قانون واگذاری زمینهای بایر و دایر (کشت موقت در اختیار کشاورزان) مصوب 1365/08/08
قانون واگذاری زمین های بایر و دایر که بعد از انقلاب به صورت کشت موقت در اختیار کشاورزان قرار گرفته مشتمل بر ماده واحده و نه تبصره مصوب 1365/08/08 مجلس شورای اسلامی
شناسنامه قانون:
شماره روزنامه رسمی: 12154
تاریخ روزنامه رسمی: 1365/09/01
شماره ابلاغ: 65160
تاریخ ابلاغ: 1365/08/24
مرجع تصویب: مجلس شورای اسلامی
تاریخ تصویب: 1365/08/08
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با قانون واگذاری زمینهای بایر و دایر (کشت موقت در اختیار کشاورزان)
اراضی، املاک و مسکن در آرای وحدت رویه قضایی
موضوعات مسکن و اراضی و املاک در آرای دیوان عدالت اداری
موضوعات اراضی و املاک و مسکن در نظریات مشورتی
متن قانون:
ماده واحده ـ کلیه اراضی بایر و دایر که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به نحوی تا پایان سال 1359 در سراسر کشور و تا پایان سال 1363 در مناطق کرد نشین در اختیار غیر مالک قرار گرفته و روی زمین کشت نموده اند (کشت موقت) به حکم ضرورت به کشاورزان متصرف که واجد شرایط زیر باشند:
الف ـ بی زمین یا کم زمین.
ب ـ ممر درآمد کافی غیر از کشاورزی نداشته باشند.
ج ـ ساکن محل باشند.
به اقساط واگذار می شود و سند مالکیت رسمی و ثبتی به صورت بیع شرط با معرفی هیات های هفت نفره واگذاری زمین به آنان داده خواهد شد و پس از پرداخت آخرین قسط سند قطعی می گردد و بهاء عادله آن به صاحبان زمین بعد از کسر بدهی قانونی و شرعی پرداخت خواهد شد.
تبصره 1 ـ مالک یا مالکینی که مالکیت آنها مورد اعتراض و اشکال باشد پس از تایید دادگاه انقلاب اسلامی بهاء عادلانه به آنها پرداخت خواهد شد.
تبصره 2 – زمین هایی که بین مالک یا مالکین آنها و متصرف یا متصرفین فعلی به عناوین مختلف شرعی از قبیل اجاره، بیع و مزارعه و غیره توافق وجود دارد از این قانون مستثنی هستند.
تبصره 3 ـ آن قسمت از اراضی مذکور در صدر این ماده که در اختیار نهادها قرار دارد، در اختیار هیات های هفت نفره قرار داده می شود تا طبق مفاد این ماده واحده عمل شود.
تبصره 4 ـ هر گاه متصرفین واجد شرایط فوق نباشد زمین از آنان مسترد و در اختیار مالک قرار می گیرد و یا مطابق تبصره 3 عمل می شود.
تبصره 5 ـ افراد صاحب زمین یا صاحب نسق در صورتی که مشروعیت مالکیت آنان مورد تایید دادگاه انقلاب اسلامی باشد و ممر درآمد کافی نداشته باشند تا میزان سه برابر عرف محل از این قانون مستثنی می باشند و در صورتی که تصرف شده باشد به آنان مسترد می گردد.
تبصره 6 ـ در هر مورد که زمین از کشاورز واجد شرایط گرفته می شود وزارت کشاورزی موظف است همزمان در حد توان و در صورت تمایل کشاورز مزبور، قطعه زمین دیگری به تناسب نیاز در اختیارش قرار دهد.
تبصره 7 ـ در صورت استنکاف مالکین از اجراء این قانون ستاد مرکزی هیات های واگذاری زمین به نمایندگی از طرف مستنکف اسناد مربوطه را امضاء خواهد نمود.
تبصره 8 ـ این قانون بنا به ضرورت به مدت سه سال تصویب و اجراء می گردد و از تاریخ تصویب لازم الاجراء است.
تبصره 9 ـ آئین نامه اجرائی این ماده واحده ظرف مدت دو ماه توسط وزارت کشاورزی و ستاد مرکزی هیات های واگذاری زمین تهیه و به تصویب هیات دولت خواهد رسید.
تبصره 10 ـ الحاق 1367/06/15 ـ واگذاری اراضی کشت موقت به کشاورزان براساس میزان تصرف آنها انجام می گیرد و در مواردیکه زمینی به صورت جمعی تصرف شده و کشت می شود و ملاک و مرجع روشنی برای تقسیم وجود ندارد، در صورت تقسیم با سهام مساوی تقسیم خواهد شد.
تبصره 11 ـ الحاق 1367/06/15 ـ بهای اراضی کشت موقت بر اساس قیمت منطقه ای (ارزش معاملاتی) زمان اجرای قانون تعیین می گردد.
تبصره 12 ـ الحاق 1367/06/15 ـ به منظور حفظ یکپارچگی اراضی بزرگ کشت موقت (حدود صد هکتار و بالاتر) و جلوگیری از قطعه قطعه شدن آنها، متصرفین این اراضی با حفظ مالکیت هر کدام موظفند در قالب تعاونی های تولیدی مشاع اراضی را مورد بهره برداری قرار دهند.
تبصره 13 ـ الحاق 1367/06/15 ـ مهلت اجرای قانون واگذاری زمین های بایر و دایر که بعد از انقلاب به صورت کشت موقت در اختیار کشاورزان قرار گرفته است تا پنج سال از تاریخ تصویب در مجلس تمدید می گردد.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و نه تبصره در جلسه روز پنج شنبه هشتم آبان ماه یک هزار و سیصد و شصت و پنج مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 1365/08/08 به تایید شورای نگهبان رسیده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی ـ اکبر هاشمی