لطفا منتظر باشید

آیین نامه تشخیص منابع ملی شده و مستثنیات مصوب 1354/04/28

آیین نامه تشخیص منابع ملی شده و مستثنیات مستند به ماده 56 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع 1346، مصوب 1354/04/28 هیأت وزیران

شناسنامه آیین نامه تشخیص منابع ملی شده و مستثنیات:

شماره روزنامه رسمی: 8910

تاریخ روزنامه رسمی: 1354/05/13

شماره ابلاغ: 7302

تاریخ ابلاغ: 1354/04/29

مرجع تصویب: هیأت وزیران 

تاریخ تصویب: 1354/04/28 


بیشتر بخوانید:

مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه تشخیص منابع ملی شده و مستثنیات (مقررات جنگلها و مراتع)

نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات محیط زیست و منابع طبیعی

آرای وحدت رویه قضایی مرتبط با موضوعات محیط زیست و منابع طبیعی

آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات محیط زیست و منابع طبیعی

مقررات مرجع:

ماده 56 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع 1346: تشخیص منابع ملی شده و مستثنیات ماده 2 قانون ملی شدن جنگل ها و مراتع با رعایت تعاریف مذکور در این قانون با وزارت منابع طبیعی است. ظرف یکماه پس از اخطار کتبی یا آگهی وزارت منابع طبیعی وسیله یکی از روزنامه های کثیرالانتشار مرکز و یکی از روزنامه های محلی و سایر وسائل معمول و مناسب محل اشخاص ذینفع میتوانند بنظر وزارت مزبور اعتراض کرده و اعتراضات خود را با ذکر دلیل و مستندات به مرجع صادر کننده آگهی یا محل صدور اخطار تسلیم دارند. برای رسیدگی به اعتراضات وارده کمیسیونی مرکب از فرماندار و رئیس دادگاه شهرستان و سرپرست منابع طبیعی محل یا نمایندگان آنها (نماینده دادگستری یکی از قضات خواهد بود) تشکیل می شود کمیسیون مکلف است حداکثر ظرف سه ماه به اعتراضات واصل رسیدگی و اتخاذ تصمیم کند. تصمیم اکثریت اعضای کمیسیون قطعی است و چنانچه تصمیم کمیسیون مبنی بر ملی بودن محل بوده و محل در تصرف غیر باشد کمیسیون مکلف است به درخواست وزارت منابع طبیعی دستور رفع تصرف کند به نحوی که منبع مذکور از هر جهت در اختیار وزارت منابع طبیعی قرار گیرد. مامورین انتظامی مکلف به اجرای دستور کمیسیون هستند.

تبصره 1 ـ در هر مورد که بر اساس مقررات مربوط به قانون ملی شدن جنگل های کشور جنگلدار در مقام تشخیص منابع ملی اظهار نظر کرده باشد به طریق زیر رفتار می شود.

الف ـ در صورتی که بنظر جنگلدار اعتراض نشده باشد نظر جنگلدار قطعی است.

ب ـ در صورتی که در مهلت تعیین شده بنظر جنگلدار اعتراض شده ولی طبق مقررات مربوط به ماده 12 قانون ملی شدن جنگل های کشور مورد رسیدگی و اتخاذ تصمیم واقع نشده باشد اعتراض برای رسیدگی به کمیسیون مقرر در این ماده ارجاع می شود.

ج ـ در صورتی که پس از اعلام نظر جنگلدار مبنی بر ملی بودن منابع از طرف ذینفع اعتراض شده باشد و اعتراض طبق مقررات مربوط به ماده 12 قانون ملی شدن جنگل های کشور مورد رسیدگی قرار گرفته باشد و نظر جنگلدار تایید شده باشد و یا بعلت عدم وصول اعتراض نظر جنگلدار قطعی شده باشد دستور رفع تصرف از منابع ملی به درخواست اداره منابع طبیعی محل از طرف کمیسیون مقرر در این ماده صادر خواهد شد در صورتی که وزارت منابع طبیعی منبعی را ملی تشخیص و اعلام کند و در مهلت قانونی مورد اعتراض قرار نگیرد کمیسیون مزبور به درخواست اداره منابع طبیعی محل دستور رفع تصرف خواهد داد.

تبصره 2 ـ در مواردی که پس از اعلام وزارت منابع طبیعی فقط نسبت به قسمتی از منابع اعلام شده اعتراض شود وزارت منابع طبیعی اختیار دارد بدون رعایت مدت از کمیسیون مقرر در این ماده بخواهد که نسبت به تمامی محدوده اعلام شده رسیدگی و اظهار نظر کند.

تبصره 3 ـ نظر وزارت منابع طبیعی در تشخیص منابع ملی تا اتخاذ تصمیم نهایی کمیسیون مقرر در این ماده معتبر و لازم الرعایه است.

تبصره 4 ـ وزارت منابع طبیعی می تواند حق الزحمه مناسبی برای اعضای کمیسیون مقرر در این ماده برقرار و پرداخت کند.

متن آیین نامه تشخیص منابع ملی شده و مستثنیات:

هیأت وزیران در جلسه مورخ 1354/04/28 بنا به پیشنهاد شماره 19/100/3174 مورخ 1354/03/30 وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به استناد ماده 65 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع آئین نامه اجرائی ماده 56 قانون مذکور را بشرح زیر تصویب نمودند:

ماده 1 ـ تشخیص منابع ملی شده و مستثنیات ماده 2 قانون ملی شدن جنگلها و مراتع باید بر اساس تعاریف قانونی مصرح در فصل اول قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع به عمل آید و خصوصیات منبع ملی از حیث وضع طبیعی و تعریف قانونی دقیقاً در برگ تشخیص نوشته شود.

ماده 2 ـ در برگ تشخیص باید مشخصات ثبتی و محل وقوع و حدود و مساحت منطقه مورد بازدید ذکر و مستثنیات تعیین شود و هر گاه در مرز منطقه مورد بازدید کوه یا رودخانه یا شاهراه یا جاده عمومی وجود داشته باشد شرح داده شود تا محل منابع ملی و مستثنیات از هر حیث مشخص باشد.

ماده 3 ـ مأمور بازدید کننده منطقه باید از منطقه مورد بازدید نقشه و در صورت عدم امکان کروکی تهیه و تحقیقات لازم را به وسایل مقتضی نسبت به وضعیت منطقه مورد بازدید و مستثنیات قانونی آن بنماید و اگر احراز کند که مستحدثات بعد از تصویب قانون ملی شدن احداث شده تاریخ احداث و دلائل آنرا در برگ بازدید بنویسد و با اظهار نظر به واحدی که او را مأمور رسیدگی نموده تسلیم نماید.

ماده 4 ـ واحد مربوط موظف است پس از وصول برگ بازدید و گزارش و حصول اطمینان از صحت مندرجات آن طبق مقررات قسمت اول ماده 56 اقدام نماید.

ماده 5 ـ آگهی موضوع ماده 56 قانون علاوه بر روزنامه کثیرالانتشار و روزنامه محلی بطور جداگانه تکثیر و بوسیله مأموران انتظامی برای اطلاع اهالی در معابر و اماکن عمومی محل الصاق میشود. در آگهی باید محل قبول اعتراضات و نتیجه عدم اعتراض قید گردد.

تبصره 1 ـ مأمورین انتظامی بایستی فوراً آگهی را الصاق و تاریخ الصاق را کتباً به مرجع ارسال کننده آگهی اعلام کنند.

تبصره 2 ـ نسبت بهر منطقه نزدیکترین شهری که روزنامه در آنجا منتشر میشود روزنامه آن شهر روزنامه محلی محسوب میگردد.

ماده 6ـ اگر ظرف یکماه از تاریخ اخطار یا انتشار آگهی یا الصاق آن اعتراضی نرسیده باشد واحد صادر کننده اخطار یا آگهی مراتب را به ثبت محل اعلام مینماید تا با رعایت مقررات نسبت به مورد تشخیص سند مالکیت تحت عنوان منابع ملی صادر گردد.

ماده 7 ـ در صورت وصول اعتراض ظرف مهلت مقرر مراجع صادر کننده آگهی باید اعتراضات واصله را بلافاصله پس از وصول در دفتر نماینده و دفتر مخصوص ثبت نموده و ظرف پنج روز پس از انقضای مهلت مندرج در آگهی کلیه اعتراضات رسیده را با گزارش برای رسیدگی کمیسیون به دفتر فرمانداری محل مورد آگهی ارسال دارند.

ماده 8 ـ مبدأ مهلت قانونی در صورتیکه اخطار شده باشد تاریخ ابلاغ اخطار است و در صورت انتشار آگهی مهلت مزبور از تاریخ انتشار آگهی یا الصاق آن هر کدام که مؤخر باشد شروع میشود. هر گاه آخرین روز مهلت قانونی مصادف با تعطیل باشد اولین روز بعد از تعطیل آخرین روز محسوب میشود. در صورتیکه اعتراض بوسیله نامه سفارشی به عمل آمده باشد تاریخ تسلیم آن به پستخانه تاریخ اعتراض خواهد بود.

ماده 9 ـ واحد صادر کننده آگهی یکی از کارمندان خود را به عنوان منشی به کمیسیون معرفی مینماید.

ماده 10 ـ تهیه اوراق و فرمهای مربوط با سازمان جنگلها و مراتع کشور میباشد و انجام کلیه امور دفتری زیر نظر فرماندار به عهده منشی کمیسیون خواهد بود.

ماده 11 ـ فرماندار مکلف است ظرف پنج روز پس از وصول گزارش واحد صادر کننده آگهی، اعضای کمیسیون موضوع ماده 56 قانون را با ذکر تاریخ و محل حضور دعوت نماید. فاصله بین دعوت فرماندار و جلسه اول کمیسیون نباید از پانزده روز تجاوز کند.

ماده 12 ـ محل تشکیل کمیسیون به تعیین فرماندار در فرمانداری محل مورد آگهی یا سرجنگلداری یا واحد جنگلبانی محل مذکور خواهد بود.

ماده 13 ـ جلسه کمیسیون با حضور کلیه اعضاء رسمیت می یابد و تصمیم کمیسیون باید در جلسه رسمی اتخاذ شود و در همان جلسه به امضای کلیه اعضای کمیسیون برسد. تصمیمات اکثریت اعضاء کمیسیون قطعی است و با رعایت ماده 13 آئین نامه اجرائی قانون ملی شدن جنگلها بموقع اجرا گذارده می شود. در صورتیکه تصمیم کمیسیون به اتفاق آراء اتخاذ نشده باشد نظر اقلیت باید با ذکر دلیل ذیل صورت مجلس قید گردد.

ماده 14 ـ کمیسیون در اولین جلسه نسبت به صحت انجام تشریفات قانونی و ذینفع بودن معترض و وصول اعتراض در مهلت قانونی رسیدگی و اظهار نظر میکند.

تبصره ـ اعتراض سازمانهای دولتی در حکم اعتراض اشخاص ذینفع است.

ماده 15 ـ کمیسیون میتواند قبل از اتخاذ تصمیم نهائی راساً از محل مورد رسیدگی معاینه کند. معاینه محل مجوز تمدید مهلت مقرر در ماده 56 قانون نخواهد بود.

تبصره - حضور ذینفع یا نماینده او در کمیسیون برای معاینه محل یا ادای توضیح بلامانع است.

ماده 16 ـ هر نوع قصور که از اعضای کمیسیون موضوع ماده 56 قانون در انجام وظایف مندرج در این آئین نامه مشهود شود از طرف وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به سازمان متبوع آن عضو برای اقدام لازم اعلام خواهد شد.

وزیر مشاور و معاون اجرائی نخست وزیر هادی هدایتی

Top