لینک کوتاه : https://irancodify.com/slb/469
آیین نامه داخلی هیات پیگیری اجرای قانون اساسی مصوب 1403/12/20
آیین نامه داخلی هیات پیگیری اجرای قانون اساسی مشتمل بر 34 ماده مصوب 1403/12/20 هیات پیگیری اجرای قانون اساسی
شناسنامه آیین نامه داخلی هیات پیگیری اجرای قانون اساسی:
شماره روزنامه رسمی:
تاریخ روزنامه رسمی:
شماره ابلاغ: ۲۴۸۷۷
تاریخ ابلاغ: ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
مرجع تصویب: هیات پیگیری اجرای قانون اساسی
تاریخ تصویب: 1403/12/20
بیشتر بخوانید:
متن آیین نامه داخلی هیات پیگیری اجرای قانون اساسی:
مقدمه
در اجرای اصل 113 قانون اساسی و بـه منظور برگزاری منظم و اداره هرچه بهتر جلسات هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی که در راستای اجرایی کردن فصل دوم «دستورالعمل نحوه اعمال مسئولیت رئیس جمهور در اجرای قانون اساسی» موضوع ابلاغیه شماره 34805/م مورخ 1403/9/12 رئیس دفتر رئیس جمهور و راهبری فعالیت های مرتبط با پیگیری اجرای قانون اساسی تشکیل شده، آیین نامه داخلی هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی بـه شرح زیر بـه تصویب رسید.
فصل نخست ـ کلیات
ماده 1 ـ اختصارات بـه کار رفته در این دستورالعمل دارای معانی مشروح زیر است:
1 ـ آیین نامه: آیین نامه داخلی هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی
2 ـ دبیر: دبیر هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی
3 ـ دبیرخانه: دبیرخانه هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی موضوع ماده 14 دستورالعمل
4 ـ دستورالعمل: دستورالعمل نحوه اعمال مسئولیت رئیس جمهور در اجرای قانون اساسی
5 ـ رئیس: رئیس جمهور و رئیس هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی
6 ـ شیوه نامه: شیوه نامه کارگروه های تخصصی هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی
7 ـ کارگروه: کارگروه های تخصصی هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی
8 ـ نایب رئیس: معاون حقوقی رئیس جمهور و نایب رئیس هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی
9 ـ هیأت: هیأت پیگیری اجرای قانون اساسی
ماده 2 ـ هیأت بر طبق ماده 4 دستورالعمل، وظیفه برنامه ریزی بـه منظور اجرای کامل اصول قانون اساسی، بررسی و تشخیص موارد نقض قانون اساسی و انجام اقدام مناسب، شناسایی اصول اجرا نشده قانون اساسی و تصمیم گیری برای اجرای آنها، شناسایی موانع اجرای قانون اساسی و ارائه راهکارهای لازم، تعیین شاخص های اجرای قانون اساسی و تدوین گزارش سالانه پایش اجرای قانون اساسی را در چهارچوب این آیین نامه برعهده دارد.
فصل دوم ـ برگزاری جلسات
ماده 3 ـ جلسات عادی هیأت، دست کم هر سه ماه یک بار، با دعوت دبیر هیأت تشکیل می شود.
ماده 4 ـ جلسات فوق العاده هیأت با نظر رئیس، نایب رئیس، اعضای حقوقی هیأت یا درخواست پنج نفر از اعضای حقیقی هیأت برگزار می شود. دبیر پس از آگاهی از درخواست تشکیل جلسه فوق العاده، موظف است نسبت بـه برنامه ریزی و دعوت از اعضا اقدام کند.
ماده 5 ـ دبیر، زمان و مکان برگزاری جلسات هیأت را در صورت تشکیل بـه ریاست رئیس، با هماهنگی با دفتر رئیس جمهور و در صورت تشکیل بـه ریاست نایب رئیس، با هماهنگی ایشان تعیین می کند.
ماده 6 ـ دستور جلسات هیأت با پیشنهاد دبیر و تأیید نایب رئیس تهیه می شود.
تبصره 1 ـ در صورتی که جلسه با ریاست رئیس تشکیل شود، دستور جلسه باید بـه تأیید دفتر رئیس جمهور نیز برسد.
تبصره 2 ـ هر یک از اعضای هیأت می توانند موضوع یا موضوعات مورد نظر خود جهت قرار گرفتن در دستور کار هیأت را کتباً بـه دبیر، پیشنهاد کنند.
ماده 7 ـ دبیر مکلف است زمان، مکان، دستور جلسه و پیش نویس مصوبات موضوع ماده 16 این آیین نامه را دست کم یک هفته پیش از برگزاری آن، بـه آگاهی اعضای هیأت برساند.
تبصره ـ در خصوص اعضای حقیقی هیأت، افزون بر مکاتبه رسمی، دعوت از راه های ارتباطی اعلامی بـه دبیرخانه اعم از رایانامه یا حساب شخصی در شبکه های اجتماعی، صورت می گیرد.
ماده 8 ـ اعضای هیأت مکلفند پس از دریافت دعوتنامه و در صورت عدم امکان حضور، در اسرع وقت، موضوع را بـه آگاهی دبیر برسانند. در صورتی که دبیر، جلسه را فاقد نصاب مذکور در ماده 5 دستورالعمل (دوسوم اعضا) تشخیص دهد، مکلف است جلسه را لغو کند و زمان جایگزین را بـه آگاهی اعضا برساند.
ماده 9 ـ دبیر می تواند با هماهنگی نائب رئیس از حقوقدانان و دیگر صاحب نظران (بدون حق رأی) برای شرکت در جلسات هیأت دعوت کند.
ماده 10 ـ گزارش حضور و غیاب اعضای هیأت بـه صورت سالانه توسط دبیر، تهیه و بـه آگاهی رئیس و نایب رئیس می رسد.
فصل سوم ـ اداره جلسات
ماده 11 ـ جلسات هیأت با حضور دست کم دوسوم اعضا رسمیت می یابد.
تبصره ـ در صورت تشکیل جلسه با ریاست نایب رئیس، رئیس در نصاب رسمیت جلسه منظور نمی شود.
ماده 12 ـ ریاست جلسات هیأت با رئیس است و در صورت عدم حضور وی، نایب رئیس، ریاست جلسات را بر عهده می گیرد.
ماده 13 ـ رئیس جلسه پیش از ورود بـه دستور می تواند حداکثر 15 دقیقه درباره موضوعات روز مرتبط با قانون اساسی سخنرانی کند.
تبصره ـ چنانچه هر یک از اعضای هیأت، موضوعی را خارج از دستور برای طرح در جلسه لازم بدانند، می توانند از رئیس جلسه درخواست انجام نطق کنند. در این صورت، حداکثر دو نفر از اعضا بـه تشخیص رئیس جلسه و هر یک، حداکثر پنج دقیقه می توانند پیش از دستور، مطالب خود را بیان کنند.
ماده 14 ـ حضور اعضا در جلسات هیأت، قائم بـه شخص بوده و شرکت هر فرد یا مقامی بجز مدیرکل دبیرخانه صرفاً با هماهنگی رئیس یا نایب رئیس ممکن است.
تبصره ـ صرفاً دادستان کل کشور می تواند در جلساتی که با ریاست نایب رئیس تشکیل می شود، معاون مربوطه خود را بفرستد.
ماده 15ـ پس از طرح هر دستور، دیدگاه اعضا تا حد امکان شنیده می شود، سپس با تشخیص رئیس جلسه، کفایت مذاکرات، اعلام و در صورت نیاز درباره آن، رأی گیری می شود.
تبصره 1 ـ هر یک از اعضا می توانند کفایت مذاکرات را بـه رئیس جلسه پیشنهاد دهند.
تبصره 2 ـ زمان اظهارنظر هر یک از اعضا درباره دستور، حداکثر پنج دقیقه است.
تبصره 3 ـ مذاکرات بـه ترتیب یک نفر مخالف و یک نفر موافق می باشد؛ مگر اینکه نسبت بـه موضوع، مخالف یا موافقی وجود نداشته باشد.
ماده 16 ـ رئیس جلسه با پیشنهاد دبیر می تواند نحوه رأی گیری درباره برخی از دستورهای جلسه را «مجموعی» اعلام کند. در این صورت، اعضای هیأت، درباره کلیات دستور اظهارنظر می کنند و پس از اعلام کفایت مذاکرات، درباره همه مفاد پیش نویس مصوبه، یک باره رأی گیری می شود.
فصل چهارم ـ مصوبات هیأت
ماده 17 ـ مصوبات هیأت با رأی اکثریت مطلق حاضران، معتبر است.
ماده 18 ـ مصوبات و تصمیمات هیأت در چهارچوب قانون اساسی، موازین شرع، سیاست های کلی نظام و قوانین عادی اتخاذ می شوند.
ماده 19 ـ در صورتی که هیأت، اجرای قانون اساسی یا جلوگیری از نقض آن را منوط بـه اصلاح قانون عادی یا مقررات تشخیص دهد، پس از کسب موافقت رئیس جمهور و نظر سایر اعضای حقوقی هیأت، دبیر مکلف بـه پیگیری تدوین پیش نویس اصلاحی لازم، بـه منظور طی تشریفات قانونی می باشد.
ماده 20 ـ مصوبات هیأت پس از انشای دبیر، جهت اجرا در چهارچوب ماده 14 قانون تعیین حدود وظایف و اختیارات و مسئولیت های ریاست جمهوری اسلامی ایران مصوب 1365 با امضای رئیس یا نایب رئیس بـه دستگاه ها یا مقامات مربوط ابلاغ می شود.
ماده 21– مصوبات هیأت جز در موارد دارای طبقه بندی برای آگاهی عموم منتشر شود.
ماده 22 ـ دبیر، مسئولیت پیگیری اجرای مصوبات هیأت را برعهده دارد.
فصل پنجم ـ کارگروه ها
ماده 23 ـ در اجرای ماده 13 دستورالعمل و بـه منظور کمک کارشناسی و مشاوره بـه هیأت، شناخت موضوعات تخصصی، بررسی موارد نقض یا اجرا نشدن قانون اساسی و ارائه گزارش یا راهکار بـه هیأت، دبیر مکلف است کارگروه های تخصصی در حوزه های «تولیدی ـزیربنایی»، «حقوقی ـ سیاسی»، «اقتصادی ـ مالی»، «فرهنگی» و «اجتماعی» بر طبق شیوه نامه ای که بـه تأیید نایب رئیس می رسد، تشکیل دهد.
ماده 24 ـ دبیر موظف است موضوعات پیشنهادی اعضا و یا دبیرخانه را با موافقت نایب رئیس بـه کارگروه های تخصصی، جهت بررسی و اظهارنظر در مهلتی که تعیین می شود، ارجاع دهد.
ماده 25 ـ چنانچه حداقل سه نفر از اعضا، بررسی بیشتر موضوع در کارگروه های تخصصی مربوطه را پیشنهاد کنند، بلافاصله پیشنهاد بـه رأی گذاشته می شود و در صورت تصویب موضوع توسط دبیر بـه کارگروه ارجاع می شود تا در مهلتی که هیأت تعیین کرده اظهارنظر کند.
ماده 26 ـ هر یک از اعضای هیأت می توانند با اعلام بـه دبیر، در جلسات کارگروه مورد نظر شرکت کنند. در این صورت، از حق رأی در آن کارگروه برخوردار هستند.
ماده 27 ـ گزارش بررسی و نظرات کارگروه ها با امضای رئیس کارگروه برای دبیر هیأت فرستاده می شود.
فصل ششم ـ امور اجرایی و پشتیبانی
ماده 28 ـ هرگونه مکاتبه در خصوص امور مرتبط با هیأت صرفاً توسط رئیس، نایب رئیس و دبیر انجام می شود.
ماده 29 ـ پیشبرد امور پشتیبانی، اداری و اجرایی هیأت از جمله انجام امور هماهنگی و تدارکات جلسات، دعوت از اعضا، تنظیم صورتجلسات، پیاده سازی و مستندسازی جلسات، پیگیری امور ارجاعی، امور مرتبط با کارگروه ها و سایر امور مربوط بـه هیأت برعهده دبیرخانه است.
ماده 30 ـ دبیرخانه مکلف است اطلاعات اعضای هیأت را بـه منظور هماهنگی ورود آنها بـه جلسات، فرستادن دعوتنامه، پرداخت حق الجلسه، تماس با اعضا در موارد فوری و ضروری و نظایر آن دریافت و بایگانی کند.
ماده 31 ـ عضویت اعضای حقیقی در هیأت، افتخاری است و دبیر مکلف است در بازه های زمانی مشخص، از محل منابع مذکور در ماده 19 دستورالعمل، نسبت بـه پرداخت حق الجلسه متناسب اقدام نماید.
ماده 32 ـ دبیر مکلف است گزارش عملکرد سالانه هیأت و وضعیت اجرای مصوبات آن را در سالگرد تصویب قانون اساسی (12 آذرماه) برای رئیس ، نایب رئیس و اعضای هیأت بفرستد.
ماده 33 ـ بودجه سالانه هیأت با پیشنهاد دبیر و تأیید نایب رئیس بـه منظور گرفتن موافقت رئیس جمهور، برای رئیس دفتر وی فرستاده می شود تا در ذیل بودجه نهاد ریاست جمهوری، پیش بینی و منظور شود.
ماده 34 ـ این آیین نامه در تاریخ 1403/12/20 بـه تصویب هیأت رسیده و توسط نایب رئیس ابلاغ شده است و بـه موجب آن، آیین نامه مصوب 1401/10/19 هیأت نسخ شد. هرگونه اصلاح، تغییر و تتمیم این آیین نامه منوط بـه تصویب هیأت است.