اساسنامه سازمان حسابرسی مصوب 1382/02/07
اساسنامه سازمان حسابرسی به استناد ماده 4 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1379 مصوب 1382/02/07 هیات وزیران
شناسنامه اساسنامه سازمان حسابرسی:
شماره روزنامه رسمی: 16992
تاریخ روزنامه رسمی: 1382/04/11
مرجع تصویب: هیات وزیران
تاریخ تصویب: 1382/02/07
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با اساسنامه سازمان حسابرسی
موضوعات قوه سه گانه و حاکمیتی در آرای وحدت رویه قضایی
موضوعات قوه سه گانه در آرای دیوان عدالت اداری
موضوعات قوای سه گانه و حاکمیتی در نظریات مشورتی
مقررات مرجع:
ماده 4 قانون برنامه سوم توسعه مصوب 1379: به منظور ساماندهی و استفاده مطلوب از امکانات شرکت های دولتی و افزایش بازدهی و بهره وری و اداره مطلوب شرکت هایی کـه ضروری است در بخش دولتی باقی بمانند و نیز فراهم کردن زمینه واگذاری شرکت هایی کـه ادامه فعالیت آنها در بخش دولتی غیر ضروری است به بخش غیردولتی، به دولت اجازه داده می شود نسبت به واگذاری، انحلال، ادغام و تجدید سازمان شرکت های دولتی، اصلاح و تصویب اساسنامه شرکت ها، تصویب آیین نامه های مالی و معاملاتی، تصویب آیین نامه های استخدامی و بیمه، با رعایت مقررات و قوانین مربوط و جابجائی و انتقال وظایف، نیروی انسانی، سهام و دارائی های شرکت های دولتی و شرکت های وابسته به آنها با رعایت موارد ذیل اقدام کند:
الف ـ کلیه امور مربوط به سیاستگذاری و اعمال وظایف حاکمیت دولت از شرکت های دولتی منفک و به وزارتخانه ها و موسسات دولتی تخصصی ذی ربط محول می گردد.
ب ـ شرکت های دولتی حداکثر تا پایان سال چهارم برنامه در قالب شرکت های مادر تخصصی سازمان دهی شده و زیر نظر مجمع عمومی در چارچوب اساسنامه شرکت اداره خواهند شد. این گونه شرکت ها از نظر سیاست ها و برنامه های بخشی تابع ضوابط و مقررات وزارتخانه های تخصصی مربوطه خواهند بود. حق مالکیت دولت در این گونه شرکت ها (به استثناء شرکت هایی کـه ریاست مجمع آنها با رئیس جمهور است) از طریق وزارت امور اقتصادی و دارائی یا سازمان مالکیت شرکت های دولتی کـه به استناد این قانون زیر نظر رئیس جمهور تشکیل خواهد شد (به تشخیص دولت) اعمال خواهد شد. دولت مکلف است نسبت به اصلاح اساسنامه این گروه شرکت ها به نحو مقتضی اقدام قانونی نماید. بار مالی احتمالی تشکیل سازمان مذکور از ردیف های متمرکز در اختیار رئیس جمهور تامین می گردد. کلیه شرکت هایی کـه شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام بوده و یا دارای قانون خاص هستند، مشمول این ماده می باشند.
تبصره 1 ـ تشکیل شرکت های دولتی صرفا با تصویب مجلس شورای اسلامی مجاز است.
تبصره 2 ـ مشارکت و سرمایه گذاری شرکت های دولتی به استثنای بانک ها، شرکت های بیمه و موسسات اعتباری در سایر شرکت های دولتی موضوع این ماده مستلزم کسب مجوز از هیات وزیران است.
تبصره 3 ـ دولت موظف است کلیه دفاتر و شعبات شرکت های دولتی مستقر در خارج از کشور را منحل نماید. موارد ضروری بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور اداری و استخدامی به تصویب شورای عالی اداری خواهد رسید.
تبصره 4 ـ برای تشخیص ضرورت باقی ماندن برخی شرکت های دولتی در بخش دولتی، این شرکت ها باید دارای فعالیت در یکی از دو مورد زیر باشند تا ضرورت ادامه فعالیت با سرمایه دولتی برای آنها ایجاب گردد:
تبصره 5ـ اساسنامه سازمان مالکیت شرکت های دولتی حداکثر ظرف مدت سه ماه با پیشنهاد دولت به تصویب کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی خواهد رسید.
1ـ فعالیت هایی کـه بطور طبیعی در آنها انحصار وجود دارد.
2 ـ فعالیت هایی کـه بخش غیردولتی انگیزه ای برای وارد شدن به آن فعالیت ها ندارد.
ج ـ شرکت های دولتی کـه با تصویب هیات وزیران مشمول واگذاری از طریق مزایده یا بورس به بخش غیردولتی می شوند از تاریخ تصویب، مشمول مقررات عمومی حاکم بر شرکت های دولتی نخواهند بود و در چارچوب قانون تجارت اداره می شوند.
د ـ ماموریت کارکنان شرکت های دولتی و شرکت های موضوع بند «ج» به وزارتخانه ها و موسسات دولتی در قالب آیین نامه ای خواهد بود کـه به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
هـ ـ نقل و انتقال سهام در ارتباط با اجرای این ماده (ناشی از ادغام، انحلال و تجدید سازمان) از پرداخت مالیات معاف است.
و ـ انجام هرگونه فعالیت تجاری و غیر آن کـه در اساسنامه شرکت های دولتی پیش بینی نشده باشد ممنوع است.
ز ـ دولت موظف است نسبت به بازنگری مقررات روابط کار اقدام نموده و حداکثر ظرف شش ماه اقدامات قانونی لازم معمول نماید.
ح – آیین نامه های اجرائی این ماده به پیشنهاد مشترک سازمان برنامه و بودجه، سازمان امور اداری و استخدامی کشور و وزارت امور اقتصادی و دارائی به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
متن اساسنامه سازمان حسابرسی:
هیات وزیران در جلسات مورخ 1381/12/04 و 1382/02/07 بنا به پیشنهاد شماره 5184/م مورخ 1381/12/03 وزارت امور اقتصادی و دارایی و تایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد ماده 4 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1379 اساسنامه سازمان حسابرسی شرکت مادر تخصصی را به شرح زیر تصویب نمود:
فصل اول ـ کلیات
ماده 1 ـ سازمان حسابرسی کـه از این پس در این اساسنامه «سازمان» نامیده میشود و به صورت شرکت سهامی اداره میشود، تشکیل میشود.
ماده 2 ـ سازمان دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی بوده و وابسته به وزارت امور اقتصادی و دارایی میباشد و بر طبق قانون تشکیل سازمان حسابرسی مصوب 1362 و مفاد این اساسنامه و سایر قوانین و مقررات مربوط اداره خواهد شد.
تبصره 1 ـ آیین نامه استخدامی سازمان با همکاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تهیه و برای تصویب به هیات وزیران تقدیم میشود.
تبصره 2 ـ آیین نامه های اداری، مالی، معاملاتی و سایر آیین نامه های مورد نیاز پس از تصویب مجمع عمومی سازمان قابل اجرا خواهد بود.
ماده 3 ـ سازمان برای مدت نامحدود تشکیل می گردد و انحلال آن فقط به موجب قانون میسر خواهد بود.
ماده 4 ـ مرکز اصلی سازمان تهران است و در صورت لزوم سازمان می تواند در سایر نقاط کشور شعبه دایر نماید.
ماده 5 ـ سرمایه سازمان معادل هفتاد و پنج میلیارد و هشتصد و هشتاد میلیون یال می باشد کـه به هفتصد و پنجاه و هشت هزار و هشتصد سهم با نام یکصد هزار ریالی تمام پرداخت شده، تقسیم گردیده است و تماما متعلق به دولت می باشد.
فصل دوم ـ موضوع, وظایف و اختیارات
ماده 6 ـ موضوع سازمان عبارت است از تامین نیاز های اساسی دولت در زمینه حسابرسی و ارائه خدمات تخصصی مالی به بخش های دولتی و تحت نظارت دولت و تدوین و تعمیم اصول و ضوابط حسابداری و حسابرسی منطبق با موازین اسلامی و تحقیق و تتبع در روش های علمی و عملی به منظور اعتلای دانش تخصصی منطبق با نیاز های کشور.
ماده 7 ـ وظائف و اختیارات سازمان عبارت است از:
الف ـ انجام وظائف حسابرسی کلیه موسسات دولتی و انجام وظائف بازرسی قانونی و حسابرسی شرکت هایی کـه صد در صد سرمایه آن متعلق به دولت، وزارتخانه ها، موسسات و شرکت های دولتی میباشد.
ب ـ انجام وظائف بازرسی قانونی و حسابرسی سایر شرکت هایی کـه بیش از پنجاه درصد 50% سرمایه آنها به طور مستقیم یا غیر مستقیم متعلق به وزارتخانه ها، موسسات و یا شرکت های دولتی باشد با رعایت موضوع تبصره 1 ماده 132 قانون محاسبات عمومی کشور، به تشخیص وزارت امور اقتصادی و دارایی.
ج ـ انجام وظائف بازرس قانونی و حسابرسی نهاد های انقلاب اسلامی در صورت تصویب مجمع عمومی یا بالاترین رکن آنها و سایر دستگاه هایی کـه توسط مدیریت منتخب دولت اداره میشود.
د ـ انجام وظائف بازرسی قانونی و حسابرسی شرکت های فرعی بانکها، موسسات و نهاد های عمومی غیر دولتی و نهاد های انقلاب اسلامی و سایر دستگاه هایی کـه توسط مدیریت منتخب دولت اداره میشود، در صورت تصویب مجمع عمومی آنها.
ه ـ ـ حسابرسی طرح های تملک دارایی های ثابت و سایر قرارداد های ایجاد دارایی ثابت از قبیل بیع متقابل مورد اجرا در دستگاه های بندهای الف و ب فوق.
و ـ انجام حسابرسی عملیاتی در مورد آن دسته از شرکت ها و یا طرح های تملک دارایی های ثابت تحت رسیدگی سازمان کـه دارای اهمیت، حساسیت و یا حجم بالای عملیات بوده و به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تصویب مجمع هر سال در برنامه سازمان قرار خواهد گرفت.
ز ـ انجام حسابرسی و خدمات مالی و مدیریتی موردی ارجاعی وزیر امور اقتصادی و دارایی.
ح ـ ارائه خدمات و مشاوره مالی و مدیریتی به وزارت خانه ها، موسسات دولتی و دستگاه های مذکور در بند های الف تا د در صورت نیاز و درخواست دستگاه های مزبور و در چارچوب امکانات و برنامه های سازمان.
ط ـ تربیت و آموزش و جذب افراد متعهد جهت تامین کادر متخصص مورد نیاز به منظور خودکفایی از طریق تنظیم و اجرای برنامه مداوم آموزشی به منظور ارتقای سطح دانش شاغلین در سازمان و همکاری با سازمان های دولتی، دانشگاهها، مراکز آموزشی و سایر دستگاهها در زمینه آموزش و آماده سازی نیروی انسانی مورد نیاز برای امور حسابرسی و حسابداری.
ی ـ تدوین و انتشار اصول و ضوابط حسابداری و حسابرسی کـه در بر گیرنده استاندارد های حسابداری، استاندارد های حسابرسی، آیین رفتار حرفهای و رهنمود های مربوط در سطح کشور باشد، به عنوان مرجع تخصصی و رسمی به عهده سازمان حسابرسی میباشد. بدیهی است سازمان در تدوین اصول و ضوابط مذبور از جامعه حسابداران رسمی ایران و سایر مراجع ذی صلاح کشور به تشخیص خود نظر خواهی میکند. گزارشات حسابرسی و صورت های مالی کـه در تنظیم آنها اصول و ضوابط تعیین شده از طرف سازمان رعایت نشده باشد در هیچیک از مراجع دولتی، بانکها، موسسات اعتباری دولتی و غیر دولتی، سازمان بورس اوراق بهادار و موسسات و نهاد های عمومی غیر دولتی معتبر نمیباشد و به نفع اشخاص مزبور قابل استناد نخواهد بود.
ک ـ تدوین موازین اخلاقی و رفتار حرفهای حسابرسان سازمان بر اساس اصول و موازین اسلامی.
ل ـ انجام تحقیقات و مطالعات لازم به منظور کسب آخرین اطلاعات در زمینه حسابداری و حسابرسی و سایر رشته های مربوط و نشر و اشاعه نتیجه حاصل شده به منظور افزایش مستمر سطح دانش تخصصی حسابداری و حسابرسی در کشور.
تبصره 1 ـ انجام وظائف مندرج در بند های الف تا ج فوق مشتمل بر دستگاه هایی کـه شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام است ازجمله شرکت نفت، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، سازمان صنایع ملی، مرکز تهیه و توزیع کالا و شرکت های تابعه دستگاه های مذکور و... نیز خواهد بود.
تبصره 2 ـ سازمان مجاز است در حدود امکانات و برنامه های اجرایی خود علاوه بر دستگاه های مذکور در بند های الف تا د فوق، امور بازرس قانونی، حسابرسی، ارائه خدمات و مشاوره مالی و طرح و استقرار سیستم های مالی و خدمات مدیریت سایر دستگاه ها را بنا به درخواست ارکان مجاز آنها پذیرفته و انجام دهد.
تبصره 3 ـ سازمان میتواند در موارد ضروری و به مسئولیت خود و تحت نظارت مستقیم طبق ضوابطی کـه به پیشنهاد هیات عامل به تصویب رییس مجمع میرسد از خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی کـه به امر حسابرسی و خدمات و مشاوره مالی و مدیریت اشتغال دارند، استفاده نماید.
فصل سوم ـ ارکان سازمان
ماده 8 ـ ارکان سازمان به شرح زیر است:
1 ـ مجمع عمومی
2 ـ هیات عامل
3 ـ مدیر عامل
4 ـ هیات عالی نظارت
مجمع عمومی
ماده 9 ـ اعضای مجمع عمومی عبارتند از:
1 ـ وزیر امور اقتصادی و دارایی رییس مجمع عمومی
2 ـ رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی
3 ـ وزیر نفت
4 ـ وزیر صنایع و معادن
5 ـ وزیر بازرگانی
ماده 10 ـ مجمع عمومی سازمان حداقل سالی دوبار با دعوت کتبی رییس مجمع به منظور اتخاذ تصمیم در مورد صورت های مالی و بودجه سازمان و سایر وظایف تشکیل میشود و علاوه بر آن با پیشنهاد مجمع عمومی، مدیر عامل یا حداقل چهار نفر از اعضای هیات عامل یا هیات عالی نظارت حداکثر ظرف 15 روز با دعوت کتبی رییس مجمع تشکیل خواهد شد.
تبصره ـ جلسات مجمع عمومی با حضور حداقل چهار عضو رسمیت خواهد داشت و تصمیمات آن با اکثریت آرا معتبر میباشد.
ماده 11 ـ وظایف مجمع عمومی عبارت است از:
1 ـ نصب و عزل رییس و اعضای هیات عامل و هیات عالی نظارت به ترتیب مقرر در این اساسنامه.
2 ـ تعیین حقوق و مزایای مدیر عامل، اعضای هیات عامل، رییس و اعضای هیات عالی نظارت.
3 ـ تصویب بودجه و صورت های مالی و اتخاذ تصمیم نسبت به گزارشات هیات عامل و هیات عالی نظارت.
4 ـ پیشنهاد تصویب تشکیلات سازمان پس از تایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به هیات وزیران و اتخاذ تصمیم در مورد خط مشی و برنامه های کلی و آموزشی سازمان.
5 ـ تصویب آیین نامه های مندرج در این اساسنامه کـه تصویب آن به عهده مجمع عمومی واگذار گردیده است.
6 ـ پیشنهاد هرگونه تغییر در اساسنامه به هیات وزیران.
7 ـ اتخاذ تصمیم نسبت به موضوعات دیگری کـه در ارتباط با وظایف سازمان میباشد.
8 ـ اتخاذ تصمیم در مورد تغییر میزان سرمایه سازمان و پیشنهاد به هیات وزیران برای تصویب.
9 ـ پیشنهاد هرگونه تغییر در آیین نامه استخدامی سازمان به مراجع ذیربط.
10 ـ اجازه ایجاد شعبه موضوع ماده 4 این اساسنامه.
11 ـ تصویب اصول و ضوابط حسابرسی و حسابداری.
12 ـ تصویب موازین اخلاقی و انضباطی حسابرسی سازمان.
هیات عامل
ماده 12 ـ هیات عامل سازمان از یکنفر رییس کـه سمت مدیر عامل را نیز خواهد داشت و چهار یا شش عضو دیگر کـه به طور موظف انجام وظیفه خواهند نمود و همگی متخصص و متعهد و متدین و دارای حسن شهرت در حرفه میباشند تشکیل میگردد.
ماده 13 ـ اعضای هیات عامل باید دارای تحصیلات عالی در یکی از رشته های حسابداری و حسابرسی، مالی، بازرگانی، بانکداری و یا رشته های وابسته به آنها بوده و حداقل پنج سال تجربه در سمت مدیر حسابرسی داشته باشد.
ماده 14 ـ مدیر عامل به پیشنهاد رییس مجمع و تصویب مجمع عمومی و سایر اعضای هیات عامل به پیشنهاد مدیر عامل و تایید رییس مجمع و تصویب مجمع عمومی برای مدت سه سال تعیین و منصوب میشوند.
تبصره ـ رییس مجمع میتواند عزل و یا تغییر سمت مدیر عامل و هریک از اعضای هیات عامل را قبل از پایان دوره عضویت آنان به مجمع عمومی پیشنهاد نماید.
ماده 15 ـ هریک از اعضای هیات عامل عهده دار بخشی از فعالیت سازمان خواهند بود و قبول سمت های غیر موظف فقط در موسسات عام المنفعه، اجتماعی و آموزشی با تصویب رییس مجمع بلامانع است.
ماده 16 ـ درصورت استعفا، عزل و بازنشستگی و یا فوت هر یک از اعضای هیات عامل، رییس مجمع موظف است به ترتیب مقرر در این اساسنامه حداکثر ظرف یک ماه جانشین وی را به مجمع عمومی پیشنهاد نماید.
ماده 17 ـ جلسات هیات عامل با حضور حداقل چهار یا پنج نفر حسب مورد از اعضا رسمیت خواهد یافت. ریاست جلسات هیات عامل با مدیر عامل خواهد بود و تصمیمات متخذه با حداقل سه یا چهار رای موافق حسب مورد معتبر است.
تبصره ـ جلسات هیات عامل با پیشنهاد مدیر عامل یا حداقل سه نفر از سایر اعضای هیات عامل با دعوت کتبی مدیر عامل تشکیل خواهد شد.
ماده 18 ـ تصمیمات هیات عامل مکتوب و به امضای اعضای حاضر در جلسات خواهد رسید. مسئولیت ابلاغ و پیگیری مصوبات هیات عامل با مدیر عامل است.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با اساسنامه سازمان حسابرسی
موضوعات قوه سه گانه و حاکمیتی در آرای وحدت رویه قضایی
موضوعات قوه سه گانه در آرای دیوان عدالت اداری
موضوعات قوای سه گانه و حاکمیتی در نظریات مشورتی
ماده 19 ـ وظایف هیات عامل عبارت است از:
1 ـ بررسی و تایید و ارائه بودجه سالانه و صورت های مالی سالانه و گزارش عملکرد سازمان به مجمع عمومی.
2 ـ بررسی و تایید تشکیلات سازمان جهت ارائه به مجمع عمومی.
3 ـ بررسی و تایید پیشنهاد تغییر اساسنامه جهت ارائه به مجمع عمومی.
4 ـ اتخاذ تصمیم در مورد پیشنهادات صلح و سازش در دعاوی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
5 ـ بررسی و تایید آیین نامه های مورد نیاز و ارائه به مراجع ذیربط جهت تصویب.
6 ـ بررسی و تایید اصول و ضوابط حسابداری و حسابرسی بنا به پیشنهاد کارگروه فنی جهت ارائه به مجمع عمومی.
7 ـ بررسی و تایید موازین اخلاقی و انضباطی حسابرسان سازمان، بنا به پیشنهاد کار گروه انضباطی جهت ارائه به مجمع عمومی.
8 ـ تصویب برنامه های آموزشی در قالب اهداف و وظایف سازمان، بنا به پیشنهاد کارگروه آموزشی.
ماده 20 ـ مدیر عامل بالاترین مقام اجرایی سازمان بوده و در حدود قوانین و مقررات مربوط مسئول اداره امور سازمان میباشد و دارای وظایف و اختیارات ذیل است:
1 ـ اجرای مصوبات مجمع عمومی و هیات عامل.
2 ـ تهیه و پیشنهاد بودجه سالانه به هیات عامل.
3 ـ تهیه صورت های مالی و ارائه آن به هیات عالی نظارت و مجمع عمومی پس از تایید هیات عامل.
4 ـ تهیه گزارش عملکرد سازمان و ارائه آن به مجمع عمومی پس از تایید هیات عامل.
5 ـ تهیه تشکیلات سازمان و ارائه آن به مجمع عمومی پس از تایید هیات عامل.
6 ـ پیشنهاد تغییر اساسنامه و آیین نامه استخدامی به مجمع عمومی پس از تایید هیات عامل.
7 ـ تهیه و تدوین و ارائه آیین نامه های مالی و معاملاتی و سایر آیین نامه های مورد نیاز به مجمع عمومی پس از تایید هیات عامل.
8 ـ تعیین سمت اجرایی و وظایف و اختیارات هر یک از اعضای هیات عامل در اداره امور سازمان.
9 ـ نمایندگی سازمان در کلیه مراجع قانونی با حق توکیل به غیر و ارجاع داوری با رعایت قوانین و مقررات مربوط و در موارد لازم ارائه پیشنهاد صلح و سازش به هیات عامل.
10 ـ دعوت اعضای هیات عامل جهت تشکیل جلسه.
ماده 21 ـ کلیه اسناد و اوراق مالی و تعهد آور باید به امضای مدیر عامل یا افراد مجاز از طرف وی و یکی از اعضای هیات عامل به انتخاب هیات عامل برسد.
تبصره ـ مدیر عامل و عضو هیات عامل موضوع ماده21 میتوانند حق امضای اسناد و اوراق مالی و تعهد آور را در شعب به موجب آیین نامه ای کـه به تصویب مجمع عمومی سازمان میرسد، برحسب مورد به مسئولین شعب سازمان واگذار نمایند. این تفویض اختیار رافع مسئولیت تفویض کننده نخواهد بود.
هیات عالی نظارت
ماده 22 ـ هیات عالی نظارت مرکب از یک رییس و دو نفر عضو از بین افراد مسلمان، مومن و متقی و دارای حسن شهرت و مسلط به امور حسابرسی و حسابداری کـه دارای تحصیلات عالی در یکی از رشته های حسابداری و حسابرسی، مالی، بازرگانی، بانکداری یا رشته های وابسته به آنها با حداقل پنج سال تجربه در سمت مدیر حسابرسی باشند برای مدت دو سال انتخاب میشوند و باید حداقل یک ماه قبل از انقضای دوره، اعضای جدید انتخاب گردند و انتخاب مجدد بلامانع است.
تبصره ـ رییس هیات عالی نظارت و اعضای آن با پیشنهاد رییس مجمع و تصویب مجمع سازمان منصوب خواهند شد.
ماده 23 ـ وظایف هیات عالی نظارت عبارت است از:
1 ـ نظارت مستمر بر عملیات جاری سازمان به منظور جلوگیری از هرگونه انحراف احتمالی و حصول اطمینان از حسن اجرای امور بر طبق خط مشی و برنامهها و ضوابط مصوب سازمان.
2 ـ مطالعه و بررسی سیستم کنترل های داخلی سازمان و کفایت اجرای آنها.
3 ـ اجرای سایر وظایف حسابرسی و بازرسی قانونی سازمان.
4 ـ ارائه گزارش های لازم از نتایج بررسیها به مجمع عمومی.
تبصره 1 ـ حدود مسئولیت های هیات عالی نظارت در اجرای وظایف بازرس قانونی طبق اصلاحیه قانون تجارت و سایر قوانین و مقررات مربوط خواهد بود.
تبصره 2 ـ هیات عالی نظارت گزارش های لازم از نظارت خود بر سازمان را به رییس مجمع و مجمع عمومی سازمان و در صورت لزوم سایر مراجع قانونی تسلیم خواهد کرد.
ماده 24 ـ هیات عالی نظارت در ایفای وظایف خود میتواند کلیه اسناد، حساب ها و دارایی های سازمان را مورد رسیدگی قرار دهد و به کلیه مقررات، تصمیمات، نوشته ها و گزارش های سازمان کـه لازم میداند دسترسی داشته باشد و بدون مداخله در امور جاری سازمان و در حدود وظایف، نظرات خود را به مدیر عامل سازمان بدهد.
تبصره ـ حضور رییس یا یک نفر از اعضا به معرفی رییس هیات عالی نظارت در جلسات هیات عامل سازمان بدون داشتن حق رای اجباری است. مدیر عامل سازمان مکلف است ساعت و تاریخ تشکیل جلسات هیات عامل را حداقل سه روز قبل از تشکیل کتبا به هیات عالی نظارت اعلام دارد. در غیر این صورت مصوبات جلسه اعتبار قانونی نخواهد داشت.
ماده 25 ـ هیات عالی نظارت دارای دبیر خانهای میباشد کـه زیر نظر رییس هیات اداره خواهد شد. دبیر و کارکنان دبیرخانه از بین کارمندان سازمان توسط رییس هیات عالی نظارت و با هماهنگی قبلی مدیر عامل تعیین میشود. دبیرخانه برای انجام وظائف خود از امکانات اداری و مالی سازمان استفاده خواهد نمود.
ماده 26 ـ رییس هیات عالی نظارت به طور موظف انجام وظیفه خواهد نمود و قبول سمت های غیر موظف فقط در موسسات عام المنفعه، اجتماعی و آموزشی با تصویب رییس مجمع بلامانع است.
ماده 27 ـ حقوق و مزایای رییس و حق حضور اعضای هیات عالی نظارت توسط رییس مجمع تعیین میگردد.
ماده 28 ـ آیین نامه داخلی هیات عالی نظارت با رعایت کلیه مقررات مربوط به وسیله هیات تهیه و به تصویب مجمع عمومی سازمان میرسد.
فصل چهارم ـ سایر مقررات
ماده 29 ـ سازمان به منظور حسن اجرای وظایف محول شده دارای کارگروه های تخصصی لازم از جمله فنی، آموزشی و انضباطی میباشد، وظایف کارگروه ها و همچنین تعداد و ترکیب اعضا و نحوه اداره آنها به پیشنهاد مدیر عامل و به تصویب هیات عامل میرسد.
تبصره ـ اعضای کارگروه ها از اشخاص متعهد و متخصص در یکی از رشته های تحصیلی مذکور در ماده 22 این اساسنامه انتخاب می شوند.
ماده 30 ـ اعضای هیات عامل و هیات عالی نظارت پس از انتخاب سوگند خورده و سوگند نامه را امضاﺀ می نمایند کـه در انجام وظایف نهایت دقت و بی نظری را به کار برند و کلیه نظرات ابرازی و تصمیماتی کـه می گیرند مقرون به صلاح کشور بوده و رعایت کامل حفظ اسرار سازمان را چه در زمان تصدی و چه بعد از آن بنمایند.
ماده 31 ـ سال مالی سازمان از اول فروردین ماه هر سال شروع و به آخر اسفند ماه همان سال خاتمه مییابد.
ماده 32 ـ صورت های مالی هر سال سازمان باید حداقل سی روز قبل از تشکیل مجمع عمومی سازمان به هیات عالی نظارت ارائه شود.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با اساسنامه سازمان حسابرسی
موضوعات قوه سه گانه و حاکمیتی در آرای وحدت رویه قضایی
موضوعات قوه سه گانه در آرای دیوان عدالت اداری
موضوعات قوای سه گانه و حاکمیتی در نظریات مشورتی
ماده 33 ـ این اساسنامه از تاریخ تصویب لازم الاجرا می باشد.
این اساسنامه به موجب نامه شماره 3240/30/82 مورخ 1382/03/22 شورای نگهبان به تایید شورای یاد شده رسیده است.
محمدرضا عارف ـ معاون اول رییس جمهور