آیین نامه طرح طبقه بندی و ارزیابی مشاغل کارگاه مصوب 1371/02/12
آیین نامه طرح طبقه بندی و ارزیابی مشاغل کارگاه مستند به تبصره 1 ماده 49 قانون کار 1369 مصوب 1371/02/12
شناسنامه آیین نامه طرح طبقه بندی و ارزیابی مشاغل کارگاه:
شماره ابلاغ: 11110
تاریخ ابلاغ: 1371/02/22
مرجع تصویب: وزیر کار و امور اجتماعی
تاریخ تصویب: 1371/02/12
بیشتر بخوانید:
مقررات مرتبط با آیین نامه طرح طبقه بندی و ارزیابی مشاغل کارگاه (مقررات کار)
استخدام و کار در آرای وحدت رویه قضایی
مسائل قانون کار در آراء دیوان عدالت اداری
مقررات مرجع:
ماده 49 قانون کار مصوب 1369، اصلاح 1390/04/08: به منظور استقرار مناسبات صحیح کارگاه با بازار کار در زمینه مزد و مشخص بودن شرح وظایف و دامنه مسئولیت مشاغل مختلف در کارگاه، کارفرمایان مشمول این قانون موظفند با همکاری کمیته طبقه بندی مشاغل کارگاه و یا موسسات ذیصلاح، طرح طبقه بندی مشاغل را تهیه کنند و پس از تایید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مرحله اجراء در آورند.
تبصره 1 ـ اصلاح 1390/04/08 ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دستورالعمل و آیین نامه های اجرایی طرح ارزیابی مشاغل کارگاه های مشمول این ماده را که ناظر به تعداد کارگران و تاریخ اجرای طرح است تعیین و اعلام خواهد کرد.
تبصره 2 ـ اصلاح 1390/04/08 ـ صلاحیت موسسات و افرادی که به تهیه طرح های طبقه بندی مشاغل در کارگاه ها می پردازند باید مورد تایید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باشد.
تبصره 3 ـ اصلاح 1390/04/08 ـ اختلافات ناشی از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل با نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در هیات حل اختلاف قابل رسیدگی است.
متن آیین نامه طرح طبقه بندی و ارزیابی مشاغل کارگاه:
ماده ۱ ـ در اجرای ماده ۴۹ قانون کار جمهوری اسلامی ایران، کلیه کارفرمایان مشمول قانون مزبور که تا کنون طرح طبقه بندی مشاغل کارگاه خود را طبق نظام ارزیابی وزارت کار و امور اجتماعی تهیه و اجراء ننموده اند مکلفند در تاریخ هایی که توسط این وزارتخانه تعیین می شود طرح طبقه بندی مشاغل کارگاه خود را تهیه و پس از تایید وزارت کار و امور اجتماعی به مورد اجرا گذارند.
تبصره ۱ ـ کارگاه ها می توانند قبل از تعیین مهلت های مقرر نسبت به تهیه و اجرای طرح طبقه بندی مشاغل خود مبادرت نموده و آن را به تایید وزارت کار و امور اجتماعی برسانند. در این صورت ماخذ شمول طرح در مورد کارکنان، تاریخی است که تقاضای تهیه و اجرای طرح در این وزارتخانه به ثبت رسیده باشد.
تبصره ۲ ـ کارگاه هایی که بر اساس ضوابط مبادرت به ثبت توافقنامه تهیه و اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در وزارت کار و امور اجتماعی نموده اند و در تاریخ تصویب این آیین نامه طرح آنان به تایید نهایی نرسیده کماکان بر اساس توافق نامه قبلی عمل خواهند کرد.
ماده ۲ ـ تهیه و اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاه هایی که در تاریخ تصویب این آیین نامه یا بعد از آن دارای بیش از پانصد نفر کارگر تابع قانون کار بوده و مشمول مصوبه 1369/04/17 شورای عالی کار قرار نگرفته باشند، الزامی است. تاریخ شمول طرح درباره کارگاه های مزبور، حسب مورد، تاریخ تصویب این آیین نامه و یا تاریخی است که به حد نصاب مزبور می رسند.
ماده ۳ ـ ملاک تعیین حد نصاب تعداد کارگران برای شمول این آیین نامه در مورد کارگاه ها، تعداد کارگران دائم آن ها می باشد.
ماده ۴ ـ واحد هایی که تحت عنوان گروه یا مجتمع و نظایر آن ها تابع یک شخصیت حقوقی بوده و شامل چند کارگاه مختلف می باشند از نظر ماده یک، این آیین نامه از لحاظ تعداد کارگران یک واحد محسوب می گردند.
ماده ۵ ـ هر نوع تغییر حقوقی در وضع مالکیت کارگاه از قبیل فروش یا انتقال به هر شکل، تغییر نوع تولید، ادغام در موسسه دیگر، ملی شدن کارگاه، فوت مالک و امثال آن ها مانع از ادامه روند تهیه و اجرای طرح طبقه بندی مشاغل نمی شود و هنگام چنین تغییری تعهدات و آثار اقدامات کارفرما یا مدیریت قبلی در زمینه طرح مذکور عیناً به کارفرما یا مدیریت جدید منتقل می شود.
ماده ۶ ـ طرح طبقه بندی مشاغل که هدف آن استقرار مناسبات صحیح کارگاه با بازار کار در زمینه مزد و مشخص بودن شرح وظایف و دامنه مسئولیت مشاغل مختلف و ایجاد یک نظام مزدی صحیح است، شامل عناوین و تعاریف لازم برای تصدی هر شغل، عوامل تعیین کننده امتیازات شغل، جدول تخصیص امتیازات عوامل، جدول مزد، دستورالعمل اجرایی آن بر اساس ضوابط و رویه ها و دستورالعمل های وزارت کار و امور اجتماعی خواهد بود.
تبصره ـ برای دستیابی به استاندارد مشاغل در صنایع و حرفه و فعالیت های مختلف در هر صنعت یا حرفه، وزارت کار و امور اجتماعی با همکاری کارگاه های ذیربط، مشاغل را از نظر رسته و رشته و شرایط احراز و مهارت ها و توانایی ها، گروه یا طبقه شغلی، شرح وظایف، امتیازات متعلقه و نظایر آن ها به تدریج استاندارد نموده و به واحد های ذیربط ابلاغ خواهد کرد.
ماده 7 ـ کارفرمایان مکلفند مابه التفاوت احتمالی مزد ناشی از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل را از تاریخی که کارگاه مشمول اجرای طرح می شود به کارگران مشمول پرداخت نمایند.
ماده 8 ـ هرگونه اصلاح و تجدیدنظر در طرح های طبقه بندی مشاغلی که به تایید رسیده اند، موکول به تایید مجدد وزارت کار و امور اجتماعی است.
این آیین نامه در هشت ماده و سه تبصره در تاریخ 1371/02/12 به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی رسیده است.