لطفا منتظر باشید

آیین نامه تاسیس، اداره و انحلال کودکستان ها مصوب 1401/03/16

آیین نامه تاسیس، اداره و انحلال کودکستان ها به استناد اساسنامه سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک مصوب 1401/03/16 وزارت آموزش و پرورش

شناسنامه آیین نامه تاسیس، اداره و انحلال کودکستان ها:

شماره ابلاغ: 331

تاریخ ابلاغ: 1401/08/07

مرجع تصویب: وزارت آموزش و پرورش

تاریخ تصویب: 1401/08/07 


بیشتر بخوانید:

مقررات مرتبط با آیین نامه تاسیس، اداره و انحلال کودکستان ها (آموزش و پروش و مدارس)

موضوعات علمی و آموزشی در نظریات مشورتی

مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضایی

موضوعات علمی، پژوهشی و آموزشی در آرای دیوان عدالت اداری

متن آیین نامه تاسیس، اداره و انحلال کودکستان ها:

مقدمه

در اجرای بند ۵ ماده ۶ و بند ۸ ماده ۱۰ (بندهای الف و ب) اساسنامه سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک (مصوب جلسه ۸۳۶ شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 1399/11/07) و به منظور انسجام بخشی و یکپارچگی در سیاست گذاری و نظارت بر تاسیس، اداره و انحلال کودکستان ها، آیین نامه مربوطه به شرح زیر ابلاغ می گردد:

الف) کلیات

ماده ۱ ـ تعاریف

الف ـ سازمان: سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک

ب ـ کودک: گروه سنی بدو تولد تا شش سال تمام

پ ـ خدمات تربیتی: فعالیت های تربیتی یا تربیتی ـ مراقبتی مصوب سازمان در کودکستان ها برای کودکان، والدین یا مربیان کـه به اقتضا به صورت حضوری و یا ترکیبی (حضوری و غیر حضوری) در چارچوب ضوابط اجرا می شود.

ت ـ کودکستان: واحد سازمانی تربیتی کـه به منظور تسهیل والدگری ذیل مجوز سازمان به کودکان بدو تولد تا پیش از ورود به دبستان (۶ سال تمام) خدمات تربیتی را با هدایت مربی و در زمان مشخص طبق ضوابط و مقررات و برنامه های سازمان ارائه می کند. کودکستان در دو نوع «کودکستان دوره اول» برای کودکان بدو تولد تا ۳ سال تمام و «کودکستان دوره دوم» برای کودکان از ۴ سال لغایت ۶ سال تمام می تواند فعالیت نماید.

ث ـ مؤسس: به اشخاص حقیقی یا حقوقی دارای صلاحیت اطلاق می گردد کـه پس از طی مراحل مندرج در این آیین نامه موفق به اخذ مجوز تاسیس «کودکستان» شده اند. مسئولیت حقوقی همه امور کودکستان بر عهده مؤسس است.

ج ـ مجوز تاسیس: مجوزی کـه پس از تایید صلاحیت های عمومی و اختصاصی مؤسس و یا بعد از طی فرآیند تطبیق موافقت های اصولی قبلی دارای اعتبار به وی اعطا می شود تا بر اساس آن نسبت به تمهید مقدماتی همچون تهیه و تجهیز ساختمان، تامین نیروی انسانی مورد نیاز کودکستان و کسب تاییدیه های لازم اقدام نماید.

چ ـ مجوز فعالیت: مجوزی کـه بعد از اخذ مجوز تاسیس و کسب تاییدیه های لازم با طی مراحل اداری و اجرایی به منظور آغاز فعالیت (راه اندازی) کودکستان و شروع ثبت نام و ارائه خدمات تربیتی منطبق بر ضوابط مصوب سازمان به مؤسس داده می شود.

ح ـ مدیر: شخصی کـه توسط مؤسس برای اداره کلیه امور تربیتی و اجرایی کودکستان به سازمان معرفی می گردد و پس از طی فرایند گزینش، مسئولیت اداره کودکستان با تایید سازمان و ابلاغ موسس برعهده وی قرار می گیرد.

خ ـ شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک: شورایی کـه به منظور برنامه ریزی، هماهنگی، تقسیم کار و نظارت بر کودکستان ها در سطح ستادی و استانی تشکیل می شود.

ماده ۲ ـ به استناد ماده ۵ اساسنامه سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک، این سازمان متولی و مرجع انحصاری راهبری، ساماندهی، صدور مجوز (اعم از مجوز تاسیس، فعالیت، تمدید، توقف، جابه جایی و تطبیق)، هدایت و نظارت بر امور، فرآیندها، محتواها و منابع انسانی شایسته برای تعلیم و تربیت کودکان تا شش سال تمام در مهدکودک ها و مراکز پیش دبستانی و سایر مراکز نگهداری و آموزش کودکان است و همه مراکز مشمول اعم از دولتی، غیردولتی، خصوصی یا عمومی باید حداکثر ظرف شش ماه از ابلاغ این آیین نامه خود را با مفاد و ضوابط آن تطبیق دهند. بدیهی است کـه پس از این تاریخ، مجوز قبلی آنان ابطال و فعالیت آن ها غیرمجاز و غیرقانونی تلقی خواهد شد.

ب) ساختار تشکیلاتی

ماده ۳ ـ به استناد جز «الف» بند ۸ ماده ۱۰ اساسنامه سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک (مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی به تاریخ 1399/11/07)، شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک در سطح ستادی و استانی به منظور برنامه ریزی، هماهنگی، تقسیم کار و نظارت بر کودکستان ها تشکیل می شود. شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک ستادی در سطح ملی با وظایف ذیل و همچنین به منظور راهبری شوراهای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک استانی و تصمیم گیری در موارد واصله از آن ها تشکیل می شود.

۳ ـ ۱ ـ اعضای شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک ستادی عبارتند از:

الف) رئیس سازمان تعلیم و تربیت کودک به عنوان رئیس شورا

ب) معاون نظارت بر مراکز سازمان به عنوان دبیر شورا

پ) معاون تعلیم و تربیت کودک و توانمندسازی خانواده سازمان

ت) مدیرکل پژوهش و تدوین ضوابط و استانداردهای سازمان

ث) مدیرکل حقوقی وزارت آموزش و پرورش یا نماینده تام الاختیار ایشان

ج) معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش یا نماینده تام الاختیار ایشان

چ) معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش یا نماینده تام الاختیار ایشان

ح) معاون فرهنگی و پرورشی یا نماینده تام الاختیار ایشان

خ) رئیس مرکز حراست وزارت آموزش و پرورش یا نماینده تام الاختیار ایشان

د) رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور یا نماینده تام الاختیار ایشان

ذ) رئیس اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات یا نماینده تام الاختیار ایشان

ر) معاون برنامه ریزی و توسعه منابع یا نماینده تام الاختیار ایشان

ز) دو نماینده از مؤسسان کودکستان ها و سایر مراکز خدمات تربیتی کودک عضو هیات امنای سازمان

س) دو نماینده از والدین دارای فرزند زیر شش سال (یک پدر، یک مادر) منتخب از میان نمایندگان خانواده های عضو هیات امنای سازمان به انتخاب رئیس سازمان

۳ ـ ۲ ـ اعضای شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک استان عبارتند از:

الف) مدیرکل آموزش و پرورش استان به عنوان رئیس شورا

ب) بالاترین سطح اداری سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک در استان به عنوان دبیر شورا

پ) معاون پژوهش، برنامه ریزی و توسعه منابع

ت) معاون پرورشی و فرهنگی

ث) معاون تربیت بدنی و سلامت

ج) معاون آموزش ابتدایی استان

چ) رئیس اداره حراست

ح) رئیس اداره حقوقی، املاک و حمایت قضایی

خ) رئیس اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات اداره کل استان

د) دو نماینده از مؤسسان کودکستان ها و سایر مراکز خدمات تربیتی کودک استان به تفکیک به انتخاب شورای هماهنگی مؤسسان کودکستان های استان

ذ) دو نماینده از والدین دارای فرزند زیر شش سال (یک پدر و یک مادر) با معرفی انجمن اولیا و مربیان استان

ر) مدیر/ رئیس آموزش و پرورش شهرستان، منطقه یا ناحیه مربوط حسب مورد (بدون حق رای)

تبصره ۱: جلسات شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک استان با حضور حداقل دوسوم از اعضا رسمیت می یابد و تصمیمات آن با رای موافق اکثریت اعضای حاضر در جلسه معتبر است. دستور جلسه توسط دبیر شورا و با هماهنگی مدیرکل محترم آموزش و پرورش استان تنظیم می شود.

تبصره ۲: صورتجلسات شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک استان باید حداکثر تا دو هفته بعد از برگزاری جلسه، با امضای مدیرکل استان به سازمان ارسال گردد.

تبصره ۳: به منظور مشارکت حداکثری و بهره گیری از ظرفیت های محلی برای توسعه کمی و کیفی تعلیم و تربیت کودکان (از بدو تولد تا پایان شش سالگی) به ویژه در مناطق روستایی، عشایری، دوزبانه و حاشیه شهرها (بر اساس راهکارهای ۱ و ۳ هدف عملیاتی ۵ سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و ماده ۷ اساسنامه مدارس عشایری)، مدیرکل آموزش و پرورش استان می تواند رؤسا یا نمایندگان نهادها و دستگاه های ذی ربط در استان و خیرین و فعالان حوزه تربیت کودک و همچنین مسئولان و کارشناسان ذی ربط در اداره کل را به عنوان میهمان (بدون حق رای) به جلسات شورا دعوت نماید.

تبصره ۴: به منظور پایبندی به اصل عدم تعارض منافع (موضوع بند ۱۰ ماده ۲ اساسنامه سازمان)، اعضای شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک استان و اعضای درجه یک خانواده ایشان نباید به صورت شخص حقیقی به عنوان مؤسس و یا مدیر و به صورت حقوقی به عنوان سهامدار حقوقی یا نماینده ی اشخاص حقوقی در کودکستان ها و سایر مراکز تابع مجوز سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک فعالیت داشته باشند. اعضای نامبرده شده در ردیف «د» شورا از این قاعده مستثنی هستند. در صورت اثبات تعارض منافع، عضو مشمول موظف است بلافاصله نسبت به استعفا از پست مورد تصدی یا توقف فعالیت کودکستان یا واگذاری پست مدیریت کودکستان در طول دوره مسئولیت یا عضویت در شورا اقدام نماید.

تبصره ۵: تا تشکیل و استقرار شورای هماهنگی مؤسسان کودکستان های استان، اعضای نامبرده شده در ردیف «د» به این شیوه انتخاب می شوند: یک نفر نماینده منتخب کانون های توسعه و همیاری مهدهای کودک استان دارای ابلاغ قبلی از کمیته انتقال و یک نفر نماینده مراکز پیش دبستانی به معرفی شورای هماهنگی مؤسسان مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی استان.

ماده ۴ ـ وظایف و اختیارات «شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک ستادی» عبارت است از:

الف ـ برنامه ریزی برای ایجاد پوشش کامل خدمات تربیتی به همه کودکان از ۴ تا ۶ سال تمام بر اساس نیازسنجی و آمایش سرزمین به ویژه برای ساکنان مناطق محروم، روستاها، حاشیه شهرها، عشایر و هم چنین مناطق دوزبانه یا نیازهای ویژه

ب ـ برنامه ریزی و تقسیم کار بین واحدهای وزارت آموزش و پرورش و دیگر دستگاه ها و نهادهای دولتی و غیردولتی برای تحقق اهداف و ماموریت های سازمان در حوزه کودک، خانواده و تسهیل والدگری.

پ ـ برنامه ریزی برای ارتقای صلاحیت های حرفه ای کارکنان کودکستان ها (مؤسس، مدیر، کادر اداری، کادر تربیتی و کادر خدماتی)

ت ـ صدور مجوز تاسیس و فعالیت مندرج در آیین نامه تاسیس، اداره و انحلال کودکستان ها و عنداللزوم تفویض آن به شوراهای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک استان ها

ث ـ وضع استانداردها و شیوه نامه ها در چارچوب اختیارات واسپار شده از هیات امنا

ج ـ ارزیابی و نظارت بر عملکرد کودکستان ها و نحوه اجرای آیین نامه ها و ضوابط سازمان

چ ـ رسیدگی به تخلفات احتمالی و اعمال مجازات ها در چهارچوب آیین نامه مربوطه

ح ـ تصمیم گیری درباره لغو مجوز و انحلال کودکستان ها و سایر مراکز تربیت کودک متخلف در چارچوب ضوابط ابلاغی

ماده ۵ ـ وظایف و اختیارات شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک استانی عبارتند از:

الف ـ برنامه ریزی برای ایجاد پوشش کامل خدمات تربیتی به همه کودکان از ۴ تا ۶ سال تمام در سطح استان بر اساس نیازسنجی و آمایش سرزمین به ویژه برای ساکنان مناطق محروم، روستاها، حاشیه شهرها، عشایر و هم چنین مناطق دوزبانه یا نیازهای ویژه

ب ـ برنامه ریزی و تقسیم کار بین واحدهای اداره کل آموزش و پرورش استان و دیگر دستگاه ها و نهادهای دولتی و غیردولتی استان برای تحقق اهداف و ماموریت های سازمان در حوزه کودک، خانواده و تسهیل والدگری.

پ ـ برنامه ریزی استانی برای ارتقای صلاحیت های حرفه ای کارکنان کودکستان ها (مؤسس، مدیر، کادر اداری، کادر تربیتی و کادر خدماتی) در صورت تفویض سازمان

ت ـ راهبری فعالان تعلیم و تربیت کودک و کارگزاران دولتی و غیردولتی در سطح استان با کمک کارشناسان مناطق و شهرستان­ها

ث ـ ارزیابی و نظارت بر نحوه اجرای آیین نامه تعیین شهریه و دیگر آیین نامه های مرتبط با کودکستان ها

ج ـ رسیدگی به تخلفات احتمالی و اعمال مجازات ها در چهارچوب آیین نامه مربوطه

چ ـ انجام امور محوله بر اساس آیین نامه ها و بخش نامه های سازمان

ج) صدور مجوز کودکستان ها

ماده ۶ ـ به استناد تبصره ۲ ماده ۵ اساسنامه سازمان، همه واحدهای سازمانی تربیتی غیردولتی و خصوصی یا وابسته به نهادهای دولتی یا عمومی غیردولتی کـه به منظور تسهیل والدگری ذیل مجوز سازمان به کودکان بدو تولد تا شش سال تمام، به عنوان مرکز پیش دبستانی، مهدکودک و یا هر عنوان دیگری کـه مسئولیت مراقبت، رشد، پرورش و آموزش و تربیت کودکان تا پیش از دبستان در بخش دولتی و غیردولتی و عمومی و خصوصی را عهده دار بوده اند، لازم است برای آغاز یا ادامه فعالیت از سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک مجوز اخذ نمایند.

این واحدها پس از طی فرآیند تعیین شده به صورت الکترونیک و از طریق سامانه با عنوان «کودکستان» فعالیت خواهند نمود کـه خدمات آن ها باید طبق ضوابط، مقررات و برنامه های سازمان ارائه گردد.

ماده ۷ ـ مجوز تاسیس کودکستان توسط سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک برای متقاضیان حقیقی یا حقوقی دارای صلاحیت های عمومی و اختصاصی احراز شده با اختصاص شناسه یکتا و با قلمرو فعالیت در سطح ملی یا ویژه اقلیت ها با تصویب شورای برنامه ریزی و نظارت ستادی و با امضای رئیس سازمان صادر می گردد. در صورت عدم کسب مجوز فعالیت در مدت اعتبار دو ساله، مجوز تاسیس صادره از درجه اعتبار ساقط می شود. مراحل ثبت نام و درخواست مجوز تاسیس به ترتیب ذیل است:

الف ـ ثبت درخواست تاسیس توسط متقاضی با ثبت اطلاعات و مستندات مورد نیاز در سامانه اعلامی

ب ـ بررسی اطلاعات و مستندات توسط کارشناس منطقه و اخذ تاییدیه های لازم از مراجع ذی ربط و تعیین تکلیف در بازه زمانی مشخص شده و تایید نهایی توسط مسئول مربوطه در استان.

پ ـ صدور مجوز تاسیس از طرف سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک همراه با شناسه ملی و بارکد الکترونیکی

تبصره ۱: مؤسسان می توانند در دو نوع «کودکستان دوره اول» (ویژه کودکان بدو تولد تا سه سال تمام) و یا «کودکستان دوره دوم» (ویژه کودکان از چهار تا شش سال تمام) فعالیت نمایند. متقاضی می تواند مجوز فعالیت کودکستان دوره های اول و دوم را به صورت هم زمان درخواست نمایند.

تبصره ۲: آن دسته از اشخاص حقوقی، مجاز به ثبت درخواست تاسیس کودکستان هستند کـه در اساسنامه ی ایشان به فعالیت در حوزه تعلیم و تربیت کودکان زیر هفت سال و یا خدمات والدگری و سایر خدمات مندرج در این آیین نامه اشاره شده باشد یا بر اساس قانون مجاز به فعالیت در این حوزه باشند.

تبصره ۳: سازمان مجاز است کـه معادل چهار برابر حداقل دستمزد روزانه کارگری در سال مذکور (مصوب شورای عالی کار) را از متقاضیان حقیقی به ازای هر تقاضای تاسیس، توسعه، فعالیت و تمدید آن و از اشخاص حقوقی به ازای تقاضای مجوز تاسیس، توسعه، فعالیت و تمدید هر شعبه دریافت و به حساب درآمدهای اختصاصی ملی سازمان نزد خزانه داری کل کشور واریز کند.

معادل وجوه واریزی از محل اعتبار درآمد اختصاصی مربوطه در اختیار سازمان تعلیم و تربیت کودک قرار می گیرد تا برای تقویت امور نظارتی و کمک به توسعه خدمات تربیتی در مناطق محروم هزینه شود.

تبصره ۴: مؤسسان کودکستان های روستایی و مناطق عشایری از پرداخت هزینه توسعه، فعالیت و تمدید مورد اشاره در تبصره ۳ ماده ۷ معاف هستند.

تبصره ۵: تاسیس کودکستان های خاص از جمله کودکستان های وابسته به مراکز درمانی، کارخانه ها و ادارات به دلیل اقتضائات خاص کاری و همچنین طبق ماده ۲۲ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت با طی فرآیندهای قانونی مندرج در این آیین نامه مجاز است. فاصله مکانی کودکستان نسبت به مکان اشتغال مادر به نحوی نزدیک باشد کـه مادر بتواند در صورت نیاز به سهولت به فرزند خود دسترسی پیدا کند.

تبصره ۶: در صورت غیرفعال بودن سامانه خدمات الکترونیکی سازمان، فرآیند صدور و تطبیق مجوزها توسط ادارات آموزش و پرورش و از طریق اتوماسیون اداری انجام خواهد شد. بدیهی است پس از فعال شدن سامانه، تمام مستندات مربوطه در آن بارگذاری شود.

ماده ۸ ـ متقاضیان تاسیس کودکستان باید دارای صلاحیت های عمومی و اختصاصی به شرح ذیل باشند:

۸ ـ ۱ ـ صلاحیت های عمومی مؤسس:

الف ـ تابعیت جمهوری اسلامی ایران

ب ـ مسلمان دارای اعتقاد و التزام عملی به مبانی و احکام اسلام، ایمان و برخورداری از حسن شهرت

پ ـ التزام عملی به قانون اساسی

ت ـ التزام عملی به ولایت فقیه

ث ـ نداشتن وابستگی به رژیم گذشته یا فرقه ها و گروه های منحرف و غیرقانونی

ج ـ نداشتن سوء پیشینه کیفری مؤثر

چ ـ گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر

ح ـ حداقل ۲۴ سال سن

خ ـ تاهل

د ـ داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت برای آقایان

ذ ـ تاییدیه برخورداری از سلامت روان و سلامت بدنی به طوری کـه بتواند تعهدات و وظایف محوله بر ایشان را به درستی انجام دهد.

تبصره ۱: ردیف های «الف» الی «چ» توسط مراجع ذی صلاح مربوطه، ردیف های «ح» الی «د» توسط کارشناس منطقه و ردیف «ذ» توسط کمیسیون پزشکی انتخاب شده از طرف اداره کل مورد بررسی و تایید قرار می گیرد.

تبصره ۲: در صورت عدم وجود متقاضی متاهل برای تاسیس یا وجود ظرفیت توسعه کودکستان در منطقه، شرط تاهل برای بانوان لحاظ نمی گردد.

تبصره ۳: در صورت نیاز، بنا به تشخیص مراجع ذی صلاح سوابق کیفری متقاضی از مراجع مربوطه اخذ و مورد بررسی قرار می گیرد.

تبصره ۴: متقاضیان ذیل اقلیت های دینی به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در صورتی کـه متجاهر به نقض احکام اسلامی در انظار عمومی نباشند، توسط مراجع رسمی خود در ایران یا نمایندگان مورد تایید ایشان به سازمان معرفی می شوند.

تقاضاهای مذکور ضمن استعلام از مراجع ذی صلاح به صورت متمرکز توسط شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک ستادی بررسی و مجوز لازم صادر خواهد شد. کودکستان هایی کـه مؤسس آن ها از اقلیت های دینی است، فقط مجاز به ثبت نام از کودکان اقلیت های دینی مربوطه هستند.

تبصره ۵: اشخاص غیرایرانی متقاضی تاسیس کودکستان ویژه اتباع خارجی در صورت دارا بودن کارت هویت معتبر از جزءهای الف، ب، ت و د صلاحیت های عمومی مستثنی هستند. کودکستان هایی کـه مؤسس آن ها از اتباع خارجی است، فقط مجاز به ثبت نام از کودکان کشور متبوع خود هستند.

۸ ـ ۲ ـ صلاحیت های اختصاصی مؤسس:

الف ـ ارائه گواهی دوره های تخصصی صلاحیت های حرفه ای مورد تایید سازمان

ب ـ برخورداری از مدرک کارشناسی و بالاتر در تمامی رشته های علوم انسانی با اولویت رشته های مرتبط با کودک یا تعلیم و تربیت، رشته های علوم اسلامی و دارندگان مدرک حوزوی سطح دو و بالاتر

تبصره ۱: در صورت نداشتن مدرک تحصیلی کارشناسی و یا دارا بودن مدرک آموزش عالی دانشگاهی یا حوزوی غیرمرتبط، ارائه گواهی پنج سال تجربه و حسن سابقه کاری از نهادهای معتبر فرهنگی، آموزشی و تربیتی با اولویت فعالیت در حوزه تربیت کودک قابل قبول است.

تبصره ۲: در صورت فقدان متقاضی ذی صلاح با مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر در تمامی رشته های علوم انسانی با اولویت رشته های مرتبط با کودک یا تعلیم و تربیت برای تاسیس کودکستان در مناطق محروم و روستایی و عشایری، مدرک تحصیلی در رشته های غیرمرتبط قابل قبول خواهد بود. در غیر این صورت داشتن حداقل مدرک دیپلم یا معادل حوزوی آن با سابقه فرهنگی و تربیتی ۳ ساله قابل قبول است.

تبصره ۳: برای درخواست های تطبیق مجوز تاسیس کودکستان توسط شخصیت حقوقی، نماینده رسمی معرفی شده باید شرایط عمومی و اختصاصی مندرج در این ماده را دارا باشد.

تبصره ۴: بررسی صلاحیت های اخلاقی، اعتقادی و سیاسی متقاضیان تاسیس کودکستان توسط مراجع تخصصی ذی صلاح قانونی انجام می پذیرد.

ماده ۹ ـ وظایف مؤسس کودکستان عبارتند از:

الف ـ اخذ مجوز رسمی از سازمان تعلیم و تربیت کودک جهت فعالیت کودکستان

ب ـ تامین منابع انسانی، فضا و امکانات مورد نیاز طبق ضوابط سازمان

پ ـ تنظیم بودجه و اداره امور مالی و حقوق کارکنان کودکستان

ت ـ معرفی گزینه پیشنهادی دارای شرایط برای مدیریت کودکستان به سازمان و سپاس ابلاغ حکم مدیریت وی پس از تایید صلاحیت ها سازمان

ث ـ نظارت بر امور تربیتی، اداری و مالی کودکستان تحت مجوز و پاسخگویی به مراجع ذی ربط

ج ـ ارائه «تعهدنامه مالی» برای پذیرش مسئولیت حقوقی و مدنی نسبت به همه امور کودکستان در یکی از قالب های تضمین بانکی، سفته، وثیقه ملکی و یا بیمه نامه تضمین کـه شرکت های بیمه گر بر اساس ضوابط بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران صادر می کنند.

چ ـ تعهد به استفاده از محتواها و منابع مورد تایید سازمان

ماده ۱۰ ـ مؤسس برای راه اندازی و آغاز فعالیت کودکستان، باید نسبت به اخذ مجوز فعالیت اقدام نماید. مراحل ثبت درخواست و اخذ مجوز فعالیت به شرح ذیل است:

۱۰ ـ ۱ ـ ثبت درخواست در سامانه و بارگذاری مدارک مورد نیاز، شامل:

الف ـ معرفی ملک با اجاره نامه رسمی با کد رهگیری یا سند مالکیت به نام مؤسس و در مورد املاک دولتی و عمومی اجاره نامه یا تفاهم نامه منعقده با دستگاه مربوطه

ب ـ اخذ تاییدیه استحکام بنا، مکان یابی (همجواری)، تعیین ظرفیت اسمی، بهداشت و فضا و تجهیزات از مراجع ذی صلاح نسبت به ملک پیشنهادی برای فعالیت کودکستان

پ ـ معرفی دو گزینه پیشنهادی برای تصدی مدیریت کودکستان به همراه مستندات مورد نیاز

ت ـ معرفی نام و نشان پیشنهادی کودکستان، مهر، تابلو و تایید آن توسط کارشناس و کارشناس مسئول در شهرستان یا منطقه در چارچوب مقررات ابلاغی از سوی سازمان

۱۰ ـ ۲ ـ بررسی و تایید اطلاعات و مستندات و اخذ تاییدیه های لازم از مراجع ذی صلاح

۱۰ ـ ۳ ـ صدور مجوز فعالیت با اعتبار سه ساله از طرف سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک همراه با شناسه ملی و بارکد الکترونیکی و ابلاغ رسمی به متقاضی

تبصره ۱: تاییدیه شاخص های استقرار و استحکام بنا، مکان یابی (هم جواری) و تعیین ظرفیت اسمی کودکستان و تاییدیه فضا و تجهیزات بر اساس ضوابط سازمان توسط کارشناس اداره نوسازی و تجهیز مدارس یا مهندس ناظر دارای مجوز معتبر از سازمان نظام مهندسی انجام می شود. سازمان نوسازی و تجهیز مدارس در صورت لزوم برای تایید استحکام بنای کودکستان ها مطابق ضوابط و استانداردهای ابلاغی سازمان می تواند از ظرفیت کارشناسان رسمی دادگستری و یا سایر کارشناسان مجاز استفاده کند. اعتبار تاییدیه نوسازی برای یک ملک حتی در صورت تغییر مؤسس برقرار خواهد بود. همچنین تاییدیه بهداشت ملک توسط کارشناس مرکز/ شبکه بهداشت انجام خواهد شد.

تبصره ۲: مراکز پیش دبستانی ضمیمه نیازمند اخذ مجوز تاسیس و فعالیت مجزا از سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک هستند و لازم است کـه ضوابط و آیین نامه ها و استانداردهای ابلاغی سازمان را رعایت نمایند. به همه این مراکز از تاریخ ابلاغ این آیین نامه، عنوان یکسان «کودکستان» اطلاق و در همه موارد درج می گردد. هم چنین این کودکستان ها از دریافت تاییدیه های مربوط به ملک مندرج در جز «ب» بند ۱۰ ـ ۱ ماده ۱۰ معاف هستند.

ماده ۱۱ ـ نام گذاری کودکستان ها طبق آیین نامه نام گذاری شهرها، خیابان ها، اماکن و مؤسسات عمومی (مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ ۶ /۹ /۱۳۷۵) و ملحقات آن و مقررات ابلاغی سازمان خواهد بود. نام کودکستان در منطقه یا ناحیه آموزشی باید یکتا باشد، اما استفاده از نام مشابه برای شعب ذیل یک مجوز تاسیس کودکستان با قید شماره شعبه بلامانع است. مهر و تابلو کودکستان ها باید بر اساس الگوی معرفی شده از طرف سازمان طراحی و نصب گردد.

ماده ۱۲ ـ مدیر کودکستان به پیشنهاد مؤسس و تایید سازمان از طریق سامانه در منطقه یا شهرستان برای مدت حداکثر دو سال تعیین می شود و ابلاغ وی توسط مؤسس صادر می گردد. تمدید آن با درخواست مؤسس بلامانع است. مدیر کودکستان علاوه بر دارا بودن صلاحیت های عمومی مؤسس، باید صلاحیت های اختصاصی ذیل را هم داشته باشد:

الف ـ گواهی حداقل دو سال حسن فعالیت و تجربه ی عملی در سطح مدیریتی یا مربی گری در کودکستان های معتبر ارائه دهنده خدمات تربیتی کودک

ب ـ مدرک کارشناسی و بالاتر در رشته های مرتبط با کودک یا تعلیم و تربیت یا معادل حوزوی آن

پ ـ دارا بودن گواهی صلاحیت های حرفه ای از مراکز معتبر معرفی شده توسط سازمان

تبصره ۱: در صورت تفکیک جنسیتی، رعایت تناسب جنسیتی مدیر کودکستان با کودکان الزامی است. در مواردی کـه کودکستان هر دو جنسیت را پذیرش می کند، اولویت با مدیران خانم است.

تبصره ۲: در صورت فقدان متقاضی ذی صلاح برای مدیریت کودکستان در مناطق محروم و روستایی و عشایری با مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر در رشته های مرتبط با کودک یا تعلیم و تربیت یا معادل حوزوی آن، مدرک تحصیلی در رشته های غیرمرتبط قابل قبول خواهد بود. در غیر این صورت داشتن حداقل مدرک دیپلم یا معادل حوزوی آن با سابقه فرهنگی و تربیتی سه ساله نیز قابل قبول است.

تبصره ۳: در صورت مرخصی، عزل یا استعفای مدیر کودکستان، مؤسس می تواند حداکثر به مدت سه ماه وظایف مدیر را انجام دهد و موظف است در این بازه گزینه جایگزین را برای بررسی صلاحیت ها به سازمان معرفی نماید. تا تعیین مدیر جدید و صدور ابلاغ وی، مؤسس مجاز است کـه اداره امور را بر عهده سرپرست قرار دهد کـه از میان کارکنان همان کودکستان یا سایر شعب آن انتخاب می گردد و بلافاصله نیز به صورت رسمی به واحد سازمان در شهرستان یا منطقه معرفی می گردد. در غیر این صورت چنانچه در بازه زمانی مقرر (حداکثر سه ماه) فرایند مذکور طی نشود، اداره متناظر سازمان در شهرستان یا منطقه از بین کارکنان کودکستان، سرپرست را تا پایان سال تحصیلی برای کودکستان مشخص می کند.

تبصره ۴: در صورتی کـه مؤسس شخصاً بخواهد مسئولیت های مدیریت را نیز بر عهده گیرد، احراز صلاحیت های مربوطه درباره ی وی باید انجام پذیرد.

تبصره ۵: در مواردی کـه کودکستان مجموعاً کمتر از یک کلاس (مطابق با استاندارد ظرفیت اسمی تعریف شده) کودک داشته باشد، مؤسس می تواند به عنوان «مدیر ـ مربی» نیز معرفی گردد. در این صورت، احراز صلاحیت های مربوطه درباره وی باید انجام پذیرد.

ماده ۱۳ ـ طبق ماده ۱۵ اساسنامه سازمان، افراد شاغل در مهدهای کودک و مراکز پیش دبستانی غیردولتی کارمند وزارت آموزش و پرورش محسوب نمی شوند، و هیچ حق یا امتیاز استخدامی از این محل برای ایشان در نظر گرفته نخواهد شد. وزارت آموزش و پرورش و سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک مجاز نیستند کـه این افراد را در امور اداری و ستادی به کارگیری کنند.

د) توسعه کودکستان

ماده ۱۴ ـ مؤسسان می توانند نسبت به توسعه فعالیت از یک دوره سنی به دو دوره، افزایش ظرفیت اسمی و یا ارائه سایر خدمات تربیتی مرتبط با تربیت کودک (در همان مکان) با طی فرایند طبق ضوابط اقدام نمایند. مراحل فرآیند مذکور عبارتست از:

الف ـ ثبت درخواست و مستندات مورد نیاز توسعه فعالیت در سامانه

ب ـ اخذ گواهی احراز صلاحیت های حرفه ای مدیر، مربیان و کارکنان برای فعالیت های جدید از مراکز مورد تایید سازمان

ماده ۱۵ ـ اشخاص حقوقی غیردولتی می توانند ذیل مجوز تاسیس اخذ شده و پس از احراز صلاحیت ها و ارائه مستندات برخورداری از تجربه و فعالیت موفق، به صورت پلکانی نسبت به ثبت درخواست راه اندازی شعب در استان ها و شهرستان ها و مناطق کشور با اولویت مناطق محروم روستایی و عشایری و حاشیه شهرها اقدام نمایند. فرآیند اخذ مجوز فعالیت و اعمال نظارت بر کودکستان ها، به صورت مجزا و متناسب با هر شعبه خواهد بود. مؤسس نسبت به همه شعب تحت مجوز تاسیس خود کاملاً مسئولیت دارد و باید نسبت به وظایف مندرج در این آیین نامه پاسخگو باشد.

هـ) تغییر مکان کودکستان

ماده ۱۶ ـ در صورتی کـه مؤسس بخواهد نسبت به تغییر و جابه جایی مکان استقرار کودکستان اقدام نماید، باید فرایند زیر طی شود:

الف ـ ثبت درخواست و مستندات مورد نیاز توسعه فعالیت در سامانه

ب ـ فک تابلوی واحد از ملک قبلی

پ ـ تسویه حساب با والدین کودکان ثبت نام شده و کارکنان

ت ـ معرفی ملک جدید توسط مؤسس و اخذ تاییدیه های لازم بر اساس مقررات

ث ـ اخذ مجوز فعالیت برای ملک جدید

و) تمدید مجوز

ماده ۱۷ ـ مجوز فعالیت کودکستان ها به عنوان یکی از بخش های فرآیند نظارت سه سال پس از تاریخ اخذ باید تمدید گردد. برای تمدید مجوز ـ در صورت عدم تغییر مکان و مدیر کودکستان ـ بررسی و تایید موارد ذیل درباره مؤسس و مدیر از طریق سامانه لازم است:

الف ـ عدم سوء پیشینه؛

ب ـ عدم اعتیاد؛

پ ـ عدم پرونده شکایت یا تخلف غیر مختومه مرتبط با موضوع فعالیت؛

ت ـ شرکت در دوره های ارتقای صلاحیت حرفه ای متناسب.

ز) توقف فعالیت و واگذاری

ماده ۱۸ ـ مؤسس می تواند نسبت به توقف موقت فعالیت کودکستان با ثبت و تایید درخواست رسمی با ذکر دلایل و مستندات خود با تعیین مدت توقف (حداکثر تا یک سال) اقدام نماید. در صورت عدم وجود شاکی از مؤسس یا پرونده غیرمختومه در مراجع ذی ربط و همچنین تسویه حساب با ثبت نام شدگان و کارکنان، اداره کل پس از بررسی و در صورت تایید شورای برنامه ریزی و نظارت استان، توقف موقت را ثبت و به مؤسس اعلام می نماید.

مؤسس نیز باید پس از «توقف موقت فعالیت» مراتب را ثبت و به مراجع مربوطه اعلام نماید. کودکستانی کـه در وضعیت «توقف موقت فعالیت» قرار دارد، نمی تواند نسبت به تبلیغ، ثبت نام و سایر امور مرتبط با فعالیت اقدام کند.

ماده ۱۹ ـ در صورت درخواست مؤسس برای تعطیلی (توقف دائم) کودکستان، درخواست مذکور در شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک استان بررسی و رای آن صادر خواهد شد. موافقت با تعطیلی کودکستان به شرط عدم وجود شاکی از مؤسس و پرونده غیرمختومه مرتبط با فعالیت کودکستان و همچنین تسویه حساب با ثبت نام شدگان و کارکنان و تحویل تسویه مفاصا حساب بیمه و مالیات کودکستان، فک تابلو از ملک و تحویل مهر کودکستان به حراست منطقه خواهد بود.

در صورت توقف کودکستان به مدت طولانی (بیشتر از یک سال) یا تخلف منجر به تعطیلی کودکستان، مؤسس باید برای اخذ مجوز تاسیس و فعالیت خود مجدد اقدام نماید. در غیر این صورت، مجاز به آغاز فعالیت نخواهد بود و با آن مطابق مقررات برخورد خواهد شد.

ماده ۲۰ ـ مجوزهای تاسیس و فعالیت صادره قائم به شخص بوده و هیچ یک از مجوزهای تاسیس و فعالیت کودکستان قابل واگذاری به غیر نیست.

تبصره ـ دارایی های نامشهود یا نمانام (برند) یک کودکستان در صورت توافق دارنده و متقاضی و تایید و موافقت کتبی سازمان، از طریق ثبت قرارداد در دفتر اسناد رسمی قابل واگذاری به مؤسس متقاضی خواهد بود. بدیهی است کـه با واگذاری دارایی های نامشهود به مؤسس متقاضی، مجوز فعالیت طرف اول از طرف سازمان لغو می گردد.

ماده ۲۱ ـ در صورت فوت مؤسس، ورثه قانونی او یا نماینده آنان در صورت دارا بودن شرایط مؤسس و پس از احراز صلاحیت، می توانند با طی فرآیند قانونی و تغییر مؤسس، فعالیت کودکستان را ادامه دهند. در صورتی کـه ورثه قانونی مؤسس یا نماینده آنان فاقد شرایط مربوطه باشند یا تمایلی به ادامه فعالیت کودکستان نداشتند، باید حداکثر تا پایان سال تحصیلی مربوطه و پایان تعهدات به ذی نفعان، نسبت به تعطیلی آن با رعایت قوانین و مقررات مربوط اقدام کنند.

در این صورت مدیر آن کودکستان تا پایان سال تحصیلی زیر نظر اداره آموزش و پرورش به فعالیت خود ادامه می دهد.

تبصره ۱: اگر ورثه بیش از مدت یک سال وضعیت حقوقی کودکستان موروثی را تعیین تکلیف ننمایند، از آن ها سلب امتیاز خواهد شد و نسبت به آن هیچ حق قانونی نخواهند داشت.

تبصره ۲: واگذاری نمانام یا برند این گونه کودکستان ها بر اساس تبصره ماده ۲۰ خواهد بود.

ح) نظارت

ماده ۲۲ ـ نظارت بر کودکستان ها اعم از محتوا و فعالیت های تربیتی آموزشی، اداری، شهریه و امور مالی، فضا و تجهیزات، ظرفیت ثبت نام، به کارگیری منابع انسانی و قراردادها و رسیدگی به تخلفات مؤسسان و مدیران و مربیان کودکستان ها بر عهده شورای نظارت و برنامه ریزی تعلیم و تربیت کودک استانی است کـه می تواند ارزیابی و نظارت را توسط ناظران ستاد، استان و منطقه و سایر اشخاص ذی صلاح دیگر به صورت نوبه ای انجام دهد.

شاخص ها و معیارهای ارزیابی و نظارت بر اساس موارد مندرج در این دستورالعمل تنظیم و اجرا می شود. در صورت اعتراض از سوی مؤسس یا مدیر یا مربی، پرونده در شورای برنامه ریزی و نظارت تعلیم و تربیت کودک ستادی بررسی خواهد شد.

تبصره: آیین نامه رسیدگی به تخلفات مؤسسان و مدیران و سایر کارکنان کودکستان ها، به صورت اختصاصی بررسی و تدوین خواهد شد. تا تدوین و تصویب نهایی این آیین نامه، دستورالعمل نحوه ی رسیدگی به تخلفات مؤسسان و مدیران مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی ملاک عمل خواهد بود.

ماده ۲۳ ـ این آیین نامه در چارچوب اختیارات و وظایف ماده ۱۰ اساسنامه سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک (مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ 1399/11/07)، در ۲۳ ماده و ۳۱ تبصره در جلسه شماره ۴ مورخ 1401/03/16 هیات امنای سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک و بعد از طی فرآیند مصوبه ردیف ۳ مندرج در صورتجلسه مربوطه مورد بررسی و تایید قرار گرفت و از تاریخ ابلاغ، برای همه ذی ربطان و ذی نفعان موضوع اساسنامه سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک لازم الاجراست. با ابلاغ این آیین نامه کلیه بخشنامه ها و دستور العمل های قبلی در خصوص تاسیس، اداره و انحلال مهدهای کودک، مراکز پیش دبستانی و سایر مراکز مشابه لغو می گردد.

وزیر آموزش و پرورش و رئیس هیات امنای سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک

Top