آیین نامه حمایت از ایمن سازی تاسیسات گردشگری مصوب ۱۴۰۳/۰۲/۲۳
آیین نامه حمایت از ایمن سازی تاسیسات گردشگری مشتمل بر 11 ماده مصوب ۱۴۰۳/۰۲/۲۳ هیأت وزیران
شناسنامه آیین نامه حمایت از ایمن سازی تاسیسات گردشگری:
شماره روزنامه رسمی: 23082
تاریخ روزنامه رسمی: 1403/04/04
شماره ابلاغ: 51920
تاریخ ابلاغ: ۱۴۰۳/۰۳/۲۷
مرجع تصویب: هیأت وزیران
تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۰۲/۲۳
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه حمایت از ایمن سازی تاسیسات گردشگری (مقررات گردشگری)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات تولید و صنعت
مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضائی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با تولید و صنعت
متن آیین نامه حمایت از ایمن سازی تاسیسات گردشگری:
هیئت وزیران در جلسه 1403/02/23 بـه پیشنهاد شماره ۱۵۹۴۴/۱۴۰۲۲۱۰۰ مورخ 1402/08/14 وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و بـه استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آیین نامه حمایت از ایمن سازی تأسیسات گردشگری را بـه شرح زیر تصویب کرد:
ماده ۱ ـ در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط بـه کار می روند:
۱ ـ وزارت: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی.
۲ ـ تأسیسات گردشگری: هریک از تأسیسات گردشگری اقامتی مندرج در ماده (۱) آیین نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه بندی و نرخ گذاری تأسیسات گردشگری و نظارت بر آنها، موضوع تصویب نامه شماره ۷۵۷۹۱/ت۵۱۰۰۱هـ مورخ 1394/06/11، کـه با اخذ مجوز از وزارت فعالیت می نمایند.
۳ ـ متقاضی: شخص حقیقی یا حقوقی کـه درخواست صدور مجوز تأسیس و بهره برداری یک یا چند عنوان از مصادیق تأسیسات گردشگری را دارد.
۴ ـ واحد در حال احداث: هر یک از مصادیق تأسیسات گردشگری کـه متقاضی آن قصد ایجاد بنا یا سازه را داشته یا بنای ساختمانی آن در مرحله سفت کاری و یا قبل از آن بوده و پس از طی فرآیند مربوط بـه صدور موافقت اصولی، درخواست احداث و بهره برداری واحد گردشگری را دارد.
۵ ـ واحد تبدیلی: واحدهایی کـه بنای ساختمانی آن در حال حاضر وجود داشته و متقاضی آن درخواست تبدیل آن بنا بـه یکی از مصادیق گردشگری را دارد.
۶ ـ تأسیسات گردشگری فاقد استحکام بنا و مقاومت در برابر آتش: ساختمان ها و تأسیسات گردشگری پرخطر، ناایمن و کم خطر.
۷ ـ بهسازی: مجموعه اقدامات فنی ـ اجرایی شامل ارزیابی، طراحی، اجرا و نظارت بر ساختمان ها و تأسیسات فاقد ایمنی در برابر زلزله و آتش و سیل، وفق مقررات ملی ساختمان، آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰) و پیوست های آن و یا نشریات فنی سازمان برنامه و بودجه کشور حسب مرجع تأمین کننده مالی آن.
۸ ـ تأسیسات پرخطر: هریک از ساختمان ها و تأسیسات گردشگری کـه مطابق ضوابط و مقررات مباحث ملی ساختمان و آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰) و سایر ضوابط موجود، علاوه بر اینکه ساختار(سیستم) سازه ای و عملکردی مقاوم در برابر زلزله و امکانات حفاظت در برابر آتش در آنها وجود ندارد، امکان بیشترین خطر و تلفات جانی را نیز بـه همراه داشته و بـه تشخیص کارشناس ذی صلاح، امکان فنی بهسازی در برابر زلزله، آتش و سیل را ندارد.
۹ ـ تأسیسات ناایمن: هریک از ساختمان ها و تأسیسات گردشگری کـه مشمول تعریف تأسیسات پرخطر نبوده، لیکن بـه علت نقص اساسی و یا عدم وجود ساختار (سیستم) سازه ای مقاوم در برابر زلزله و یا نقص شرایط حفاظت در مقابل آتش و سیل، نیاز بـه بهسازی دارد.
۱۰ ـ تأسیسات کم خطر: هریک از ساختمان ها و تأسیسات گردشگری کـه مطابق ضوابط و مقررات فنی و مهندسی زمان خود طراحی و اجرا شده اند، لیکن وفق ویرایش های جدید مقررات ملی ساختمان و آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰) دارای ضعف ایمنی در برابر زلزله، آتش و سیل بوده و نیازمند اقدامات تکمیلی بهسازی می باشند.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه حمایت از ایمن سازی تاسیسات گردشگری (مقررات گردشگری)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات تولید و صنعت
مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضائی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با تولید و صنعت
ماده ۲ ـ صدور پروانه بهره برداری برای متقاضی ایجاد واحد احداثی توسط وزارت، منوط بـه دارا بودن پروانه ساخت و گواهی پایان کار یا تأییدیه ایمنی از سوی مرجع صدور پروانه ساخت می باشد.
ماده ۳ ـ در فرآیند ساخت تأسیسات گردشگری، علاوه بر لزوم رعایت مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرسازی در خصوص ایمنی و اصول فنی و پایش(کنترل) ساخت و سازها، اجرا و پیاده سازی ضوابط تخصصی ابلاغ شده از سوی وزارت الزامی است و شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه ساخت موظفند قبل از صدور پروانه ساختمانی، تنها نقشه هایی را بپذیرند کـه مورد تأیید وزارت نیز قرار گرفته اند.
ماده ۴ ـ وزارت راه و شهرسازی موظف است با هماهنگی وزارت، حداکثر ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه نسبت بـه شناسایی و درجه بندی تأسیسات گردشگری فاقد استحکام بنا و مقاومت در برابر آتش در سه گروه پرخطر، ناایمن و کم خطر اقدام نماید.
تبصره ـ شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه ساختمانی مکلفند در ارزیابی ایمنی با وزارت راه و شهرسازی همکاری نمایند و نسبت بـه ابلاغ اخطار رفع خطر تأسیسات گردشگری موضوع این ماده اقدام کنند.
ماده ۵ ـ سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و سایر دستگاه های ذی ربط تسهیلات مورد نیاز مربوط بـه بهسازی تأسیسات گردشگری فاقد استحکام بنا و مقاومت در برابر آتش را در اولویت پرداخت تسهیلات مربوط بـه حمایت از اشتغال قرار دهد و در لوایح بودجه سنواتی پیش بینی نماید.
تبصره ـ درصورت فراهم بودن تسهیلات و عدم اقدام بـه استحکام بخشی از سوی مالک، پروانه بهره برداری تمدید نمی شود و وزارت موظف است مراتب را بـه مراجع انتظامی و قضایی برای جلوگیری از فعالیت اعلام نماید.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه حمایت از ایمن سازی تاسیسات گردشگری (مقررات گردشگری)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات تولید و صنعت
مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضائی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با تولید و صنعت
ماده ۶ ـ تمدید پروانه بهره برداری تأسیسات گردشگری پرخطر، ممنوع بوده و این گروه از تأسیسات گردشگری از حیث اعطای تسهیلات نوسازی در اولویت می باشند.
ماده ۷ ـ صدور پروانه بهره برداری گردشگری برای واحدهای تبدیلی فاقد پایان کار، منوط بـه اخذ تأییدیه ایمنی از مرجع صدور پروانه ساختمانی است.
ماده ۸ ـ تمدید پروانه بهره برداری تأسیسات گردشگری فاقد استحکام بنا و مقاومت در برابر آتش کـه گواهی پایان کار ندارند، در صورتی کـه در فهرست تأسیسات گردشگری پرخطر نباشد، با اخذ بیمه نامه مسئولیت مدنی در قبال کارکنان و اشخاص ثالث، بیمه نامه آتش سوزی و خطرات تبعی و اخذ تعهدنامه از بهره بردار مبنی بر قبول مسئولیت، حداکثر برای یک دوره سه ساله بلامانع است و در صورتی کـه در طول این مدت با وجود فراهم بودن تسهیلات بانکی، تأییدیه ایمنی مرجع ذی ربط را اخذ ننماید، مطابق تبصره ماده (۵) این آیین نامه از فعالیت آن ممانعت بـه عمل می آید.
ماده ۹ ـ صدور و تمدید پروانه بهره برداری تأسیسات گردشگری واقع در بافت های تاریخی کـه نوسازی و بهسازی آنها بـه لحاظ قوانین میراث فرهنگی دارای محدودیت بوده و همچنین اقامتگاه های بوم گردی و سنتی، مستلزم اخذ بیمه نامه مسئولیت مدنی در قبال کارکنان و اشخاص ثالث، بیمه نامه آتش سوزی و اخذ تعهدنامه از بهره بردار مبنی بر قبول مسئولیت و مشروط بـه رعایت ضوابط تخصصی ارزیابی وزارت می باشد.
ماده ۱۰ ـ اداره های نظارت بر اماکن عمومی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلفند با اعلام وزارت، نسبت بـه جلوگیری از فعالیت واحدهای غیرمجاز کـه بدون اخذ پروانه از وزارت نسبت بـه اسکان و پذیرایی میهمانان و مسافران مبادرت می نمایند، جلوگیری نمایند.
تبصره ـ تشکل های حرفه ای گردشگری موظفند در شناسایی واحدهای غیرمجاز و فاقد مجوز بهره برداری، همکاری لازم را با دستگاه های ذی ربط بـه عمل آورند.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه حمایت از ایمن سازی تاسیسات گردشگری (مقررات گردشگری)
نظریات مشورتی مرتبط با موضوعات تولید و صنعت
مجموعه موضوعی آرای وحدت رویه قضائی
آرای دیوان عدالت اداری مرتبط با تولید و صنعت
ماده ۱۱ ـ وزارت مکلف است ضمن نظارت مستمر بر فعالیت تأسیسات گردشگری، با همکاری تشکل های حرفه ای ذی ربط، گزارش اجرای این آیین نامه را در مقاطع زمانی شش ماهه بـه کمیسیون فرهنگی و اجتماعی هیئت دولت ارائه کند.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمد مخبر