بودن تهدید یا بعد از وقوع آن ایجاد می شود و نیاز به اقدامات فوق العاده برای پاسخ دارد.

14 ـ آبرسانی اضطراری: به مجموعه فعالیت هایی که منجر به فراهم نمودن و تأمین مقادیر آب حیاتی و ضروری در شرایط اضطراری از قبیل تانکر، آب بسته بندی،‌ شیرن سازی و سایر ناشی از اختلال در خدمت آبرسانی می گردد گفته می شود.

15 ـ آسیب پذیری: میزان خسارت و صدماتی که از عوامل و پدیده های بالقوه (تهدیدات) یا بالفعل خسارت زا به نیروی انسانی تجهیزات و تأسیسات با شدت صفر تا صد درصد ناشی می گردد.

16 ـ پیامد: تبعات و پیامدهای حاصل از وقوع تهدید بر مرکز ثقل زیرساخت که موجب به هم خوردن نظام کارکردی آن شده و امکان بروز پیامدهای متوالی، نارضایتی عمومی و اخلال در جامعه می گردد.

17 ـ تهدید: هر عنصر یا وضعیتی که پیش شرط وقوع یک رویداد ناگوار، حادثه یا اضطرار باشد و موجودیت منافع،‌ امنیت ملی و ارزش های حیاتی کشور را به خطر اندازد، تهدید محسوب می گردد.

18 ـ تهدیدات درون زا: به تهدیداتی اطلاق می گردد که کارکنان یک سازمان یا شبکه های همکار (پیمانکاران و سایرین ـ به صورت فردی یا شبکه ای، خواسته یا ناخواسته با همکاری یا هدایت عوامل بیگانه یا بدون پشتیبانی آنها از سطح دسترسی مجاز، دانش و اختیارات خود برای آسیب رساندن به سازمان استفاده کنند.

19 ـ تاب آوری: عبارت است از توانایی تطبیق با شرایط و آمادگی، مقاومت،‌ پایداری و بازیابی (ترمیم) سریع پس از اختلال ایجاد شده ناشی از تهدیدات یا مخاطرات مؤثر بر حوزه آب در شرایط اضطراری.

20 ـ پدافند سایبری: مجموعه اقدامات سایبری و غیرسایبری است که توانمندی رصد،‌ پایش،‌ تشخیص تهدید، استخراج آسیب پذیری، تجزیه و تحلیل میزان خطر،‌ مدیریت و واپایش تهاجم سایبری،‌ بازیابی اطلاعات و تولید قدرت پاسخگویی به تهدید سایبری دشمن را ایجاد نماید و موجب مصون سازی، کاهش آسیب پذیری و حفاظت از سرمایه های ملی سایبری و زیست بوم سایبری کشور شود و با تولید بازدارندگی امکان تهاجم سایبری را از کلیه متخاصمان سلب کند.

21 ـ مصون سازی: مجموعه اقدامات و تدابیر پدافند غیرعامل اطلاق می گردد که به کارگیری آنها باعث کاهش عمده آسیب پذیری ها و یا بی اثرسازی تهدیدات بر زیرساخت،‌ جامعه و پیکره کشور، ایجاد پایداری،‌ تاب آوری و دستیابی به امنیت کامل در برابر تهدیدات می شود.

22 ـ تداوم کارکرد: توانایی ادامه تولید محصول یا ارائه خدمت توسط دارایی یک زیرساخت در چارچوب زمانی مورد پذیرش، قابل قبول و در حد ظرفیت از پیش تعیین شده حین و پس از وقوع حادثه / تهدید.

ماده 2 – اسناد بالادستی

1 ـ تدابیر ابلاغی مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) درباره مصرف بهینه و اصلاح الگوی مصرف آب، خشکسالی

2 ـ سیاست های کلی نظام در حوزه های پدافند غیرعامل، منابع آب و جمعیت

3 ـ قانون تشکیل سازمان پدافند غیرعامل،‌ 1402، مجلس شورای اسلامی

4 ـ اساسنامه سازمان پدافند غیرعامل، 1393،‌ مصوب مقام معظم رهبری (مدظله العالی)

5 ـ قوانین برنامه پنج ساله توسعه جمهوری اسلامی ایران

6 ـ قانون توزیع عادلانه آب

7 ـ سند ملی توسعه منابع، 1390

8 ـ تصویب نامه هیأت وزیران برای کارگروه ملی سازگاری با کم آبی مورخ 1396/12/6

9 ـ آیین نامه اجرایی صیانت از آبخوان ها کشور مصوب هیأت وزیران مورخ 1401/03/16

ماده 3 – قلمرو

1 ـ قلمرو کاربردی این سند برای صنعت آب کشور در حوزه تأمین‌،‌ انتقال و توزیع نیازهای بخش شرب و بهداشتی‌، کشاورزی،‌ صنعت و محیط زیست در عرصه های داخل و خارج از کشور می باشد و دستگاه های اجرایی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه کشور و بخش های غیردولتی و خصوصی را شامل می شود.

2 ـ قلمرو زمانی این سند تا سال 1414 است که در صورت ضرورت به منظور حفظ کارآمدی،‌ روزآمدی و اثربخشی پس از گذشت 3 سال از زمان ابلاغ، بازنگری می شود .

3 ـ کلیه موضوعات مطرح شده در این سند، در چارچوب پدافند غیرعامل صنعت آب بوده که به منظور تعیین خط مشی ها، سیاست ها، راهبردها و هدف گذاری پدافند غیرعامل در حوزه وزارت نیرو تنظیم شده و وزارت نیرو به عنوان مسئول اجرای پدافند غیرعامل در این حوزه با اهمیت بالا، موظف به راهبری اجرا و تحقق این سند می باشد.

ماده 4 – اصول و ارزش ها

اصول و ارزش های بنیادین حاکم بر این سند عبارتند از:

الف – اصول:

1 ـ مصونیت زیرساختی

2 ـ صنعت آب تاب آور

3 ـ آب سالم، در دسترس و دائمی

4 ـ تقدم مصرف شرب

5 ـ اصل آمادگی و پاسخ سریع

6 ـ پایش و واپایش آلودگی آب

7 ـ تناسب امنیت با سطح اهمیت

8 ـ بازچرخانی و حفاظت از منابع آب

9 ـ مصرف بهینه

10 ـ تنوع در مصارف و منابع آب

ب – ارزش ها:

1 ـ صرفه جویی (اسراف نکردن)

2 ـ حلیت،‌ بهداشت و پاکی آب

3 ـ قداست آب

4 ـ مایع حیاتی

5 ـ عدم آلودگی آب

6 ـ استحباب سقاگری

ماده 5 ـ رسالت

مصونیت، پایداری و تاب آوری منابع، تأسیسات و زیرساخت های آب و تأمین آب پاک،‌ سالم، به اندازه،‌ به موقع و در دسترس برای مصارف شرب، بهداشت،‌ کشاورزی، صنعت،‌ خدمات و محیط زیست با حفظ و تضمین تداوم آبرسانی،‌ رصد و پایش آلودگی و حصول اطمینان از بهداشت و پاکیزگی آب،‌ قابلیت بازچرخانی و کسب آمادگی های لازم برای مقابله و پاسخ به شرایط اضطراری در برابر تهدیدات و مخاطرات.

ماده 6 ـ چشم انداز

با اتکال به قدرت خداوند متعال و در پرتو اعتقاد به مبانی دینی، تدابیر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و بر پایه عزم ملی، باور عمومی مسئولان و آحاد مردم، ایران در افق 1414 کشوری است برخوردار از منابع آبی پایدار با زیرساخت های مصون و امن، تاب آور با قابلیت تداوم کارکرد تضمین شده در شرایط اضطرای، رصد و پایش تهدیدات و آلودگی ها ، حصول اطمینان از بهداشت و پاکیزگی آب با کمیت در دسترس، کیفیت مطلوب و حلیت با دستیابی به امنیت پایدار چرخه آب و دارای رتبه مناسب در سطح منطقه 


بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با سند راهبردی پدافند غیر عامل صنعت آب (پدافند غیر عامل)

مجموعه مقررات صنعت آب

موضوعات صنعت و تولید در نظریات مشورتی

موضوعات صنعت و تولید در آرای دیوان عدالت اداری

مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضایی


ماده 7 ـ اهداف کلان پدافند غیرعامل صنعت آب

1 ـ دستیابی به زیرساخت های حیاتی مصون، حساس پایدار و مهم امن و ایمن قابل حفاظت صنعت آب در برابر تهدیدات و مخاطرات در سطح قابل قبول

2 ـ نهادینه سازی الزامات و ملاحظات پدافند غیرعامل در تکوین طرح های توسعه ای صنعت آب

3 ـ حصول اطمینان از کاهش دائمی آسیب پذیری تأسیسات و زیرساخت های صنعت آب در برابر تهدیدات و مخاطرات

4 ـ دستیابی به سامانه رصد و پایش، تشخیص و هشدار و مقابله روزآمد تهدیدات (با تأکید بر زیستی و شیمیایی و پرتوی) و مخاطرات اقلیمی و آبی و حصول اطمینان از سلامت آب

5 ـ آبرسانی تاب آور با قابلیت تداوم کارکرد به اندازه و به موقع تضمین شده در شرایط اضطراری در سطح قابل قبول

6 ـ دستیابی به فناوری های هوشمند امن، بومی و پایدار مدیریت منابع

7 ـ دستیابی به شبکه موازی تأمین آب کشور و پشتیبانی منابع آب با شیرین سازی و انتقال آب از دریا

8 ـ آمادگی صنعت آب برای پاسخ به حوادث، مخاطرات و تهدیدات در سطح قابل قبول

9 ـ طراحی، استقرار و راهبری نظام آموزش، تربیت منابع انسانی و فرهنگ سازی پدافند غیرعامل در صنعت آب

ماده 8 ـ مأموریت

وزارت نیرو به عنوان مسئول پدافند غیرعامل صنعت آب در تعامل با سازمان و با همکاری سایر دستگاه های اجرایی ذی ربط در چارچوب وظایف قانونی، مأموریت دارد با استفاده از توانمندی های موجود و ارتقاء ظرفیت های تخصصی اقدامات ذیل را انجام دهد:

1 ـ رصد و پایش دائمی، تشخیص، هشدار، مدیریت و واپایش تهدیدات و مخاطرات (با تأکید بر تهدیدات زیستی، شیمیایی و پرتوی ـ در حوزه آب شرب و حصول اطمینان از سلامت آن

2 ـ سطح بندی دارایی ها و تأسیسات و تجهیزات کلیدی صنعت آب و بروزرسانی مستمر

3 ـ برآورد آسیب پذیری ها، نقاط ضعف و مخاطرات زیرساخت های صنعت آب ناشی از تهدیدات و کاهش دائمی آنها

4 ـ رصد و پایش مستمر تغییرات و دستکاری های اقلیمی احتمالی

5 ـ تاب آوری آبرسانی در شرایط اضطراری با قابلیت تداوم کارکرد به اندازه و به موقع تضمین شده

6 ـ مصون سازی، امن و پایدار سازی زیرساخت های صنعت آب متناسب با سطح اهمیت آنها در برابر انواع تهدیدات با تأکید بر تهدیدات سایبری و تروریستی

7 ـ تأمین آب اضطراری در شرایط اضطراری

8 ـ سازماندهی، تجهیز، آموزش و رزمایش مداوم برای ارتقاء سطح آمادگی در برابر حوادث، مخاطرات و تهدیدات صنعت آب

9 ـ تدوین و اجرای مقررات، راهبردها، برنامه ها، آیین نامه ها، استانداردها و الزامات و ملاحظات فنی پدافند غیرعامل برای طرح ها و زیرساخت های حیاتی، حساس و مهم صنعت آب و به روز رسانی آنها

10 ـ آموزش و تربیت بدنی انسانی توانمند، آموزش دیده،‌ بصیر و قادر به ایفای وظایف در شرایط اضطراری و تهدید

11 ـ ایجاد تعامل، هماهنگی و هم افزایی بین ذی نفعان در حوزه پدافند غیرعامل صنعت آب

ماده 9 ـ راهبردها و راهکارهای عملیاتی پدافند غیرعامل

راهبرد اول ـ بازمهندسی وساماندهی مدیریتی و سیاست گذاری امور تخصصی حوزه صنعت آب از منظر پدافند غیرعامل از طریق:

1 ـ اعمال سیاست ها و راهبردهای کلان پدافند غیرعامل در نظام حکمرانی آب و لحاظ نمودن الزامات و ملاحظات پدافند غیرعامل در حوزه های مدیریتی – فنی و ساختاری

2 ـ تقویت و تثبیت ساختار و جایگاه پدافند غیرعامل در دستگاه های اجرایی ذی ربط در حوزه صنعت آب و بهره گیری از نیروی انسانی متخصص پدافند غیرعامل

3 ـ لحاظ نمودن الزامات پدافند غیرعامل در تنظیم مقررات و ضوابط تأمین، توزیع و مصرف آب و اعمال آن برای شرایط عادل و اضطراری با مشارکت دستگاه های ذی ربط

4 ـ ایجاد ساز و کار تسهیل مدیریت بحران آب با تشکیل نهادهای راهبردی و عملیاتی در سطوح ملی، استانی و شهرستانی در راستای مدیریت شرایط اضطراری صنعت آب

5 ـ تدوین، بازنگری و اعمال نظارت مدیریت بازتخصیص آب از منظر پدافند غیرعامل متناسب با نیازهای راهبردی کشور و تغییرات اقلیمی، ظرفیت آبی حوضه ها و میزان مصرف در بخش های مختلف

راهبرد دوم ـ رصد پایش، تشخیص، واپایش و هشدار تهدیدات، آسیب پذیری و مخاطرات رایانیکی (سایبری) دشمن علیه زیرساخت های صنعت آب و امن سازی اضطراری و مصون سازی، ارتقای تاب آوری وتداوم کارکرد و برگشت پذیری و حصول اطمینان از آمادگی سامانه ها در برابر تهدیدات سایبری دشمن از طریق:

1 ـ ایجاد ساختار مرکز پدافند سایبری آب شامل نیروی انسانی ماهر و آموزش دیده، تجهیزات امن و بومی سایبری و سامانه های امداد و نجات پدافند سایبری cert

2 ـ توسعه سامانه های فرماندهی و واپایش هوشمند تهدیدات و مخاطرات و مداخلات اقلیمی در سطوح ملی، حوضه ای و استانی و شهری در صنعت آب و مدیریت پیامدها

3 ـ شناسایی و ارزیابی دارایی های سایبری صنعت آب و تعیین سطح اهمیت آن ها

4 ـ بومی کردن و امن سازی تجهیزات سایبری مورد استفاده در زیرساخت های حیاتی، حساس و مهم صنعت آب

5 ـ تهیه و اجرای طرح های عملیاتی پدافند سایبری زیرساخت های آب

6 ـ انجام ارزیابی امنیتی مداوم و برگزاری رزمایش های منظم دوره ای با سناریوهای محتمل به منظور حصول اطمینان از آمادگی ها

7 ـ تهیه و اجرای برنامه حفظ تداوم کارکرد و تاب آوری زیرساخت های صنعت آب در برابر تهدیدات سایبری

8 ـ استفاده از ظرفیت شرکت های داخلی و بهره گیری از محصولات ایرانی [استفاده از تجهیزات خارجی در صورت عدم وجود محصول مشابه داخلی و اطمینان از امن سازی، با تشخیص سازی، بلامانع است.] امن، پایدار و ایمن برای کاهش آسیب پذیری ها و انجام ارزیابی امنیتی برابر استاندارهای مصوب

راهبرد سوم ـ رصد، پایش، تشخیص، واپایش و هشدار تهدیدات، آسیب پذیری ها و مخاطرات شیمیایی، زیستی و پرتوی دشمن علیه زیرساخت های صنعت آب و امن سازی اضطراری، مصون سازی، ارتقای تاب آوری و تداوم کارکرد و برگشت پذیری و حصول اطمینان از آمادگی سامانه ها در برابر تهدیدات نوین دشمن از طریق:

1 ـ راه اندازی سامانه امن و بومی رصد و پایش و تشخیص تهدیدات و مخاطرات و آسیب پذیری های تهدیدات نوین با تأکید بر تهدیدات و مخاطرات زیستی، شیمیایی و پرتوی آب به صورت برخط و هوشمند

2 ـ ایجاد ساختار مرکز پدافند زیستی و شیمیایی آب شامل نیروی انسانی ماهر و آموزش دیده، تجهیزات امن و بومی شیمیایی و زیستی

3 ـ تهیه و اجرای طرح های مقابله با شرایط اضطراری در وضعیت های مختلف (قرمز ـ نارنجی ـ زرد ـ سفید) با هدف تأمین آب شرب مورد نیاز مردم در شرایط اضطراری و بحران در زیرساخت های آب و تأمین و تجهیز آن

4 ـ راه اندازی شبکه آزمایشگاه تشخیصی تهدیدات زیستی و شیمیایی آب

5 ـ متنوع سازی روش های تصفیه آب و کاهش استفاده از کلر باتوجه به ماهیت پرخطر بودن آن

6 ـ حصول اطمینان از آمادگی، ارتقاء ضریب پایداری، مصون سازی و افزایش توان بازدارندگی زیرساخت های حیاتی و حساس صنعت آب در برابر تهدیدات با برگزاری رزمایش های مستمر متناسب با سناریوهای احتمالی دشمن

7 ـ ایجاد ساز و کار بازرسی عملیاتی، کشف مخاطرات و آسیب پذیری و رتبه بندی آنها، امن سازی اضطراری در مقابل تهدیدات و مخاطرات در زیرساخت های صنعت آب

راهبرد چهارم ـ ارزیابی مداوم امنیتی و آسیب پذیری ها و مخاطرات ناشی از تهدیدات نظامی، تروریستی و ریزپرنده های دشمن علیه تأسیسات صنعت آب و امن سازی و مصون سازی، حفظ تداوم کارکرد و تاب آوری و حصول اطمینان از آمادگی زیرساخت های حوزه آب در برابر تهدیدات فوق به صورت نوبه ای با اجرای طرح راهبردی حفاظت از زیرساخت های کشور مصوبه شماره 2922 کمیته دائمی از طریق:

1 ـ بررسی و برآورد مخاطرات ناشی از تهدیدات بر تأسیسات و زیرساخت های صنعت آب

2 ـ سطح بندی زیرساخت های صنعت آب مبتنی بر مؤلفه های ماهیت، اهمیت، هوشمندی، کارکرد و خطرزایی با نظام روزآمد سطح بندی زیرساخت ها و دارایی ها

3 ـ رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل در مکان یابی و جانمایی مناسب تأسیسات و زیرساخت های جدید صنعت آب

4 ـ امن سازی اضطراری کالبدی زیرساخت ها و تأسیسات صنعت آب به منظور حفظ تداوم کارکرد و ارتقاء تاب آوری در شرایط تهدید دشمن

5 ـ تدوین و پیاده سازی پدافند غیرعامل تأسیسات و مراکز در حال بهره برداری و طرح های توسعه ای حوزه آب با مقاوم سازی و مستحکم زیرساخت های حیاتی، پایداری سازی زیرساخت های حساس و امن سازی زیرساخت های مهم و ایمن سازی زیرساخت های قابل حفاظت برای دستیابی به مصون سازی و حصول اطمینان از میزان آمادگی ها با برگزاری رزمایش های مستمر

6 ـ تدوین، پیاده سازی و اجرای منظم و مداوم برنامه های عملیاتی 7 گانه حفاظت از زیرساخت شامل:

طرح کاهش آسیب پذیری

طرح بازگشت پذیری از بحران

طرح تداوم کارکرد

طرح ارزیابی و ارتقاء آمادگی زیرساختی

طرح مقابله با شرایط اضطراری

طرح بهینه سازی وابستگی و وابستگی های متقابل

طرح حفاظتی و امنیتی

7 ـ اعمال و نهادینه سازی اصول، الزامات و ملاحظات پدافند غیرعامل حوزه صنعت آب در طرح های در دست مطالعه، اجرا و بهره برداری بخش آب بر اساس سطح اهمیت زیرساخت ها، مخاطرات و پیامدهای آن

8 ـ بسط و گسترش مولدهای برق اضطراری در زیرساخت های حیاتی، حساس و مهم صنعت آب با هدف پایداری تأمین برق آنها در شرایط اضطراری

9 ـ طراحی و نصب و پیاده سازی سامانه مقابله با تهدید ریزپرنده در صنعت آب متناسب با سطح اهمیت آنها

راهبرد پنجم ـ توسعه، گسترش و ارتقای فرهنگ پدافند غیرعامل در بدنه مدیران، کارکنان، کارشناسان و عناصر اجرایی، پیمانکاران صنعت آب با فرهنگ سازی، آموزش مداوم، ترویج مفاهیم تا تبدیل به فرهنگ عمومی و تغییر رفتار کارکنان به فرهنگ پدافندی از طریق:

1 ـ آموزش و ترویج مفاهیم و راهبردهای حفاظت از زیرساخت های حیاتی و الزامات تخصصی آن در صنعت آب کشور

2 ـ توسعه، تعمیق و ساماندهی آموزش های عمومی و تخصصی پدافند غیرعامل صنعت آب در سطوح مدیریتی و کارشناسی با استفاده از ظرفیت های دانشگاهی و شرکت های مشاور در دوره های طولی و عرضی

3 ـ ایجاد قابلیت ها و توانمندی های سازمانی و منابع انسانی و مشارکت مردمی برای ارتقاء آمادگی بر پایه نظام ظرفیت سازی و آموزش در حوزه پدافند غیرعامل آب

4 ـ استفاده از ظرفیت دانشگاه ها و مراکز علمی و تحقیقاتی در دستیابی به دانش فناوری های نوین پدافند غیرعامل صنعت آب

5 ـ تهیه و اجرای طرح حفاظتی – امنیتی صنعت آب با تمرکز بر تهدید و نفوذ از داخل و ارزیابی مستمر آن، طبقه بندی مشاغل و جایگاه های کلیدی کارکنان صنعت آب، پیمانکاران، مشاورین و تعیین صلاحیت آنها متناسب با مشاغل طبقه بندی شده در راستای کاهش تهدیدات درون زا

ماده 10 ـ وزارت نیرو مسئول اجرای راهبردها، مأموریت ها و وظایف تدوین شده در این سند در زیرساخت های صنعت آب است و گزارش اجرای آن را به صورت سالانه به سازمان ارائه می کند.

ماده 11 ـ سازمان مسئول هدایت و راهبری تهیه و تدوین نقش ها و وظایف سایر دستگاه ها، سازمان ها و مراکز ذی ربط و نظارت بر حسن اجرای این سند می باشد.

ماده 12 ـ این سند در دوازده ماده در تاریخ بیست و دوم اسفندماه سال یکهزار و چهارصد و دو هجری شمسی در هشتاد و دومین جلسه کارگروه (کمیته ـ دائمی به تصویب رسید.

سند راهبردی پدافند غیرعامل صنعت آب کشور مشتمل بر دوازده ماده که در تاریخ 1402/12/22‌ در هشتاد و دومین جلسه کارگروه (کمیته ـ دائمی پدافند غیرعامل کشور به تصویب رسید، به استناد تبصره 1 قانون تشکیل سازمان پدافند غیرعامل کشور و ماده 8 اساسنامه این سازمان، مصوب مقام معظم رهبری (مدظله العالی ـ برای اجرا ابلاغ می گردد./

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و کمیته دائمی پدافند غیرعامل کشور ـ سرلشکر پاسدار محمد باقری

Top