قانون ساماندهی مبادلات مرزی مصوب 1384/07/06
قانون ساماندهی مبادلات مرزی مشتمل بر دوازده ماده و ده تبصره مصوب 1384/07/06 مجلس شورای اسلامی
شناسنامه قانون ساماندهی مبادلات مرزی:
شماره روزنامه رسمی : 17684
تاریخ روزنامه رسمی : 1384/08/18
مرجع تصویب: مجلس شورای اسلامی
تاریخ تصویب: 1384/07/06
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با قانون ساماندهی مبادلات مرزی (مقررات صادرات و واردات)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات واردات و صادرات
آرای وحدت رویه قضایی مرتبط با موضوعات اقتصادی و تجاری
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات اقتصادی و تجاری
متن قانون ساماندهی مبادلات مرزی:
ماده 1 ـ اصلاح 1390/04/08ـ مبادلات مرزی عبارت است از خرید و فروش کالا توسط ساکنان مناطق مرزی و تعاونی های مرزنشین دارای مجوز، پیله وران، بازارچه های مرزی، ملوانان، خدمه و کارکنان شناورهای دارای حداکثر 500 تن ظرفیت در حجم و نوع مشخص و در سقف تعیین شده وزارت صنعت، معدن و تجارت.
ماده 2 ـ محدوده جغرافیائی مربوط بـه مبادلات مرزی کشور و تغییرات آن، تعریف مرزنشینی و نحوه احراز آن بـه موجب ماده (10) قانون مقررات صادرات و واردات مصوب 1372/07/04 خواهد بود.
ماده 3 ـ پیله ور عبارت است از شخص ساکن مناطق مرزی با حداقل سه سال سابقه سکونت مستمر کـه دارای کارت پیله وری صادره از سازمان بازرگانی استان و اهلیت مندرج در ماده (211) قانون مدنی است.
ماده 4 ـ بازارچه مرزی محوطه ای محصور واقع در نقاط مرزی است کـه مطابق با استانداردهای تعیین شده توسط دولت، بـه صورت مستقل یا در قالب تفاهم نامه منعقد شده بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای همجوار تاسیس می شود و در آنجا با حضور نماینده گمرک، تشریفات ترخیص کالای مجاز برای مبادلات مرزی صورت می گیرد. مرزنشینان می توانند کالاها و محصولات مجاز را با رعایت مواد این قانون در بازارچه های مشترک مرزی استان مبادله نمایند.
ماده 5 ـ در هر استان مرزی، شورای ساماندهی مبادلات مرزی متشکل از استاندار یا یکی از معاونین ذی ربط وی بـه عنوان رئیس و رئیس سازمانهای بازرگانی، صنایع و معادن، جهاد کشاورزی، اداره های کل اطلاعات، تعاون، تعزیرات حکومتی، گمرک، فرماندهی نیروی انتظامی استان، دادستان و نماینده اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان تشکیل خواهد شد. این شورا بر حسن عملکرد و اجرای تصمیمات و خط مشی های دولت در بازارچه های مرزی استان نظارت می کند. رئیس سازمان بازرگانی استان، دبیر شورا خواهد بود.
تبصره 1 ـ عزل و نصب مدیر بازارچه مرزی با حکم رئیس کل گمرک خواهد بود.
تبصره 2 ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی می تواند حسب نیاز، گمرکات قدیمی را بازسازی کرده یا گمرکات تخصصی ایجاد نموده و اعتبار مورد نیاز آنرا در بودجه های سالانه پیش بینی نماید.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با قانون ساماندهی مبادلات مرزی (مقررات صادرات و واردات)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات واردات و صادرات
آرای وحدت رویه قضایی مرتبط با موضوعات اقتصادی و تجاری
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات اقتصادی و تجاری
ماده 6 ـ ارزش کل کالاهای قابل مبادله در مناطق مرزی تعیین شده موضوع این قانون، متناسب با وضعیت اجتماعی، اقتصادی و تعداد ساکنان مرزنشین محدوده های مرزی، توسط دولت تعیین خواهد شد. این میزان برای کل کشور هر ساله معادل سه درصد (3%) کل واردات کشور بـه ماخذ سال قبل تعیین میگردد کـه باید در مقابل سه درصد (3%) صادرات کالاهای غیرنفتی بـه ماخذ سال قبل انجام گیرد.
تبصره 1 ـ صادرات در مقابل واردات در مناطق مرزی مشمول سقف تعیین شده برای همان مرز می گردد.
تبصره 2 ـ کالاهای قابل ورود همراه ملوانان و کارکنان شناورها کـه برای مصرف شخصی وارد کشور می شود با تصویب هیأت وزیران در مورد ارزاق عمومی از سی درصد (30%) تا صد درصد (100%) و در مورد لوازم خانگی حداکثر تا معادل پنجاه درصد (50%) از پرداخت حقوق ورودی معاف می باشند.
تبصره 3 ـ اصلاح 1390/04/08ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت می تواند جهت توسعه صادرات در مناطق مرزی برای کالاهای صادراتی کـه تشریفات گمرکی را طی کرده باشند، مشوق های لازم از جمله جایزه صادراتی وضع نماید.
ماده 7 ـ اصلاح 1390/04/08ـ فهرست و میزان اقلام قابل ورود در اجرای این قانون بـه هر منطقه مرزی، تا سقف کل ارزش تعیین شده توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت، تعیین و اعلام می گردد. کنترل سقف واردات بر عهده گمرک است.
تبصره 1 ـ وارد کردن هدیه و سوغات توسط مرزنشینان در حد کالاهای تعیین شده سالی یک بار مجاز است. هدیه و سوغات وارده تابع ماده (39) آئین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات سال 1384 است.
تبصره 2 ـ واگذاری و فروش سهمیه و توکیل صرفاً بـه تعاونی های مرزنشین مجاز و بـه غیر آنها ممنوع می باشد.
ماده 8 ـ اصلاح 1390/04/08ـ سقف اقلام قابل ورود در اجرای این قانون کـه شامل بخشی از مصارف معیشتی و نیازهای مرزنشینان است و توسط وزارت صنعت، معـدن و تجارت تعیین می گردد، مشمول تخفیف حقوق ورودی برای کالاهای خوراکی (ارزاق عمومی) تا صد درصد (100%) و برای کالاهای غیرخوراکی تا پنجاه درصد (50%) متناسب با محرومیت منطقه پس از تصویب هیأت وزیران خواهد بود.
تبصره 1 ـ در ورود این کالاها، رعایت قوانین و مقررات بهداشتی و قرنطینه ای الزامی است.
تبصره 2 ـ واردات کالاهای موضوع این قانون، مشمول هیچ نوع عوارض و اخذ مابه التفاوت نمی شود.
ماده 9 ـ خرید و فروش کالاهای وارداتی در استانهای مرزی بـه صورت خرده فروشی با رعایت ماده (4) این قانون مجاز است. خروج کالاهای مذکور از استانهای مرزی بـه سایر نقاط کشور فراتر از سقف تعیین شده در ماده (8) این قانون بـه صورت تجمیعی و تجاری با تایید شورای ساماندهی مبادلات مرزی استان و پرداخت مبالغ ناشی از معافیت های مقرر در این قانون صورت می گیرد.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با قانون ساماندهی مبادلات مرزی (مقررات صادرات و واردات)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات واردات و صادرات
آرای وحدت رویه قضایی مرتبط با موضوعات اقتصادی و تجاری
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوعات اقتصادی و تجاری
ماده 10 ـ توزیع سهمیه وارداتی استان بین مرزنشینان و تعاونی های مرزنشین دارای مجوز و دارندگان کارت پیله وری، متناسب با ظرفیت ها و توانایی عاملان اجرایی مذکور در ارائه خدمات بـه مرزنشینان توسط شورای ساماندهی مبادلات مرزی استان صورت خواهد گرفت. تبصره ـ وزارت تعاون در چارچوب قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران بر فعالیت های شرکت های تعاونی مرزنشین نظارت می کند و اداره کل تعاون استان هرگونه تخلف را بـه شورای ساماندهی مبادلات مرزی استان اعلام خواهد کرد.
ماده 11 ـ از زمان اعلام فهرست جدید کالاهای قابل ورود و میزان معافیت آنها بـه استانهایی کـه مشمول این قانون هستند، کلیه قوانین و مقررات مغایر بـه استثنای معافیت های گمرکی قانونی در مورد بنادر خرمشهر، آبادان و چوبیده لغو می گردد. بازارچه های مرزی فعلی تا وقتی کـه دولت تشخیص دهد می توانند مطابق این قانون فعالیت نمایند.
ماده 12 ـ اصلاح 1390/04/08ـ آئین نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و با همکاری وزارتخانه های امور اقتصادی و دارایی، تعاون و کشور تهیه و بـه تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
قانون فوق مشتمل بر دوازده ماده و ده تبصره در جلسه علنی روز چهارشنبه مورخ ششم مهر ماه یکهزار و سیصد و هشتاد و چهار مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 1384/07/20 بـه تایید شورای نگهبان رسید.
رئیس مجلس شورای اسلامی - غلامعلی حداد عادل
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با قانون ساماندهی مبادلات مرزی (مقررات صادرات و واردات)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات واردات و صادرات