دستورالعمل بازرسی مالی و عملیاتی و اخذ اطلاعات از موسسات اعتباری مصوب 1389/07/27
دستورالعمل بازرسی مالی و عملیاتی و اخذ اطلاعات از موسسات اعتباری مشتمل بر 8 ماده مصوب 1389/07/27 شورای پول و اعتبار
شناسنامه دستورالعمل بازرسی مالی و عملیاتی و اخذ اطلاعات از موسسات اعتباری:
شماره ابلاغ: 89/173768
تاریخ ابلاغ: 1389/08/10
مرجع تصویب: شورای پول و اعتبار
تاریخ تصویب: 1389/07/27
بیشتر بخوانید:
موضوعات بانکی در آراء وحدت رویه قضایی
موضوعات پولی و بانکی در آراء دیوان عدالت اداری
متن دستورالعمل بازرسی مالی و عملیاتی و اخذ اطلاعات از موسسات اعتباری:
جهت اطلاع مدیران عامل محترم کلیه بانکهای دولتی غیر دولتی شرکت دولتی پست بانک و موسسه اعتباری توسعه ارسال گردید.
بدین وسیله به پیوست دستورالعمل بازرسی مالی و عملیاتی و اخذ اطلاعات از موسسات اعتباری مصوب یک هزار و یک صد و هجدهمین جلسه مورخ ۱۳۸۹/۷/۲۷ شورای پول و اعتبار جهت اجرا ایفاد می شود.
خواهشمند است دستور فرمایید مراتب به قید تسریع به کلیه واحدهای ذی ربط ابلاغ و بر حسن اجرای آن نظارت به عمل آید.
اداره مطالعات و مقررات بانکی
دستورالعمل بازرسی مالی و عملیاتی و اخذ اطلاعات از موسسات اعتباری مصوب 1389/07/27
شورای پول و اعتبار در یک هزار و یکصد و هجدهمین جلسه مورخ ۱۳۸۹/۷/۲۷ به استناد بندهای ۱۰ و ١٥ و تبصره ذیل ماده ١٤ قانون پولی و بانکی کشور مصوب ۱۸ تیرماه ۱۳۵۱، " دستورالعمل بازرسی مالی و عملیاتی و اخذ اطلاعات از موسسات اعتباری" را کـه از این پس به اختصار دستورالعمل نامیده می شود، در ۸ ماده و سه تبصره، به شرح ذیل تصویب نمود.
ماده ۱ ـ در این دستورالعمل، عناوین ذیل به جای عبارات مربوط به کار می روند:
۱ ـ ۱ ـ بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
۲ ـ ۱ ـ موسسات اعتباری: شامل بانک ها، موسسات اعتباری غیربانکی، تعاونی های اعتبار، شرکت های لیزینگ، صرافی ها و ... هستند کـه مجوز تاسیس و فعالیت آنها توسط بانک مرکزی صادر شده و تحت نظارت آن بانک قرار دارند.
ماده ۲ ـ بانک مرکزی موظف است به منظور حصول اطمینان از صحت و به هنگام بودن گزارش ها و اطلاعات دریافتی از مؤسسات اعتباری و ارزیابی وضعیت آنها و نیز اطمینان از حسن اجرای قوانین و مقررات، به طور منظم یا موردی از مؤسسات اعتباری، شعب و واحدهای تابعه آنها در داخل یا خارج از کشور، بازرسی به عمل آورد.
تبصره ـ بانک مرکزی می تواند برای انجام بازرسی های داخل کشور موضوع این ماده، از خدمات مؤسسات حسابرسی واجد صلاحیت نیز استفاده کند.
ماده ۳ ـ بانک مرکزی می تواند در انجام بازرسی های خود از شعب برون مرزی و یا واحدهای مستقل فرعی موسسات اعتباری در چارچوب تفاهم نامه های فی مابین، با مقامات نظارت بانکی کشورهای ذی ربط، همکاری و تبادل اطلاعات نماید.
ماده ۴ ـ بازرسان بانک مرکزی می توانند حین انجام بازرسی های خود، از کلیه اسناد و مدارک موسسات اعتباری، تصویر تهیه نمایند.
ماده ۵ ـ موسسات اعتباری موظفند امکان بازرسی و رسیدگی به عملیات، حساب ها، گزارش ها و سایر اسناد و مدارک خود را برای بازرسان بانک مرکزی یا حسابرسان منصوب از جانب بانک مرکزی بدون هیچ گونه محدودیتی فراهم نمایند.
ماده ۶ ـ موسسات اعتباری موظفند هرگونه اطلاعات و آمار مورد نیاز بانک مرکزی اعم از مالی یا غیر مالی را به صورت ادواری یا موردی و همچنین انفرادی یا تلفیقی به بانک مرکزی ارایه دهند.
تبصره ـ شعب بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی خارجی فعال در داخل کشور نیز مشمول الزامات مذکور در مواد ٥ و ٦ می باشند.
ماده ۷ ـ بانک مرکزی و کارکنان آن و نیز سایر اشخاص حقیقی و حقوقی کـه به مقتضای وظایفشان از طریق بانک مرکزی به اطلاعات مربوط به موسسات اعتباری دسترسی دارند، موظفند این اطلاعات را محرمانه تلقی نموده و از افشای آنها خودداری کنند.
تبصره ـ چنانچه در حین انجام بازرسی، موارد قصور حسابرس مؤسسه اعتباری در انجام وظایف محرز گردد، بانک مرکزی در صورت لزوم اقدام به ارائه موارد قصور به وزارت امور اقتصادی و دارایی خواهد نمود.
ماده ۸ ـ انتشار آمار و اطلاعات موسسات اعتباری به صورت انفرادی یا تجمیعی توسط بانک مرکزی، به نحوی کـه شخص خاصی اعم از حقیقی یا حقوقی از آن قابل تشخیص نباشد، بلامانع است.