آیین نامه ماده 7 قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت 1372، مصوب 1371/09/22
آیین نامه ماده 7 قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت 1372 با موضوع فوق العاده اشتغال خارج از کشور ماموران ثابت مصوب 1371/09/22 هیات وزیران
شناسنامه آیین نامه ماده 7 قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت 1372:
شماره روزنامه رسمی: 13947
تاریخ روزنامه رسمی: 1371/10/29
شماره ابلاغ: 29920/ت461هـ
تاریخ ابلاغ: 1371/10/09
مرجع تصویب: هیات وزیران
تاریخ تصویب: 1371/09/22
بیشتر بخوانید:
استخدام و کار در آرای وحدت رویه قضایی
موضوعات استخدام و کار در آرای دیوان عدالت اداری
استخدام دولتی در نظریات مشورتی
مقررات مرجع:
ماده 7 قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت 1372: دولت مکلف است با در نظرگرفتن تغییرات ناشی از اجرای این قانون نسبت بـه تغییر و اصلاح درصد و یا میزان پرداخت فوق العاده های موضوع مواد 39 و 40 قانون استخدام کشوری در حدود اعتبارات مصوب اقدام نماید.
متن آیین نامه ماده 7 قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت 1372:
هیات وزیران در جلسه مورخ 1371/09/22 بنا به پیشنهاد شماره 862/د مورخ 1371/02/23 سازمان امور اداری و استخدامی کشور و در اجرای ماده 7 قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت آیین نامه فوق العاده اشتغال خارج از کشور مستخدمان دولت جمهوری اسلامی ایران (ماموران ثابت) را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده 1 ـ کشورهای جهان از نظر تعیین میزان فوق العاده اشتغال خارج از کشور طبق جدول شماره یک پیوست به ده گروه تقسیم می شوند.
ماده 2 ـ اصلاح 1379 ـ حداکثر میزان ریالی فوق العاده اشتغال خارج از کشور مستخدمان دولت جمهوری اسلامی ایران (ماموران ثابت):
طبق جدول های شماره دو و سه پیوست تعیین می شود و به نرخ رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تسعیر و پرداخت خواهد شد.
تبصره 1 ـ فوق العاده اشتغال خارج از کشور ماموران ثابت مجرد یا ماموران ثابتی کـه از خانه های سازمانی استفاده می نمایند، به میزان (75%) ارقام جدول های شماره دو و سه پیوست تعیین می شود.
تبصره 2 ـ اصلاح 1384 ـ به ماموران ثابت کـه محل خدمت آنان در یکی از کشورهای گروه های " الف "، " ب "، " ج "، " د " و " هـ " مندرج در جدول شماره چهار پیوست باشد، بنا بر شرایط خاص در کشورهای یاد شده به ترتیب معادل حداکثر (10%)، (20%)، (30%)، (40%) و (50%) علاوه بر فوق العاده ای کـه به آنها تعلق می گیرد، پرداخت خواهد شد.
تبصره 3 ـ اصلاح 1384 ـ میزان فوق العاده مندرج در جدول های شماره (2) و (3) پیوست در مورد کارکنان نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور کـه یکی از پستهای ریاست یا معاونت نمایندگی را اشغال نمایند و مدیران و معاونان واحدهای آموزشی حداکثر تا (10%) قابل افزایش است.
تبصره 4 ـ اصلاح 1384 ـ حداقل مدرک تحصیلی برای مشاغل مندرج در جدول شماره (2) و مشاغلی کـه براساس ضوابط مربوط به همترازی فوق العاده اشتغال خارج از کشور مستخدمان دولت با مشاغل مندرج در جدول یاد شده همتراز می شود کارشناسی می باشد. فوق العاده کسانی کـه دارای مدرک تحصیلی بالاتر از مدرک تحصیلی حداقل هستند و مدارک آنان در دوره مربوط دارای مطلوبیت لازم می باشد به ازای هر مدرک تحصیلی بالاتر پنج درصد (5%) و حداکثر تا پانزده درصد (15%) ارقام مندرج در جدول های شماره (2) و (3) قابل افزایش است.
تبصره 5 ـ فوق العاده اشتغال خارج از کشور متصدیان مشاغل رسته خدمات در وزارت آموزش و پرورش حداقل (60/000) ریال و حداکثر (90/000) ریال تعیین می گردد کـه به تشخیص وزارتخانه یاد شده قابل پرداخت است.
تبصره 6 ـ به مستخدمان وزارت امور خارجه کـه براساس تبصره (40) قانون بودجه سال 1371 کل کشور و سایر مجوزهای قانونی، طبق آیین نامه مربوط به ترتیب اعزام مستخدمان رسمی، برای اشتغال در پستهای سازمانی به خارج از کشور اعزام می شوند می توان در صورت داشتن پنج سال سابقه خدمت (80%) و با داشتن ده سال سابقه خدمت (100%) ارقام فوق العاده اشتغال خارج از کشور کارمندان دفتری را پرداخت نمود. این گونه کارمندان در صورت داشتن بیست سال سابقه خدمت، می توانند از ارقام مربوط به دفترداران در جدول شماره دو پیوست استفاده نمایند.
تبصره 7 ـ الحاق 1384 ـ به آن دسته از ماموران خارج از کشور شاغل در نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در کشورهای دارای شرایط ویژه، فوق العاده ای تحت عنوان فوق العاده خاص حداکثر تا شصت درصد (60%) ارقام مندرج در جدول های شماره (2) و (3) پرداخت می شود. فهرست کشورهای دارای شرایط ویژه و زمان بهره مندی به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
تبصره 8 ـ اصلاح 1385 ـ درصورتی کـه برای هر یک از ماموران دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به دلایل سیاسی و امنیتی خارج از تقصیر شخصی، از کشور محل ماموریت دستور اخراج صادر شود، فوق العاده ویژه ای تعلق می گیرد کـه پس از اخراج، میزان آن در داخل کشور توسط کارگروهی مرکب از نمایندگان سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، وزارت امور خارجه و دستگاه ذی ربط تعیین می شود و متناسب با خسارات و حداکثر معادل ریالی شش ماه فوق العاده اشتغال خارج از کشور با رعایت قوانین و مقررات مربوط در محل ماموریت سابق، برای یک بار از محل اعتبار مربوط، به وی پرداخت می گردد.
تبصره 9 ـ الحاق 1384 ـ ارقام مندرج در جدول های (2) و (3) پیوست این آیین نامه همه ساله متناسب با نرخ تورم کشورهای مربوط براساس ضرایبی کـه بنا به پیشنهاد وزارت امور خارجه و تایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به تصویب هیئت وزیران می رسد افزایش می یابد.
تبصره 10 ـ الحاق 1384 ـ دستگاههای اجرایی مجازند در صورت وجود اعتبار برای ماموریت های بیش از دو سال حداکثر تا سقف نود درصد (90%) بهای بلیط درجه یک رفت و برگشت برای سفرا و درجه دو برای سایر ماموران و خانواده ایشان را جهت استفاده از مرخصی برای عزیمت به جمهوری اسلامی ایران و برای یک بار در حین ماموریت در ارزان ترین و کوتاهترین مسیر ممکن در قبال اسناد مثبته پرداخت نمایند. افرادی کـه از سایر مزایای مشابه استفاده می نمایند مشمول این تبصره نمی باشند.
تبصره 11 ـ اصلاح 1384 ـ دستگاههای اجرایی مجازند برای تامین هزینه استقرار اولیه کارکنان خویش معادل شش ماه فوق العاده اشتغال خارج از کشور را در ابتدای ماموریت به کارکنان به طور علی الحساب پرداخت نمایند.
ماده 3 ـ ماخذ محاسبه ارز فوق العاده اشتغال خارج از کشور، نرخ رسمی برابری ارزهای خارجی مورد حواله به ریال در تاریخ 1370/12/28 می باشد. در صورتی کـه در برابری ارزهای مذکور با ریال کاهش یا افزایش حاصل شود، ما به التفاوت در هر سه ماه یک بار، به عنوان تفاوت تسعیر حسب مورد کسر یا از اعتبار مربوط پرداخت خواهد شد، به گونه ای کـه میزان ارز دریافتی مستخدمان در خارج از کشور (ماموران ثابت) براساس نرخ تعیین شده در تاریخ یاد شده برای هر یک از کشورها همواره ثابت خواهد بود.
تبصره ـ الحاق 1384 ـ برای ارزهایی کـه پس از تاریخ یاد شده به وجود آمده اند، ملاک محاسبه، نسبت آن با یکی از ارزهای معتبر در زمان پیدایش و رواج براساس اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی می باشد. تاریخ اجرای این تبصره برای ارزهای به وجود آمده تاریخ ابلاغ این تصویب نامه خواهد بود.
ماده 4 ـ در صورتی کـه نرخ روز تبدیل ارز خارجی به پول محل ماموریت با نرخ رسمی تبدیل ارزهای خارجی بانک مرکزی کشور محل ماموریت در تاریخ 1370/12/28 متفاوت باشد، ما به التفاوت حاصل به استناد گواهی تسعیر بانکی ارائه شده توسط مامور از محل اعتبار مربوط در دستگاه ذی ربط منظور و جهت پرداخت به مامور ذی نفع حواله خواهد شد.
ماده 5 ـ میزان (30%) از فوق العاده اشتغال خارج از کشور ماموران ثابت کـه از خانه های سازمانی استفاده نمی نمایند جهت پرداخت اجاره بهای مسکن منظور گردیده است. درصورتی کـه اجاره بهای منزل مسکونی ماموری، کمتر از میزان مذکور باشد ما به التفاوت آن از فوق العاده متعلق کسر می شود.
تبصره 1 ـ اصلاح 1384 ـ به آن دسته از ماموران ثابت کـه اجاره بهای منازل مسکونی آنان طبق قرارداد رسمی اجاره، از (30%) فوق العاده اشتغال خارج از کشور آنان بیشتر باشد، ما به التفاوت اجاره مسکن تا سقف (50%) فوق العاده اشتغال خارج از کشور صادر و به شرط تایید رئیس نمایندگی و در صورت وجود اعتبار توسط دستگاه متبوع مستخدم قابل پرداخت است.
تبصره 2 ـ از تاریخ تصویب این آیین نامه، ماده (2) آیین نامه اجرایی تبصره یک قانون پرداخت کمک هزینه مسکن ماموران ثابت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، وزارتخانه ها و مؤسسات و شرکتهای دولتی در خارج از کشور لغو و مقررات این آیین نامه جایگزین آن می شود.
ماده 6 ـ تطبیق وضع مستخدمان وزارتخانه ها و سازمان های دولتی کـه جهت اشتغال به خارج از کشور اعزام شده یا می شوند (ماموران ثابت) با عناوین مندرج در جدول شماره دو پیوست، توسط کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت امور خارجه، سازمان امور اداری و استخدامی کشور و دستگاه مربوط تعیین، و فوق العاده آنان طبق جدول یاد شده و مقررات این آیین نامه قابل پرداخت خواهد بود.
ماده 7 ـ فوق العاده اشتغال خارج از کشور مستخدمانی کـه به منظور اجرای برنامه های وزارت آموزش و پرورش، در مدارس ایران در خارج از کشور برای تصدی پستهای ثابت سازمانی دیگری، کـه در جدول شماره سه پیوست منظور نشده است، اعزام می شوند بنا به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش، به وسیله کمیسیون موضوع ماده (6) این آیین نامه با توجه به جدول یاد شده تعیین می شود.
ماده 8 ـ گروه کشورهایی کـه دولت جمهوری اسلامی ایران در آن مبادرت به تاسیس نمایندگی خواهد کرد، براساس جدول شماره یک تعیین می شود و گروه کشورهایی کـه نام آنها در جدول یاد شده قید نشده است، بنا به پیشنهاد مشترک سازمان امور اداری و استخدامی کشور و وزارت امور خارجه، به تصویب شورای حقوق و دستمزد خواهد رسید.
ماده 9 ـ دستگاه های مشمول این آیین نامه، بابت اجرای آن در سال جاری حق درخواست هیچ گونه اعتبار اضافی را ندارند و از تاریخ ابلاغ این آیین نامه نسبت به آن عده از مستخدمان شاغل در خارج از کشور کـه در میزان فوق العاده آنان طبق جدول های پیوست این آیین نامه تغییر حاصل می شود، پرداخت ما به التفاوت موکول به تامین اعتبار در بودجه وزارتخانه یا مؤسسه مربوط و تا زمانی کـه اعتبار کافی برای این منظور تامین نشده، مستخدمان مزبور فوق العاده خود را به ماخذ دریافتی فعلی دریافت خواهند کرد.
ماده 10 ـ از تاریخ ابلاغ این آیین نامه کلیه مصوبات مغایر با مفاد آن ملغی است.
معاون اول رئیس جمهور