آیین نامه بند (ب) ماده ۱۰۲ قانون برنامه هفتم پیشرفت مصوب ۱۴۰۳/۱۱/۰۷
آیین نامه بند (ب) ماده ۱۰۲ قانون برنامه هفتم پیشرفت با موضوع توسعه همکاری های دفاعی ـ ملی مشتمل بر 11 ماده مصوب ۱۴۰۳/۱۱/۰۷ هیات وزیران
شناسنامه آیین نامه بند (ب) ماده ۱۰۲ قانون برنامه هفتم پیشرفت:
شماره روزنامه رسمی:
تاریخ روزنامه رسمی:
شماره ابلاغ: ۱۷۶۴۵۲
تاریخ ابلاغ: ۱۴۰۳/۱۱/۱۶
مرجع تصویب: هیات وزیران
تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۱۱/۰۷
بیشتر بخوانید:
مقررات مرجع:
بند (ب) ماده 102 قانون برنامه هفتم پیشرفت مصوب 1403: بـه منظور هم افزایی بین قابلیت ها و ظرفیت های صنایع دفاعی با سایر حوزه های صنعتی و استفاده حداکثری از سرریز فناوری های بخش دفاع بـه بنگاه های اقتصادی و فناوری کشور و بهره گیری از ظرفیت های ملی در نظام نوآوری و زنجیره تأمین دفاعی و دومنظوره سازی آنها، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مکلف است ضمن استفاده از توان علمی مراکز علمی و مراکز رشد پارکهای علم و فناوری نسبت بـه انتقال سرریز دانش فنی و دستاورد های بخش دفاعی و مشارکت با بخش خصوصی، تعاونی، مؤسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی در صنایعی نظیر صنعت هوایی، دریایی، انرژی، خودرو، ریز(میکرو)الکترونیک، معدن، کشاورزی و خدمات اقدام نماید. همچنین وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با همکاری مبادی ذی ربط در دولت و بخشهای غیردولتی نسبت بـه شناسایی و تعیین الزامات دومنظوره سازی ظرفیت های این بخشها برای تولیدات دفاعی و امنیتی از طریق ایجاد کارگروه تخصصی مشترک با دستگاه های مرتبط و نیز راه اندازی شرکتهای سرمایه گذاری مشترک با بخش خصوصی و تعاونی با رعایت اصل 44 قانون اساسی اقدام نماید.
آئین نامه اجرائی این بند توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و سازمان و با تأیید ستاد کل نیروهای مسلح ظرف چهارماه از لازم الاجرا شدن این قانون تهیه می شود و بـه تصویب هیأت وزیران می رسد.
تبصره ـ کلیه اقدامات این بند باید با رعایت ملاحظات امنیتی و حفاظتی انجام شود.
متن آیین نامه بند (ب) ماده ۱۰۲ قانون برنامه هفتم پیشرفت:
هیات وزیران در جلسه 1403/11/07 به پیشنهاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح (با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش ـ بنیان رئیس جمهور، سازمان برنامه و بودجه کشور و تأیید ستاد کل نیروهای مسلح) و به استناد بند (ب) ماده (102) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب 1403، آیین نامه اجرایی بند مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده 1 ـ در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
1 ـ زیست بوم مشارکت ها و همکاری های دفاعی ـ ملی: مجموعه ای از برهم کنش نیروهای محیطی، بازیگران و نقش آفرینان و قابلیت های کلیدی مورد تعامل و قواعد و روابط کاری در زیست بوم مشارکت های دفاعی ـ ملی.
2 ـ دومنظوره سازی صنایع دفاعی و غیردفاعی: تلفیق شایستگی های دفاعی و غیر دفاعی با تأکید بر توسعه و تبادل علم و فناوری.
3 ـ تجاری سازی: فعالیت های مرتبط با عرضه محصول یا خدمت جدید مبتنی بر فکرهای نو (ایده ها) یا فناوری های جدید که شامل تمامی فرآیندهای مرتبط از جمله ثبت اختراع، ارزش گذاری فناوری، اعطای امتیاز، انتقال و انتشار و کسب سایر فناوری های مورد نیاز (مکمل) و پرداخت حق الامتیازهای مرتبط، جذب سرمایه و منابع (نمونه سازی، طراحی صنعتی فرآیند یا محصول جدید، انجام آزمون ها و دریافت تأییدیه های لازم، تولید (شامل فعالیت های مشاوره، مدیریت فناوری، طراحی محصول و فرایند، خدمات استانداردسازی، اندازه سنجی و خدمات آزمایشگاهی) می شود.
4 ـ دامنه زنجیره ارزش مشارکت های دفاعی ـ ملی: مبتنی بر فرآیندهای اکتساب صنایع راهبردی (طراحی محصول، توسعه فناوری، ساخت و تولید، ارزیابی و آزمون محصولات، استانداردسازی، سامانه ها و تجهیزات و خدمات فنی و تخصص پشتیبانی) و نیازهای طرح (پروژه) های توسعه ملی (معدن، نفت و گاز، انرژی، حمل و نقل، فضای مجازی (سایبری) و فناوری اطلاعات و ارتباطات، کشاورزی، دریا و ...) با هدف هم افزایی بین ظرفیت های صنایع دفاعی و صنایع غیردفاعی به منظور ایجاد مزّیت های فناورانه در اقتصاد ملی و با رعایت سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری و طرح جهاد علمی مصوب شورای راهبردی علم، فناوری و نوآوری دفاعی ـ امنیتی جمهوری اسلامی ایران.
5 ـ ستاد کل: ستاد کل نیروهای مسلح.
6 ـ وزارت دفاع: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح.
7 ـ وزارت صمت: وزارت صنعت، معدن و تجارت.
8 ـ وزارت علوم: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.
9 ـ معاونت علمی رئیس جمهور: معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور.
10 ـ دستگاه های اجرایی: دستگاه های اجرایی موضوع ماده (29) قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1395.
ماده 2 ـ به منظور راهبری و عملیاتی کردن اهداف موضوع بند (ب) ماده (102) برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، کارگروه تخصصی متشکل از وزارت دفاع (رئیس کارگروه)، ستاد کل، معاونت علمی رئیس جمهور، سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارتخانه های صمت، علوم و اطلاعات ایجاد می شود.
تبصره 1 ـ کارگروه مذکور در این ماده مکلف است حسب ضرورت، در جلسات خود از نهادها، دستگاه های دولتی یا غیردولتی مرتبط با موضوع جلسه دعوت به عمل آورد.
تبصره 2 ـ دبیرخانه کارگروه یادشده با استفاده از ظرفیت های موجود نیروی انسانی و ساختاری، در وزارت دفاع تشکیل می گردد.
ماده 3 ـ وظایف کارگروه تخصصی موضوع ماده (2) این آیین نامه با رعایت قوانین و مقررات مربوط، به شرح زیر می باشد:
1 ـ اتخاذ تصمیم برای گسترش فرصت های لازم و تسهیل گری برای مشارکت
بخش خصوصی در عرصه های توسعه فناوری های پیشرفته دومنظوره.
2 ـ اتخاذ تصمیم و هماهنگی برای تمهیدات تأمین مالی طرح (پروژه)های اولویت دار موضوع این آیین نامه و همچنین اجرای شیوه های متنوع مشارکت از قبیل سرمایه گذاری مشترک، تشکیل شرکت های سهامی غیردولتی، ایجاد اتحاد و مشارکت راهبردی، راهبری قراردادهای تحقیق و توسعه، تشکیل مشارکت (کنسرسیوم)، ادغام و سایر شیوه های رایج به منظور تأمین تولیدات موضوع بند (ب) ماده (102) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت، با رعایت قوانین و مقررات مربوط از جمله قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1386.
3 ـ اتخاذ تصمیم برای تسهیل گری مشارکت های بخش خصوصی برای تولید و تجاری سازی محصولات دومنظوره دفاعی ـ ملی و رفع موانع و مشکلات مربوط.
4 ـ تدوین سازوکار تحقق سرریز فناوری های دفاعی به بخش خصوصی.
ماده 4 ـ وزارت دفاع در تعامل با دستگاه های اجرایی، نهادها و بانک ها نسبت به شناسایی و انعقاد تفاهم نامه و قراردادهای مقتضی برای اجرای طرح های مشترک ملی (صنعتی و اقتصادی) با ویژگی فناوری پیشرفته و دومنظوره و ارائه آنها به کارگروه تخصصی برای تصمیم گیری اقدام می نماید.
ماده 5 ـ مشارکت وزارت دفاع برای راه اندازی شرکت های سرمایه گذاری مشترک با بخش خصوصی و تعاونی با رعایت قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران انجام می شود.
ماده 6 ـ در راستای ایجاد نهاد ملی ارزیابی (تست) و آزمون محصولات و اقلام راهبردی و تولید داخل، وزارت دفاع موظف است با همکاری وزارتخانه های صمت و علوم
و معاونت علمی رئیس جمهور نسبت به موارد زیر اقدام لازم را به عمل آورد:
1 ـ مشارکت و حمایت از راه اندازی و تجهیز مراکز ارزیابی فناوری و آزمایشگاه های ملی در حوزه های تخصصی با الزاماتی نظیر عضویت در شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی، با رویکرد کاهش تصدی گری دولت و امکان مدیریت و حق بهره برداری توسط متقاضیان بخش خصوصی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
2 ـ شبکه سازی تجهیزات آزمایشگاهی در اختیار وزارت دفاع در قالب شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی موضوع بند (3) ماده (3) آیین نامه اجرایی بند (ب)
ماده (1) قانون جهش تولید دانش بنیان.
ماده 7 ـ به منظور کاهش خطر (ریسک )های فرآیند تجاری سازی، مبتنی بر مطالعات ارزیابی خطر (ریسک)، وزارتخانه های دفاع، صمت و علوم، با استفاده از ابزارها و سازوکارهای مالی و اعتباری حمایت های مالی، بدون ایجاد بار مالی مازاد بر منابع عمومی بودجه، بستر دستیابی به بازار (فروش محصولات و خدمات ناشی از مشارکت های
دفاعی ـ ملی) را با رعایت قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تسهیل و هموار می سازند.
ماده 8 ـ وزارت دفاع موظف است در چهارچوب مأموریت و اسناد بالادستی و تأکید بر اولویت های توسعه فناوری مبتنی بر نقشه راه توسعه فناوری نیروهای مسلح در تعامل با دستگاه های اجرایی و مراکز علمی و پژوهشی کشور نسبت به احصای طرح (پروژه) های پژوهشی مشترک با دستگاه های اجرایی و بخش خصوصی و اجرای طرح (پروژه) های مشترک اقدام نماید.
ماده 9 ـ صندوق های حمایتی شامل صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته، صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق توسعه صنایع دریایی و سایر صندوق های حمایتی دولتی با رعایت صلاحیت ارکان ذی صلاح خود مجازند با ارائه تسهیلات مالی، از طرح (پروژه) های دومنظوره مشترک دفاعی ـ ملی حمایت نمایند. بهره مندی از این تسهیلات، مبتنی بر اساسنامه صندوق ها و در چهارچوب قوانین و مقررات و براساس بررسی های فنی و اقتصادی صورت می پذیرد. وزارت دفاع (مرکز مشارکت های دفاعی ـ ملی) واجدین شرایط را با توجه به اولویت های طرح (پروژه )های همکاری مشترک دفاعی ـ ملی برای استفاده از تسهیلات به صندوق های یادشده معرفی می نماید.
ماده 10 ـ به منظور ایجاد و توسعه قابلیت پویایی تعامل آفرین، وزارت دفاع با همکاری رده های تخصصی و نظارتی ذی ربط شامل ستاد کل، وزارت صمت، وزارت اطلاعات، سازمان برنامه و بودجه کشور و معاونت علمی رئیس جمهور، ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه، نسبت به طراحی و راه اندازی سکوی تعاملی مشارکت های دفاعی ـ ملی (جهت دریافت، جمع آوری، نشر و بازنشر اطلاعات عادی و فاقد طبقه بندی محرمانگی)
در بستر امن و مناسب اقدام می نماید. این سکو باید علاوه بر ایجاد قابلیت تعاملی ارزش آفرین بین بازیگران کلیدی، از قابلیت وفاداری به مبانی مدیریت نیز برخوردار باشد.
تبصره 1 ـ دستورالعمل نحوه انجام همکاری های موضوع این ماده برای ایجاد و توسعه سکوی تعاملی با رعایت بند (ت) ماده (107) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، توسط وزارت دفاع ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه تدوین و ابلاغ می گردد.
تبصره 2 ـ سکوی تعاملی موضوع این ماده باید به گونه ای طراحی شود که منافع
ذی نفعان و اهداف شکل گیری کارگروه تخصصی را تأمین نماید. صدور مجوزهای لازم برای توسعه قابلیت های دومنظوره صرفاً از طریق درگاه تعبیه شده بر روی سکوّ انجام
خواهد شد.
ماده 11 ـ وزارت دفاع مکلف است یافته ها و تجربیات حاصل از فعالیت کارگروه تخصصی را در قالب فرآیند مدیریت دانش، مستند نموده و اقدامات لازم جهت ذخیره سازی، انتشار، توسعه و اشتراک دانش، ثبت و مبادله تجربیات و اطلاع رسانی در راستای تکمیل چرخه مدیریت دانش مشارکت های دفاعی ـ ملی از طریق سکوی موضوع ماده (10) این آیین نامه را انجام دهد.
تبصره ـ انتشار اطلاعات طبقه بندی شده، صرفاً براساس ضوابط و مقررات مصوب مربوط به نگهداری، مبادله و انتشار اطلاعات در نیروهای مسلح و بسترهای امن تعریف شده، صورت می پذیرد.
محمدرضا عارف
معاون اول رئیس جمهور