آیین نامه ماده 13 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش 1372 مصوب 1377/11/18
آیین نامه ماده 13 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش 1372 با موضوع منابع مالی شوراهای مناطق مصوب 1377/11/18 هیأت دولت
شناسنامه آیین نامه ماده 13 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش:
شماره ابلاغ: 46715/ت 18513ت
تاریخ ابلاغ: 1377/12/09
مرجع تصویب: هیات دولت
تاریخ تصویب: 1377/11/18
بیشتر بخوانید:
موضوعات علمی، پژوهشی و آموزشی در آرای دیوان عدالت اداری
موضوعات علمی و آموزشی در نظریات مشورتی
مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضائی
مقررات مرجع:
ماده 13 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش: منابع مالی شوراهای مناطق برای هزینه های جاری و عمرانی عبارتند از:
1 ـ سهم منطقه از اعتباراتی کـه در بودجه جاری و عمرانی سالانه دولت کـه بر اساس تعداد دانش آموزان برای هر استان پیش بینی می گردد.
2 ـ یک درصد از بهای فروش کالا و خدمات کارخانه ها و مؤسسات خدماتی و تولیدی استان کـه از طریق شورای استان میان مناطق توزیع می شود.
3 ـ تا پنج درصد عوارض صدور پروانه های ساختمانی، تفکیک زمین ها، پذیره و نوسازی علاوه بر عوارض مذکور را کـه شهرداری ها دریافت می کنند.
4 ـ عواید حاصل از فروش ساختمان ها و زمینهای بلا استفاده و نیز ساختمان ها و زمین های دیگر کـه در اختیار آموزش و پرورش است و می توان آنها را با توجه بـه نیازهای آموزش و پرورش تبدیل بـه احسن نمود، در چهارچوب ضوابطی کـه از سوی وزارت آموزش و پرورش معین می شود.
تبصره 1 ـ عواید حاصل از بندهای (3) و (4) صرفاً بـه مصرف احداث و توسعه فضاهای آموزشی و پرورشی همان شهرستان می رسد.
تبصره 2 ـ عواید حاصل از بندهای 2 و 3 و 4 بـه خزانه واریز می گردد و هر ساله معادل آن در لایحه بودجه در ردیف معین بـه صورت تخصیص یافته پیش بینی می شود تا مطابق ضوابط این قانون بـه مصرف برسد.
5 ـ هدایا و کمکهای دستگاه ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی و افراد خیر.
تبصره ـ آیین نامه اجرایی این ماده بـه پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش بـه تصویب هیات وزیران می رسد.
متن آیین نامه ماده 13 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش:
هیأت وزیران در جلسه مورخ 1377/11/18 بنا بـه پیشنهاد شماره 1370/325/100 مورخ 1376/06/26 وزارت آموزش و پرورش و بـه استناد ماده 13 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش در استان ها و مناطق کشور مصوب 1372 آیین نامه ماده یادشده را بـه شرح زیر تصویب نمود.
ماده 1 ـ با توجه بـه بند (2) ماده 13 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش در استان ها، شهرستان ها و مناطق کشور مصوب 1372 کـه از این پس بـه اختصار قانون نامیده می شود، منظور از کارخانه ها، مؤسسات خدماتی و تولیدی در این آیین نامه "هر واحد و سازمانی (اشخاص حقوقی) کـه متکفل تولید، مبادله و توزیع کالا یا عرضه خدمات اعم از بخش های دولتی، خصوصی و تعاونی است" می باشد.
ماده 2 ـ منسوخ 1403/03/16 ـ کلیه کارخانه ها و مؤسسات مشمول عوارض موضوع بند (2) ماده 13 قانون، موظفند 1% (یک درصد) قیمت نهایی فروش کالا و عرضه خدمات (شامل سهم سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان) را در مبادی اولیه فروش کالا و ارایه خدمات بـه عنوان عوارض با درج در صورتجلسه فروش کالا و عرضه خدمات (و یا سایر فرمهای رسمی مربوطه) از خریدار کالا و یا مصرف کننده خدمات دریافت نمایند و حداکثر ظرف مدت یک ماه پس از وصول بـه حساب خزانه واریز و اسناد واریزی را در اختیار وزارت آموزش و پرورش قراردهند.
چنانچه کارخانه ها و مؤسسات مشمول، بدون دریافت عوارض مذکور مبادرت بـه فروش کالا و عرضه خدمات نمایند موظف خواهند بود از منابع داخلی خود نسبت بـه تأمین معادل عوارض متعلق اقدام نمایند.
اعتبار حاصل از اجرای این ماده در حد وصولی درآمدها و بر اساس موافقتنامه متبادله با سازمان برنامه و بودجه اختصاص خواهد یافت.
ماده ۳ ـ الحاق 1403/03/16 ـ شهرداری ها موظفند سهم سه درصد (۳%) عوارض زیر را صرفاً از طریق شماره حساب تمرکز درآمدی نزد خزانه داری کل کشور کـه ادارات آموزش و پرورش اعلام
می نمایند، با صدور صورتحساب (فیش) جداگانه از مؤدی دریافت نمایند:
الف ـ صدور پروانه ساختمانی (عوارض صدور مجوز حصارکشی و دیوارکشی برای املاک فاقد مستحدثات، عوارض زیربنا اعم از مسکونی و غیرمسکونی (تجاری (پذیره)، اداری، فرهنگی، ورزشی و نظایر آنها)، عوارض تراکم تا حدّ مجاز طبق مصوبات مراجع تصویب کننده طرح های توسعه شهری و کمیسیون موضوع ماده (۵) قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مصوب ۱۳۵۱ اعم از کاربری مسکونی و غیرمسکونی (تجاری، اداری، فرهنگی، ورزشی و نظایر آنها)، عوارض بر بالکن و پیش آمدگی، عوارض مستحدثات واقع در محوطه املاک (آلاچیق، توقفگاه (پارکینگ)، سقف، استخر).
ب ـ تفکیک زمین ها.
ج ـ نوسازی.
تبصره ۱ ـ الحاق 1403/03/16 ـ بـه منظور دریافت عوارض سهم آموزش و پرورش، ادارات آموزش و پرورش موظفند با هماهنگی شهرداری ها نسبت بـه نصب پایانه های فروش (پوز) در محلی کـه شهرداری ها تعیین می کنند، اقدام نمایند.
تبصره ۲ ـ الحاق 1403/03/16 ـ واریز عوارض سهم آموزش و پرورش بـه حساب های شهرداری ها ممنوع می باشد.
تبصره ۳ ـ الحاق 1403/03/16 ـ وزارت کشور موظف است درصورت وجود و استقرار سازوکار لازم، در راستای اجرای تبصره (۳) ماده (۱۲) قانون درآمد پایدار و هزینه شهرداری ها و دهیاری ها مصوب ۱۴۰۱، نسبت بـه ایجاد دسترسی وزارت آموزش و پرورش بـه سامانه الکترونیکی برخط (آنلاین) و دریافت گزارش صورت های مالی و تفریغ بودجه عوارض موضوع این ماده با رعایت قانون مدیریت داده ها و اطلاعات ملی مصوب ۱۴۰۱، اقدام نماید.
تبصره ۴ ـ الحاق 1403/03/16 ـ درصورت اصلاح پروانه ساختمانی، عوارض فوق الذکر نیز برای بناهای جدید، مشمول عوارض سهم آموزش و پرورش می شود.
تبصره ۵ ـ الحاق 1403/03/16 ـ شهرداری ها مکلفند نسبت بـه اخذ عوارض سهم آموزش و پرورش درخصوص مواردی نظیر ساخت و سازهای غیرمجازی کـه مشمول پرداخت عوارض صدور پروانه ساختمانی می شوند، اقدام نمایند.
تبصره ۶ ـ الحاق 1403/03/16 ـ تقسیط سهم آموزش و پرورش از عناوین عوارض فوق، ممنوع می باشد.
تبصره ۷ – الحاق 1403/03/16 ـ عواید حاصل از اجرای بند (۳) ماده (۱۳) قانون، صرفاً برای احداث و توسعه فضاهای آموزشی و پرورشی همان شهرستان/منطقه با موافقت نامه متبادله با سازمان برنامه و بودجه کشور مصرف می شود. ماده 4 ـ وزارت آموزش و پرورش با توجه بـه بند (4) ماده 13 قانون، می تواند ساختمان ها و زمین های بلااستفاده و نیز ساختمان ها و زمین های دیگری کـه در اختیار دارد را با توجه بـه نیازهای آموزش و پرورش در چارچوب ضوابطی کـه تعیین خواهد نمود تبدیل بـه احسن نموده و با رعایت قوانین و مقررات بـه فروش برساند و درآمدهای حاصله را بـه حساب خزانه واریز نمایند.
تبصره ۱ ـ اصلاح 1403/03/16 ـ صددرصد (۱۰۰%) عواید حاصل از اجرای ماده (۴) این آیین نامه پس از واریز بـه حساب تمرکز درآمدی نزد خزانه داری کل کشور بـه عنوان درآمد اختصاصی در بودجه های سنواتی درج و پس از مبادله موافقت نامه، صرف طرح های تملک دارایی های سرمایه ای آموزش و پرورش می شود. هرگونه مصرف این وجوه برای اعتبارات هزینه ای ممنوع است.
تبصره ۲ ـ اصلاح 1403/03/16 ـ پیشنهاد تغییر کاربری موضوع این ماده توسط ادارات کل نوسازی و تجهیز مدارس استان ها بـه دبیرخانه کمیسیون موضوع ماده (۵) قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مصوب ۱۳۵۱ ارائه می شود. کمیسیون مزبور موظف است ظرف دو ماه نسبت بـه تعیین تکلیف آن اقدام کند
ماده 5 ـ منسوخ 1403/03/16 ـ بـه منظور اتخاذ تصمیم در مواردی کـه اجرای مفاد این آیین نامه با ابهام توأم است، کمیسیونی مرکب از وزرای امور اقتصادی و دارایی، صنایع، بازرگانی و آموزش و پرورش و رییس سازمان برنامه و بودجه در وزارت آموزش و پرورش تشکیل می شود و مصوبات این کمیسیون با اکثریت آرا قابل اجراست.
ماده 6 ـ با توجه بـه بند (5) ماده 13 قانون، وزارتخانه ها، دستگاه ها، نهادها و شرکت های دولتی و غیر دولتی و افراد خیر می توانند با رعایت مقررات بـه شوراهای آموزش و پرورش هدایا و کمکهای نقدی و غیر نقدی اهدا بنمایند.
تبصره ـ هدایا و کمک های غیر نقدی وزارتخانه ها، دستگاه ها، نهادها و شرکت های دولتی و غیر دولتی و افراد خیر بـه شوراهای آموزش و پرورش با رعایت مقررات مربوط و اهداف اهدا کننده جزو اموال دولتی آموزش و پرورش محسوب می شود.
ماده ۷ – اصلاح 1403/03/16 ـ وزارتخانه های کشور، صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی، سازمان برنامه و بودجه کشور، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، در صدور دستورالعمل های لازم جهت حسن اجرای این آیین نامه با وزارت آموزش و پرورش همکاری خواهند داشت.
ماده 8 – منسوخ 1403/03/16 ـ در سال 1378 بند (د) تبصره (8) قانون بودجه سال 1378 کل کشور ملاک عمل خواهد بود.
حسن حبیبی ـ معاون اول رییس جمهور