ضوابط مدیریت زیست محیطی پسماندهای حاوی بی فنیل های پلی كلره مصوب 1389/09/14
ضوابط و روشهای مدیریت اجرایی زیست محیطی پیش از امحای پسماندهای حاوی و یا آلوده به بی فنیل های پلی كلره به استناد ماده 11 قانون مدیریت پسماندها مصوب 1383 مصوب 1389/09/14 شورای عالی حفاظت محیط زیست
شناسنامه ضوابط و روشهای مدیریت اجرایی زیست محیطی پیش از امحای پسماندهای حاوی و یا آلوده به بی فنیل های پلی كلره:
شماره ابلاغ: 299705/ت45270ک
تاریخ ابلاغ: 1389/12/26
مرجع تصویب: شورای عالی حفاظت محیط زیست
تاریخ تصویب: 1389/09/14
بیشتر بخوانید:
شهر و شهرداری در آرای وحدت رویه قضایی
موضوعات شهر و شهرداری در آرای دیوان عدالت اداری
موضوعات شهر و شهرداری در نظریات مشورتی
متن ضوابط و روشهای مدیریت اجرایی زیست محیطی پیش از امحای پسماندهای حاوی و یا آلوده به بی فنیل های پلی كلره:
در جلسه مورخ 1389/09/14 کمیسیون امور زیر بنایی، صنعت و محیط زیست پیشنهاد شماره 1/22961 مورخ 1389/06/09 سازمان حفاظت محیط زیست و به استناد ماده 11 قانون مدیریت پسماندها مصوب 1383، "ضوابط و روش های مدیریت اجرایی زیست محیطی پیش از امحای پسماندهای حاوی و یا آلوده به بی فنیل های پلی کلره" را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده 1 ـ دراین مصوبه واژه ها و اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
الف ـ پسماند ویژه: به پسماندهایی کـه به دلیل بالا بودن حداقل یکی از خواص خطرناک از قبیل سمیت، بیماری زایی، قابلیت انفجار یا اشتعال، خورندگی و مشابه آن به مراقبت ویژه نیاز داشته باشند.
ب ـ بی فنیل های پلی کلره: زیر مجموعه ای از مواد شیمیایی آلی مصنوعی موسوم به هیدروکربن های کلره کـه فرمول شیمیایی آنها بصورت C2H (10 ـ n) CLnمی باشد کـه در آن (n) تعداد اتم های کلر در بازه (1 ـ 10) می باشد و نام های تجاری آنها در پیوست شماره (1) کـه به مهر دفتر هیئت دولت تایید شده است، تصریح شده است.
پ ـ پسماندهای حاوی و یا آلوده به بی فنیل های پلی کلره: پسماندهای ویژه ای از نوع جامد یا مایع کـه به نوعی به یکی از انواع بی فنیل های پلی کلره آغشته می باشند.
ت ـ سازمان: سازمان حفاظت محیط زیست
ث ـ اداره کل: اداره کل حفاظت محیط زیست استان
ج ـ آزمایشگاه معتمد: آزمایشگاه هایی کـه صلاحیت آنها مورد تایید سازمان می باشد.
چ ـ (PPm): واحد غلظت شیمیایی و معادلی یک ذره در یک میلیون است
ماده 2 ـ موارد زیر به عنوان محتملترین محل های تمرکز پسماندهای یاد شده تعیین می شوند:
الف ـ صنایع برق: ترانسفورماتورها، خازن ها، سوئیچ ها، رگلاتورهای ولتاژ، قطع کننده های جریان، بالاست لامپ ها و کابل ها
ب ـ تاسیسات صنعتی: ترانسفورماتورها. خازن ها، رگلاتورهای ولتاژ، قطع کننده های جریان، بالاست لامپ ها، مایعات هادی حرارت، روغنهای هیدرولیک و سامانه های آ تش نشانی
پ ـ سامانه های راه آهن: ترانسفورماتورها، خازنها، رگلاتورهای ولتار و قطع کننده های جریان
ت ـ عملیات معادن زیرزمینی: روغن های هیدرولیک و فنرهای اتصال به زمین
ث ـ تاسیسات نظامی: ترانسفورماتورها، خازن ها، رگلاتورهای ولتاژ سیالات هیدرولیکی و سامانه های آتش نشانی
ج ـ ساختمان های مسکونی یا تجاری: خازن ها، قطع کننده های جریان، بالاست لامپ ها و سامانه های آتش نشانی زانویی ها و فیلترهای الاستیک، چسب های مهر و موم، رنگ ها، بتن و گچ
چ ـ آزمایشگاه های تحقیقاتی: پمپ های خلاء، بالاست لامپ ها، خازن ها، قطع کننده های جریان
ح ـ کارخانه های تولیدی وسایل الکترونیک: پمپ های خلاء، بالاست لامپ ها، خازن ها، قطع کننده های جریان
خ ـ تاسیسات تخلیه پساب: پمپ های خلاء و موتورهای چاه
د ـ ایستگاه های خدمات خودرو: روغنهای مصرف شده
ماده 3 ـ فقط نمونه برداری و نتایج آزمایش هایی کـه در آزمایشگاه های معتمد سازمان انجام شوند، قابل استناد می باشند.
تبصره ـ مسئولیت نهایی کنترل و بررسی صحت و دقت روش ها و آنالیز نمونه ها برعهده سازمان است.
ماده 4 ـ روغن یا تجهیزات حاوی بی فنیل های پلی کلره با غلظت بیش از (ppm50) آلوده محسوب شده و باید جایگزین شوند.
ماده 5 ـ درصورت نشت هریک از تجهیزات حاوی و یا آلوده به بی فنیل های پلی کلره، کلیه تجهیزات یادشده از جمله لباس های آلوده به آنها پسماندهای ویژه محسوب می شوند و باید بعد از رعایت اصول صحیح بسته بندی و حمل و نقل ایمن به انبارهای مناسب برای نگهداری این مواد منتقل شوند.
تبصره ـ جهت کاهش خطر آلودگی محیط به بی فنیل های پلی کلره در صورت نشت از تجهیزات حاوی این مواد نصب علائم هشدار دهنده بر روی تجهیزات مربوطه، بازدید و گزارش گیری دوره ای از وضعیت تجهیزات تا پیش از انتقال آنها به انبارها انجام شود.
ماده 6 ـ استفاده از کلیه تجهیزات حاوی و یا آلوده به بی فنیل های پلی کلره در محل هایی کـه مواد غذایی در حال تولید و یا فرآوری هستند ممنوع می باشد.
ماده 7 ـ واردات و صادرات تجهیزات حاوی و یا آلوده به بی فنیل های پلی کلره به استثنای موارد مربوط به مدیریت زیست محیطی آنها به عنوان پسماندهای ویژه ممنوع می باشد.
ماده 8 ـ برای از رده خارج سازی تجهیزات آلوده، اطمینان از بسته بودن کلیه دریچه های تخلیه روغن آلوده به بی فنیل های پلی کلره و نصب برچسب اخطار در کنار این دریچه ها ضروری است.
ماده 9 ـ در هنگام از رده خارج سازی تجهیزات آلوده، افراد در معرض تماس با بی فنیل های پلی کلره باید مجهز به وسایل ایمنی فردی مناسب شامل دستکش، لباس یکسره غیرقابل نفوذ، کفش غیرقابل نفوذ و ماسک جهت جلوگیری از هرگونه تماس و استنشاق باشند.
ماده 10 ـ در صورت آلودگی خاک به بی فنیل های پلی کلره باید از ورود بی فنیل های پلی کلره موجود در خاک به سیستم فاضلاب جلوگیری شود و خاک به عنوان پسماند آلوده به بی فنیل های پلی کلره محسوب گردد.
ماده 11 ـ روغن های آلوده به بی فنیل های پلی کلره باید به بشکه های مخصوص دارای استاندارد ملی کشور برای بسته بندی و حمل و نقل مواد ویژه با شماره استاندارد ایران (2925) منتقل گردند.
ماده 12 ـ استفاده مجدد ازکلیه وسایل و تجهیزاتی کـه برای انتقال روغن های آلوده به بی فنیل های پلی کلره به بشکه ها مورد استفاده قرار گرفته اند، برای سایر مصارف ممنوع است.
ماده 13 ـ خازن ها و ترانسفورماتورهای کوچک مستعمل و نیز پسماندهای جامد مانند خاک، ضایعات فلزی، پارچه و هرگونه ماده جامد آلوده به بی فنیلهای پلی کلره باید در کیسه های مناسب مقاوم بزرگ (bigbag) پیچیده و در بشکه هایی مطابق با ماده (11) بصورت قائم و به شکلی کـه انتهای آنها به سمت بالا باشد، قرار داده شوند.
ماده 14 ـ خازنهای بزرگ باید به وسیله کیسه های مناسب مقاوم بزرگ (bigbag) بسته بندی و بصورت قائم به شکلی کـه انتهای آنها به سمت بالا باشد، قرار داده شوند.
ماده 15 ـ ترانسفورماتور های بزرگ مستعمل باید ابتدا تخلیه شوند و به عنوان پسماند جامد آلوده به بی فنیل های پلی کلره در کیسه های پلاستیکی مقاوم بسته بندی شوند.
بیشتر بخوانید:
شهر و شهرداری در آرای وحدت رویه قضایی
موضوعات شهر و شهرداری در آرای دیوان عدالت اداری
موضوعات شهر و شهرداری در نظریات مشورتی
ماده 16 ـ پس از تخلیه کامل روغن آلوده به بی فنیلهای پلی کلره، باید ترانسفورماتور تخلیه شده را تا حد ممکن از باقیمانده روغن پاک نمود به نحوی کـه غلظت آن بیش از (ppm50) نباشد.
تبصره 1 ـ برای پاکسازی ترانسفورماتور تخلیه شده از باقیمانده روغن باید حداقل سه بار فضای داخلی آن را با حلالی از نوع تری کلر وبنزن و یا نفت سفید پر و تخلیه نمود.
تبصره 2 ـ حداقل زمان لازم برای تخلیه در مورد ترانسفورماتورهای بزرگ درحدود (48) ساعت است و برای پاکسازی لازم است حلال هر بار (18) ساعت برای جذب روغن آلوده به بی فنیلهای پلی کلره در داخل ترانسفورماتور باقی بماند.
تبصره 3 ـ حلال استفاده شده برای پاکسازی تجهیزات آلوده به بی فنیل های پلی کلره باید به عنوان پسماند آلوده به بی فنیل های پلی کلره محسوب شود.
ماده 17 ـ برای حمل و نقل پسماندهای موضوع این مصوبه رعایت آیین نامه اجرایی حمل و نقل جاده ای مواد شیمیایی و خطرناک شماره 44870/ت22029هـ مورخ 1380/12/27 و سایر آیین نامه ها و دستورالعمل های مصوب الزامی است.
ماده 18 ـ متولی حمل و نقل پسماندهای موضع این مصوبه لازم است برنامه زمان بندی حمل و نقل را تهیه و پیش از انتقال به سازمان ارایه دهد.
ماده 19 ـ حمل و نقل پسماند حاوی یا آلوده به بی فنیل های پلی کلره باید توسط شرکت های مجاز انجام شود.
تبصره 1 ـ شرکت حمل و نقل کننده موظف است در صورت بروز هر گونه سانحه بلافاصله سازمان های امدادی، انتظامی و ادارات کل استان های محل بروز حادثه، مبدا و مقصد را مطلع نماید.
تبصره 2 ـ همراهی خودرو ثانویه کمک رسانی مطابق پیوست شماره (2) کـه به مهر "دفتر هیئت دولت" تایید شده. الزامی است.
ماده 20 ـ بشکه ها و تجهیزات باید به صورت قائم برکف کانتینر و کنار یکدیگر قرار گیرند و با استفاده از تکیه گاه مناسب و تسمه مهار شوند.
تبصره ـ وسیله نقلیه مورد استفاده باید مسقف باشد.
ماده 21 ـ محفظه ها، کانتینرها و ساختمان هایی کـه برای انبارکردن پسماندهای موضوع این مصوبه استفاده می شوند باید در مکانی مناسب محصور و قابل کنترل باشند.
ماده 22 ـ انبار نباید در نزدیکی مکان های حساس نظیر بیمارستان ها، مدارس، مناطق مسکونی، واحدهای تهیه و فرآوری مواد غذایی انسان و حیوانات، زمین های کشاورزی و محل های حساس از نظر زیست محیطی صورت گیرد.
ماده 23 ـ محل انبار باید مسقف، مجهز به درب اضطراری و در شرایط دمای C˚25 یا کمتر باشد.
ماده 24 ـ ساختمان ها یا کانتینرهای اختصاص داده شده برای انبار این نوع پسماندها باید از جنس پلاستیک سخت یا فلز باشند و مواد عایق مانند چوب و گچ نباید در ساختمان این نوع انبارها مورد استفاده قرار گیرد.
ماده 25 ـ کف، سقف و دیواره های انبار باید غیر قابل نفوذ و مقاوم به خوردگی باشند. کف باید شیبدار و منتهی به حوضچه های غیر قابل نفوذ و قابل تخلیه باشد.
ماده 26 ـ مکان های انبار کردن باید به سیستم هشدار آتش سوزی و اطفای حریق مجهز باشند. دستورالعمل مقابله با آتش سوزی و پشتیبانی های لازم دیگر باید تهیه و در محل قابل دسترس و قابل دید از جمله انبار، دفتر کار و واحد آتش نشانی نگهداری شود.
ماده 27 ـ ظروف و تجهیزات محتوی بی فنیل های پلی کلره کـه در انبارها قرار داده می شوند باید دارای برچسب حاوی اطلاعات زیر باشند:
الف ـ در مورد پسماندهای جامد: نوع ماده جامد آلوده به بی فنیل های پلی کلره مانند خاک، خاک اره، پارچه، شلنگ، پمپ و هر گونه شی ء مورد استفاده در انتقال و یا مورد کاربرد برای انبارکردن و سایر عملیات مدیریت صحیح زیست محیطی.
ب ـ در مورد پسماندهای مایع: نوع مایع یا روغن های آلوده به بی فنیل های پلی کلره.
پ ـ مبدا پسماند مانند نام کارخانه.
بیشتر بخوانید:
شهر و شهرداری در آرای وحدت رویه قضایی
موضوعات شهر و شهرداری در آرای دیوان عدالت اداری
موضوعات شهر و شهرداری در نظریات مشورتی
ماده 28 ـ مستند سازی جهت ورود و یا خروج مواد به انبار و بازرسی های مرتب دوره ای با هدف کنترل نشتی الزامی است.
تبصره ـ کلیه مستندات گزارش دهی در مراحل مختلف توسط واحد مسئول تهیه و به مراجع ذی ربط ارائه می شود.
ماده 29 ـ انبارها باید حداقل دارای تابلوی مشخص کننده انبار پسماندهای ویژه، جعبه کمک های اولیه، محل تعویض لباس، حمام (دوش مخصوص شستشوی چشم)، سینی های فلزی بزرگ، مواد جاذب روغن، تخته بسته بندی (پالت) مناسب جهت بسته بندی و چینش و سیستم تهویه (دمنده و مکنده) باشند.
ماده 30 ـ بشکه ها باید بر روی تخته بسته بندی (پالت) مناسب قرار داده شوند.
تبصره ـ اگر چینش به شکه ها در داخل قفسه انجام شود، بشکه ها فقط در یک ردیف چیده شوند و درصورت حصول اطمینان از عدم تحرک بشکه ها و نیز پایداری چینش حداکثر تا دو ردیف انجام شود.
ماده 31 ـ کلیه دستگاه ها و مؤسسات مشمول این ضوابط موظفند گزارش اقدامات انجام شده مربوط به هر فصل را به صورت مستند و سالانه به سازمان ارائه دهند.
ماده 32 ـ دستورالعمل های لازم برای اجرای این ضوابط توسط سازمان با هماهنگی دستگاه های ذی ربط حداکثر ظرف مدت یک سال پس از تصویب این ضوابط تهیه خواهد شد.
ماده 33 ـ نظارت بر حسن اجرای این ضوابط بر عهده سازمان می باشد.
محمد رضا رحیمی ـ معاون اول رییس جمهور