اساسنامه شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران مصوب 1347/02/04
اساسنامه شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران به استناد ماده 8 قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران مشتمل بر 24 ماده مصوب 1347/02/04 مجلس شورای ملی
شناسنامه اساسنامه شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران:
شماره روزنامه رسمی: 6778
تاریخ روزنامه رسمی: 1347/03/08
مرجع تصویب: مجلس شورای ملی
تاریخ تصویب: 1347/02/04
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با اساسنامه شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران (مقررات صنایع هوایی)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات صنعت و تولید
مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضایی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات صنعت و تولید
متن اساسنامه شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران:
فصل اول ـ کلیات
ماده 1 ـ نام شرکت، شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران است کـه مخفف آن هما است.
ماده 2 ـ مرکز اصلی شرکت در تهران است ولی شرکت میتواند در صورت اقتضاء با تصویب هیأت وزیران مرکز شرکت را بـه محل دیگری منتقل نماید. شرکت میتواند در سایر نقاط داخل و خارج کشور شعبه یا نمایندگی دائر کند.
ماده 3 ـ مدت شرکت نامحدود است.
ماده 4 ـ موضوع شرکت تصدی هر گونه حمل و نقل هوائی مسافر و بار و محمولات پستی در داخل و خارج کشور و انجام امور مربوط بـه هواپیمائی بازرگانی و بهره برداری هوائی و انجام هر گونه عملیات بازرگانی مربوط بـه حمل و نقل هوائی از قبیل:
الف ـ خرید و فروش ـ اجازه و استیجار هواپیما و موتور و متفرعات آن و همچنین آلات و وسائل و لوازم یدکی و هر گونه تجهیزات زمینی یا هوائی دیگر مربوط بـه امور هواپیمائی.
ب ـ ایجاد تأسیسات لازم برای ساختن هواپیما و تعمیر و نگهداری آن و بازدید اساسی مربوط بـه هواپیما ـ موتور ـ آلات و ادوات ـ دستگاه ها و متفرعات و قطعات آن ها و سایر وسائل و تجهیزاتی کـه در امر هواپیمائی مورد استفاده قرار میگیرد.
ج ـ آموزش کارکنان هواپیمائی اعم از پروازی و فنی و اداری.
د ـ اعطای نمایندگی کل و همچنین نمایندگی فروش بلیط باشخاص یا مؤسسات در داخل و خارج کشور.
هـ ـ انجام خدمات مربوط بـه هواپیما و مسافر و بار (هندلینگ).
و ـ ایجاد وسائل مخابراتی و ارتباطی اختصاصی.
ز ـ سرمایه گذاری یا مشارکت در سایر شرکت ها و مؤسسات داخلی و خارجی در اموری کـه مستقیم یا غیر مستقیم مربوط بـه امر هواپیمائی بازرگانی است و اخذ و اعطای کمک های عملیاتی ـ فنی و اداری در امور مربوط بـه هواپیمائی.
ح ـ اخذ و اعطای وام از مؤسسات داخلی و خارجی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
ماده 5 ـ سرمایه شرکت بیست هزار میلیون ریال است کـه بـه بیست هزار سهم یک میلیون ریال با نام و غیرقابل انتقال تقسیم گردیده و کلیه آن توسط دولت تعهد کـه از این مبلغ هفده هزار میلیون ریال پرداخت گردیده است.
فصل دوم ـ ارکان شرکت
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با اساسنامه شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران (مقررات صنایع هوایی)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات صنعت و تولید
مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضایی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات صنعت و تولید
ماده 6 ـ ارکان شرکت عبارت است از:
1 ـ مجمع عمومی.
2 ـ هیأت مدیره.
3 ـ بازرسان.
1 ـ مجمع عمومی.
ماده 7 ـ نمایندگی سهام دولت در شرکت بـه عهده وزیران دارائی و راه و یک نفر دیگر از وزراء بـه انتخاب هیأت دولت خواهد بود.
ماده 8 ـ مجمع عمومی عادی شرکت لااقل سالی یک مرتبه حداکثر تا پایان شهریور ماه علاوه بر آن بطور فوق العاده بـه تقاضای هر یک از نمایندگان صاحب سهم یا رئیس هیأت مدیره یا مدیر عامل یا بازرسان بـه دعوت کتبی مدیر عامل شرکت تشکیل میگردد. مجامع عمومی عادی دارای وظائف و اختیارات زیر میباشند:
الف ـ تعیین خط مشی کلی امور مربوط بـه شرکت.
ب ـ تصویب سرمایه گذاری یا مشارکت.
ج ـ رسیدگی و اظهار نظر نسبت بـه گزارش عملیات یک ساله شرکت و تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان و اندوخته ها و ذخیره های احتیاطی پس از شنیدن گزارش بازرسان.
د ـ انتخاب هیأت مدیره و مدیر عالم و بازرسان.
هـ ـ تعیین حقوق و مزایا و پاداش مدیر عامل و اعضاء هیأت مدیره و حق الزحمه و پاداش بازرسان و حق حضور اعضاء هیأت مدیره در صورتیکه از شرکت حقوق دریافت نکنند.
و ـ تصویب بودجه.
ز ـ اتخاذ تصمیم نسبت بـه سود ویژه و ذخیره مطالبات لاوصول.
ح ـ اتخاذ تصمیم نسبت بـه موضوعاتی کـه از طرف رئیس هیأت مدیره و یا مدیر عامل در دستور جلسه قرار گرفته و یا مجمع عمومی طرح آنرا لازم بداند.
ماده 9 ـ مجمع عمومی فوق العاده شرکت بـه تقاضای هر یک از نمایندگان صاحب سهم یا رئیس هیأت مدیره یا مدیر عامل و بـه دعوت کتبی مدیر عامل برای رسیدگی بـه مسائل زیر تشکیل می گردد:
الف ـ افزایش یا کاهش سرمایه.
ب ـ تغییر مواد اساسنامه.
مصوبات مجمع عمومی فوق العاده پس از تحصیل مجوز قانونی به موقع اجراء گذارده می شود.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با اساسنامه شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران (مقررات صنایع هوایی)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات صنعت و تولید
مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضایی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات صنعت و تولید
ماده 10 ـ هیأت مدیره ـ مدیر عامل ـ بازرسان بدون حق رأی در مجامع عمومی شرکت مینمایند.
ماده 11 ـ صورت مذاکرات و تصمیمات مجامع عمومی در دفتر مخصوصی ثبت و بـه امضای نمایندگان صاحب سهم خواهد رسید و در صورت لزوم رونوشت تمام یا قسمتی از آن برای تسلیم بـه مراجع مربوط با امضاء مدیر عامل ارسال می گردد.
2 ـ هیأت مدیره.
ماده 12 ـ اصلاح 1360/011/24 ـ هیأت مدیره شرکت مرکب از پنج عضو اصلی است کـه به وسیله مجمع عمومی انتخاب میگردد. دو نفر از اعضای اصلی هیأت مدیره از بین کارمندان ثابت شرکت کـه حسن شهرت داشته باشند انتخاب خواهند شد. اعضای هیأت مدیره برای مدت چهار سال انتخاب می شوند و انتخاب مجدد هر یک از آنان به وسیله مجمع عمومی بلامانع است. مجمع عمومی ضمناً دو نفر عضو علی البدل کـه یکنفر از آنها از بین کارمندان ثابت شرکت با شرایط مذکور در فوق باشد انتخاب مینماید تا در صورت عزل یا استعفاء و یا فوت و یا غیبت بیش از سه ماه هر یک از اعضاء اصلی هیأت مدیره عضو علی البدل بـه دعوت هیأت مدیره برای بقیه مدت انجام وظیفه نموده و عضو علی البدل دیگری از طرف مجمع انتخاب میشود بـه طریقی کـه در هر حال حداقل دو نفر از کارمندان ثابت شرکت در هیأت مدیره عضویت داشته باشد.
ماده 13 ـ
هیأت مدیره در اولین جلسه خود از بین اعضاء اصلی هیأت یک رئیس و یک نایب رئیس برای هیأت مدیره تعیین مینماید و انتخاب مدیرعامل بـه عنوان رئیس هیأت مدیره بلامانع است.
ماده 14 ـ هیأت مدیره حداقل ماهی دو بار تشکیل جلسه خواهد داد. صورتجلسات هیأت مدیره باید در دفتر مخصوص ثبت و بـه امضای اعضای حاضر در جلسه برسد رونوشت یا خلاصه صورت جلسات با امضای مدیر عامل در صورت لزوم برای تسلیم بـه مراجع مربوط ارسال خواهد شد.
ماده 15 ـ تصمیمات هیأت مدیره بـه اکثریت آراء معتبر خواهد بود و در مواردی کـه هیأت مدیره با حضور سه نفر تشکیل شود تصمیمات بـه اتفاق آراء معتبر است.
ماده 16 ـ وظائف هیأت مدیره عبارتست از:
الف ـ رسیدگی بـه بودجه سالانه و پیشنهاد آن بـه مجمع عمومی.
ب ـ تصویب طرحهای کلی شرکت در حدود مصوبات مجمع عمومی.
ج ـ تصویب اصول مربوط بـه تعیین نرخهای مخصوص امور هواپیمائی از هر قبیل.
د ـ پیشنهاد تعرفه نرخهای حمل و نقل هوائی بـه مراجع صلاحیتدار برای تصویب.
هـ ـ پیشنهاد آئین نامه های موضوع ماده 8 قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و بهره برداری هوائی بـه مجمع عمومی شرکت.
و ـ تصویب آئین نامه های داخلی شرکت کـه از طرف مدیرعامل پیشنهاد میشود و تغییر یا اصلاح آنها باستثنای آئین نامه ها مندرج بند هـ.
ز ـ شور و اتخاذ تصمیم نسبت بـه پیشنهادهای مدیرعامل در حدود مواد اساسنامه.
ح ـ اتخاذ تصمیم در مورد گزارش سالانه مدیرعامل و ترازنامه عملیات یکساله شرکت برای طرح در مجمع عمومی.
ط ـ پیشنهاد افزایش یا کاهش سرمایه شرکت بـه مجمع عمومی.
ی ـ پیشنهاد تغییر و اصلاح مواد اساسنامه بـه مجمع عمومی.
ک ـ اصلاح 1403/03/27 بموجب مصوبه هیأت وزیران ـ بررسی و تصویب کلیه معاملات منقول و غیرمنقول اعم از قطعی و رهنی و معاملات با حق استرداد و اجاره و استیجار و اخذ وام از منابع داخلی و خارجی و قراردادها کـه در هر یک از موارد فوق مبلغ آن از سقف معاملات متوسط مصوب هیأت وزیران تجاوز نماید، با رعایت ترتیبات و قوانین و مقررات مربوط.
ماده 17 ـ یکنفر از اعضای اصلی هیأت مدیره بـه انتخاب مجمع عمومی و تصویب هیأت وزیران برای مدت چهار سال بـه عنوان مدیریت عامل شرکت منصوب و دوره مأموریت مدیرعامل از مدت عضویت وی در هیأت مدیره بیشتر نخواهد بود و انتخاب مجدد مدیرعامل بلامانع است. مدیرعامل بالاترین مرجع امور اجرائی شرکت است کـه بـه تنهائی دارای حق امضاء از طرف شرکت میباشد و بطور کلی اداره امور شرکت اعم از عملیات فنی ـ اداری ـ مالی و بازرگانی در حدود اساسنامه و آئیننامه های مصوبه مربوط بـه شرکت بـه عهده او محول است و علاوه بر اختیارات فوق دارای وظائف و اختیارات زیر نیز میباشد:
الف ـ اجرای مصوبات هیأت مدیره.
ب ـ نمایندگی تام الاختیار شرکت در کلیه مراجع قضائی و غیرقضائی با حق تعیین وکیل و اختیار توکیل و همچنین ارجاع امر بـه داوری و تعیین داور و حق صلح دعاوی و پیش بینی ارجاع امر بـه داوری در قراردادها.
ج ـ اصلاح 1403/03/27 بموجب مصوبه هیأت وزیران ـ انجام کلیه معاملات منقول و غیرمنقول اعم از قطعی و رهنی و معاملات با حق استرداد و اجاره و استیجار و هرگونه عملیات بانکی و بازرگانی در داخل و خارج از کشور و عقد قراردادهای لازم کـه در صورت تجاوز از مبلغ سقف معاملات متوسط مصوب هیأت وزیران موکول بـه تصویب هیأت مدیره است.
ماده 18 ـ مدیر عامل میتواند بـه مسئولیت خود قسمتی از اختیارات خود را بـه هر یک از اعضای هیأت مدیره ـ قائم مقام ـ معاونان ـ یا کارمندان شرکت تفویض کند و بـه آنان حق امضاء از طرف شرکت بدهد و همچنین می تواند در غیاب خود تمام اختیارات خود را بـه هر یک از اعضاء هیأت مدیره ـ قائم مقام یا معاونان واگذار نماید، ولی قراردادها و چکها و اسناد مالی با امضای مشترک دو نفر کـه مدیر عامل حق امضاء بـه آنان تفویض کرده است معتبر خواهد بود.
3 ـ بازرسان.
ماده 19 ـ شرکت دو نفر بازرس خواهد داشت کـه از طرف مجمع عمومی بـه پیشنهاد وزیر دارائی و وزیر راه برای مدت یک سال انتخاب می شوند بازرسان می توانند از حسابداران خبره برای حسابرسی استفاده نمایند.
فصل سوم ـ سال مالی ـ ترازنامه و تقسیم سود
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با اساسنامه شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران (مقررات صنایع هوایی)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات صنعت و تولید
مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضایی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات صنعت و تولید
ماده 20 ـ سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال آغاز و روز آخر اسفند همان سال بـه پایان میرسد.
ماده 21 ـ هیأت مدیره باید ترازنامه و صورت حساب سود و زیان هر سال مالی را حداقل 40 روز قبل از انعقاد مجمع عمومی سالانه بمنظور رسیدگی در اختیار بازرسان بگذارد.
تبصره ـ مجمع عمومی سالانه باید حداکثر تا آخر شهریور سال بعد تشکیل گردد.
ماده 22 ـ از کلیه درآمدهای شرکت پس از وضع هزینه ها و ذخیره استهلاک ها و مطالبات مشکوک الوصول و ذخیره احتیاطی و سایر کسور قانونی بقیه بـه عنوان سود ویژه تعیین میگردد.
تبصره ـ درآمدهای غیر عملیاتی عیناً برای تقویت بنیه مالی شرکت در پایان هر سال بـه حساب اندوخته سرمایه شرکت برده خواهد شد.
ماده 23 ـ سایر موضوعات و مواردی کـه در این اساسنامه قید نشده تابع مقررات قانون تجارت است.
ماده 24 ـ هر گونه اصلاح و تغییر در مواد این اساسنامه با تصویب کمیسیون های دارائی و راه مجلسین خواهد بود.
اساسنامه فوق مشتمل بر بیست و چهار ماده و دو تبصره در تاریخ روز چهارشنبه چهارم اردیبهشت یک هزار و سیصد و چهل و هفت شمسی بـه استناد ماده 8 قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و بهره برداری هوایی کشوری بـه تصویب کمیسیون های مشترک راه و دارائی مجلسین رسیده و صحیح است.
رئیس مجلس شورای ملی ـ مهندس عبدالله ریاضی
رئیس مجلس سنا ـ مهندس شریف امامی