آیین نامه شماره 63 بیمه مرکزی مصوب 1389/09/17
آیین نامه شماره 63 بیمه مرکزی با موضوع شرایط عمومی بیمه مسئولیت مدنی در مقابل کارکنان و اشخاص ثالث برای شناورهای صیادی مصوب 1389/09/17 شورای عالی بیمه
شناسنامه آیین نامه شماره 63 بیمه مرکزی:
شماره ابلاغ: 45481/89
تاریخ ابلاغ: 1389/12/08
مرجع تصویب: شورای عالی بیمه
تاریخ تصویب: 1389/09/17
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه شماره 63 (مقررات بیمه مرکزی)
موضوعات بیمه در آراء وحدت رویه قضایی
موضوعات بیمه در آراء دیوان عدالت اداری
مقررات مرجع:
ماده ۱۷ قانون تاسیس بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بیمه گری: وظایف شورای عالی بیمه بشرح زیر است،
۱ ـ رسیدگی و اظهار نظر نسبت بـه صدور پروانه تاسیس یا لغو پروانه موسسات بیمه طبق مقررات این قانون و پیشنهاد آن بـه مجمع عمومی.
۲ ـ تصویب نمونه ترازنامه کـه باید مورد استفاده موسسات بیمه قرار گیرد.
۳ ـ تعیین انواع معاملات بیمه و شرایط عمومی بیمه نامه ها و نظارت بر امور بیمه های اتکایی.
۴ ـ تعیین میزان کارمزد و حق بیمه مربوط برشته های مختلف بیمه مستقیم.
۵ ـ تصویب آیین نامه های لازم برای هدایت امر بیمه و فعالیت موسسات بیمه.
۶ ـ رسیدگی و اظهار نظر نسبت بـه گزارش بیمه مرکزی ایران درباره عملیات و فعالیت های موسسات بیمه در ایران کـه حداقل هر شش ماه یکبار باید تسلیم شود.
۷ ـ اظهار نظر درباره هر گونه پیشنهاد کـه از طرف رییس شورای عالی بیمه بـه آن ارجاع می شود.
۸ ـ انجام سایر وظایفی کـه این قانون برای آن تعیین نموده است.
متن آیین نامه شماره 63 بیمه مرکزی:
شورای عالی بیمه در اجرای بند 3 ماده 17 قانون تاسیس بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بیمه گری و با استناد بـه اصلاحیه جزء 2 بند الف ماده43 "آیین نامه اجرایی قانون حفظ و بهره برداری از منابع آبزی" و تبصره ذیل آن، مقرر در تصویب نامه 51706/ ت33879 هـ مورخ 1386/04/06 هیات محترم وزیران و بـه منظور:
تعیین یکی از انواع معاملات بیمه و شرایط آن؛
استاندارد سازی شرایط عمومی این رشته و الزام بیمه گران بـه رعایت آن؛
تامین حقوق بیمه گذاران، کارکنان شناورهای صیادی و اشخاص ثالث موضوع این رشته؛
تبیین و تعیین حقوق و تکالیف بیمه گذار و بیمه گر این رشته؛
در جلسه مورخ 1389/09/17 " شرایط عمومی بیمه مسئولیت مدنی در مقابل کارکنان و اشخاص ثالث برای شناورهای صیادی" را، بـه عنوان جزء لاینفک بیمه نامه، در شش فصل، سیزده ماده و دو تبصره بـه شرح زیر تصویب نمود:
فصل اول: کلیات
ماده 1 ـ اساس قرارداد: این بیمه نامه براساس قانون بیمه مصوب اردیبهشت ماه 1316، قوانین و مقررات بیمه، عرف بیمه گری و پیشنهاد کتبی مورخ ... بیمه گذار (جزء لاینفک بیمه نامه) تنظیم شده است. بخشی از پیشنهاد کتبی بیمه گذار کـه مورد قبول بیمه گر نبوده و هم زمان با صدور بیمه نامه یا قبل از آن بـه صورت کتبی بـه بیمه گذار اعلام شده است، جزء تعهدات بیمه گر نیست.
ماده 2 ـ تعاریف و اصطلاحات: اصطلاحات زیر در این شرایط عمومی، معادل با تعریف مقابل آن بـه کار رفته است:
1 ـ 2 ـ بیمه گر: موسسه بیمه ای کـه نام و مشخصات آن در این بیمه نامه درج شده و متعهد می شود خسارت های ناشی از مسئولیت مدنی مالک یا اجاره کننده شناور صیادی در برابر کارکنان و اشخاص ثالث را جبران کند.
2 ـ 2 ـ بیمه گذار: مالک یا اجاره کننده شناور صیادی کـه با تکمیل و امضای پیشنهاد بیمه و پرداخت حق بیمه مقرر، جبران خسارت های ناشی از مسئولیت خود در برابر کارکنان و اشخاص ثالث را بـه بیمه گر محول می کند.
3 ـ 2 ـ حق بیمه: وجهی است کـه بیمه گذار در مقابل تعهدات بیمه گر می پردازد و انجام تعهدات بیمه گر منوط بـه پرداخت حق بیمه بـه نحوی است کـه در بیمه نامه توافق شده است.
4 ـ 2 ـ کارکنان: افرادی کـه نام آنها در مجوز صید شناور صیادی نوشته شده و با شناور عازم صید می شوند.
5 ـ 2 ـ اشخاص ثالث: کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی بـه جز کارکنان و مسئول حادثه شناور صیادی کـه بـه سبب حوادث موضوع این بیمه نامه، دچار زیان های جانی و یا مالی می شوند.
1 ـ در ماده 43 آیین نامه فوق، سازمان شیلات ایران بر اساس طرح مدیریت ذخایر آبزیان موظف بـه " صدور پروانه صید با استفاده از شناور " و با رعایت شرایط بند الف این ماده شده است. یکی از این شرایط (مندرج در جزء 2 بند الف)، "دارا بودن بیمه نامه معتبر مسئولیت در مقابل کارکنان و اشخاص ثالث برای شناورهای صیادی" است. طبق تبصره ذیل آن، بیمه مرکزی ایران موظف شده است کـه "حداقل نرخ بیمه و شرایط عمومی این نوع بیمه را با همکاری سازمان شیلات ایران و سازمان بنادر و کشتی رانی، تدوین و برای تصویب بـه شورای عالی بیمه ارائه نماید".
6 ـ 2 ـ خسارت جانی: منظور از خسارت جانی در این بیمه نامه، دیه یا ارش ناشی از جرح، شکستگی یا نقص عضو، از کارافتادگی موقت، دائم، کلی یا جزیی و دیه فوت و هزینه های پزشکی ناشی از حوادث موضوع این بیمه نامه است.
7 ـ 2 ـ خسارت مالی: منظور از خسارت مالی در این بیمه نامه هزینه های تعمیر، جایگزینی، آماده سازی، تجهیز و یا بازسازی تاسیسات و تجهیزات بندری و ساحلی، رفع آلودگی اموال آسیب دیده اشخاص ثالث ناشی از حوادث موضوع این بیمه نامه و همچنین پاک سازی، هزینه ناشی از هر گونه خارج سازی، شناور سازی، انتقال یا انهدام اشیای ثابت یا متحرک شامل لاشه شناور زیان دیده، هزینه های حقوقی متعارف بیمه گذار در رابطه با رفع یا کاهش مسئولیت بیمه گذار است.
8 ـ 2 ـ شناور صیادی: بـه کشتی، لنج و قایقی اطلاق می شود کـه با داشتن مجوز از سازمان شیلات بـه فعالیت های صیادی و پشتیبانی از صید می پردازد.
ماده 3 ـ موضوع بیمه: موضوع بیمه عبارت است از:
1 ـ 3 ـ بیمه مسئولیت مدنی بیمه گذار در برابر کارکنان کـه بر اساس آن بیمه گر متعهد می شود بـه شرط انجام تعهدات و وظایف بیمه گذار در طول مدت بیمه نامه در صورت احراز مسئولیت بیمه گذار، خسارات جانی کارکنان وی را کـه مستقیماً ناشی از وقوع خطرات موضوع این بیمه نامه حین کار در محدوده مکانی مندرج در بیمه نامه است در چهارچوب شرایط این بیمه نامه جبران کند.
2 ـ 3 ـ بیمه مسئولیت مدنی بیمه گذار در قبال اشخاص ثالث کـه بر اساس آن بیمه گر متعهد می شود بـه شرط انجام تعهدات و وظایف بیمه گذار در طول مدت بیمه نامه در صورت احراز مسئولیت بیمه گذار، خسارت مالی و جانی وارده بـه اشخاص ثالث ناشی از خسارت های موضوع بیمه را در محدوده مکانی مندرج در بیمه نامه با در نظر گرفتن شرایط این بیمه نامه جبران کند.
فصل دوم: خطرات و حوادث تحت پوشش
ماده 4 ـ جبران این خسارت ها و هزینه ها در تعهد بیمه گر خواهد بود:
1 ـ 4 ـ تلف یا خسارت وارد بـه اشیا، اموال و یا هر شی ثابت یا متحرک بـه غیر از شناور مسئول حادثه؛
2 ـ 4 ـ هزینه ناشی از هر گونه اقدام بـه خارج سازی، شناور سازی، انتقال یا انهدام اشیای ثابت یا متحرک شامل لاشه شناور زیان دیده؛
3 ـ 4 ـ خسارت های جانی وارد بـه اشخاص ثالث و کارکنان؛
4 ـ 4 ـ خسارت های مالی وارد بـه اشخاص ثالث ناشی از فعالیت مجاز شناور صیادی؛
5 ـ 4 ـ هزینه های حقوقی متعارف بیمه گذار در رابطه با رفع یا کاهش مسئولیت بیمه گذار.
فصل سوم: استثنائات
ماده 5 ـ بیمه گر نسبت بـه جبران خسارت ناشی از این موارد تعهدی نخواهد داشت:
1 ـ 5 ـ خسارت ناشی از جنگ، انقلاب، شورش، اعتصاب، عملیات تروریستی و اقدامات براندازی علیه حکومت؛
2 ـ 5 ـ انفجارات اتمی و تشعشعات هسته ای؛
3 ـ 5 ـ عمد بیمه گذار، کارکنان و اشخاص ثالث؛
4 ـ 5 ـ نزاع و زد و خورد، مصرف مسکرات و مواد مخدر و روان گردان توسط کارکنان؛
5 ـ 5 ـ محکومیت جزایی قابل خرید و محکومیت نقدی بـه نفع دولت؛
6 ـ 5 ـ فعالیت های خارج از پروانه صید؛
7 ـ 5 ـ سیل، زلزله، طوفان و سایر حوادث طبیعی؛
8 ـ 5 ـ خسارت های وارد بـه محیط زیست؛
9 ـ 5 ـ خسارت های خارج از قلمرو آبی کشور.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه شماره 63 (مقررات بیمه مرکزی)
موضوعات بیمه در آراء وحدت رویه قضایی
موضوعات بیمه در آراء دیوان عدالت اداری
فصل چهارم: وظایف و تعهدات بیمه گذار
ماده 6 ـ بیمه گذار موظف است:
1 ـ 6 ـ فرم پیشنهاد بیمه را با رعایت دقت و صداقت تکمیل و کلیه اطلاعات راجع بـه موضوع بیمه را در اختیار بیمه گر قرار دهد؛
2 ـ 6 ـ اقدامات احتیاطی پیشگیرانه را در حد متعارف برای جلوگیری از بروز یا افزایش خسارت اعمال کند؛
3 ـ 6 ـ قبل از قبول هر گونه مسئولیت و سازش با اشخاص ثالث و کارکنان، موافقت کتبی بیمه گر را دریافت کند؛
4 ـ 6 ـ حق بیمه مشخص شده را در زمان صدور بیمه نامه و یا در مهلت تعیین شده در بیمه نامه بپردازد؛
5 ـ 6 ـ وقوع هرگونه خسارت موضوع این بیمه نامه و همچنین هر نوع ادعا یا مطالبه کارکنان و یا اشخاص ثالث علیه خود را کـه بـه این بیمه نامه مربوط می شود، حداکثر ظرف مدت 5 روز کاری از تاریخ اطلاع خود، بـه اطلاع بیمه گر برساند. بیمه گذار موظف است پس از آن، هر نوع اسناد و مدارک مربوط را کـه در این باره در اختیار دارد بـه بیمه گر تسلیم و بیمه گر را در تحقیقات و رسیدگی و دفاع کمک کند.
ماده 7 ـ حق سازش و مصالحه: حق سازش تا میزان تعهد بیمه گر در کلیه مراجع و مراحل با بیمه گر است و بیمه گذار بـه موجب این بیمه نامه بیمه گر را وکیل با حق توکیل غیر ولو کراراً می کند کـه پرونده های مربوط را در مراجع ذیربط با استفاده از کلیه اختیارات دادرسی تا میزان تعهد این بیمه نامه تعقیب نماید و در طول جریان دعوی نباید اقدامی بـه عمل آورد کـه بـه حق بیمه گر در تعقیب دعوی لطمه وارد آورد، ولی بیمه گذار نسبت بـه مازاد تعهدات این بیمه نامه، حق هرگونه اقدامی خواهد داشت.
فصل پنجم: وظایف و تعهدات بیمه گر
ماده 8 ـ تعهدات بیمه گر
1 ـ 8 ـ بیمه گر موظف است پس از دریافت و تکمیل مدارک خسارت مندرج در شرایط خصوصی بیمه نامه و احراز شرایط تعهد بیمه گر، حداکثر ظرف مدت پانزده روز کاری خسارت را جبران کند.
تبصره ـ بیمه گر می تواند با پرداخت حداکثر مبلغی کـه طبق این بیمه نامه برای هر حادثه متعهد است و یا اینکه اگر مبلغی قبلاً پرداخت نموده با پرداخت مابه التفاوت آن تا میزان حداکثر تعهد، اقدامات خود را در هر یک از مراحل قضایی متوقف و از خود سلب مسئولیت کند. در این صورت هدایت و کنترل مذاکرات و جریان های حقوقی و اقدامات قانونی مربوط بـه هر دعوی مرتبط با موضوع این بیمه نامه بـه بیمه گذار واگذار شده و بیمه گر از ادامه مداخله خودداری می کند. همچنین بیمه گر در برابر هرگونه ادعای بعدی نیز مسئولیتی نخواهد داشت.
2 ـ 8 ـ تعهد بیمه گر در مقابل کارکنان بیمه گذار، محدود بـه تعداد کارکنان مندرج در بیمه نامه است.
ماده 9 ـ نحوه تعیین و پرداخت خسارت
1 ـ 9 ـ غرامت فوت، نقص عضو، جرح و صدمات جانی براساس درصد مسئولیت بیمه گذار مندرج در رای یا نظر مراجع صالح و همچنین بر اساس اعمال آن بر روی مبلغ ریالی ارزان ترین نوع دیه رایج، در هنگام پرداخت خسارت تعیین می شود. در صورت فوت، جرح و نقص عضو هر یک از زیان دیدگان موضوع بیمه نامه، جمع مبالغ پرداختی نمی تواند از حداکثر تعهد بیمه گر مندرج در شرایط خصوصی بیمه نامه بر حسب مورد تجاوز کند.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه شماره 63 (مقررات بیمه مرکزی)
موضوعات بیمه در آراء وحدت رویه قضایی
موضوعات بیمه در آراء دیوان عدالت اداری
2 ـ 9 ـ هزینه های پزشکی زیان دیده بر اساس اسناد و مدارک معتبر پزشکی و با تایید پزشک معتمد بیمه گر حداکثر تا میزان مندرج در شرایط خصوصی پرداخت می شود.
3 ـ 9 ـ خسارت موضوع این بیمه نامه با اطلاع بیمه گذار مستقیماً از طرف بیمه گر بـه شخص زیان دیده و یا صاحبان حقوق او پرداخت خواهد شد و بـه محض پرداخت خسارت، بیمه گر در مقابل بیمه گذار و شخص یا اشخاص زیان دیده مسئولیتی ندارد.
4 ـ 9 ـ در صورتی کـه کارکنان بیمه گذار یا اشخاص ثالث از خدمات سازمان تامین اجتماعی یا سازمان های مشابه استفاده کنند، تعهد بیمه گر در تامین هزینه های پزشکی عبارت است از تفاوت کل هزینه تا آن بخش از هزینه های پزشکی کـه توسط سازمان های مذکور پرداخت نشده است (پس از کسر فرانشیز)، حداکثر تا میزان تعهد مندرج در این بیمه نامه.
5 ـ 9 ـ در صورتی کـه مسئولیت موضوع این بیمه نامه بـه موجب بیمه نامه های دیگری نیز تحت پوشش قرار گرفته باشد، تعهد بیمه گر بـه تناسب مبلغ مندرج در بیمه نامه صادر شده بـه مجموع مبالغ بیمه نامه ها تعیین می شود.
6 ـ 9 ـ خسارت مالی فقط بـه اشخاص ثالث و طبق توافق طرفین حداکثر تا میزان مندرج در شرایط خصوصی پرداخت خواهد شد.
فصل ششم: سایر مقررات
ماده 10 ـ فسخ بیمه نامه: در صورتی کـه این بیمه نامه بـه موجب قانون بیمه فسخ یا باطل گردد، بیمه گر موظف است در اجرای مفاد آیین نامه اجرایی قانون حفظ و بهره برداری از منابع آبزی، مراتب را بلافاصله بـه اطلاع سازمان شیلات ایران و سازمان بنادر و دریانوردی جمهوری ا. ا برساند.
تبصره ـ در صورتی کـه شناور مورد بیمه در زمان فسخ بیمه نامه طبق مفاد این ماده، در حال انجام سفر دارای مجوز از سازمان شیلات ایران باشد، اثر فسخ از زمان پایان سفر دریایی مربوط خواهد بود. با این حال بیمه گر حق بازیافت هر گونه خسارت پرداختی در فاصله فسخ بیمه نامه تا پایان سفر دریایی را از بیمه گذار خواهد داشت.
ماده 11 ـ حل و فصل اختلاف: اختلاف طرفین قرارداد بیمه از طریق مذاکره حل و فصل خواهد شد. در صورت عدم حصول نتیجه از طریق مذاکره، طرفین قرارداد می توانند از طریق داوری، موضوع را حل و فصل کنند. در این صورت طرفین قرارداد می توانند یک داور مشترک انتخاب کنند کـه مورد قبول هر دو طرف باشد. در صورت عدم توافق برای انتخاب داور مشترک، هر یک از طرفین، داور انتخابی خود را حداکثر ظرف پانزده روز بـه صورت کتبی بـه طرف دیگر معرفی می کند. داوران منتخب، داور سومی را انتخاب و پس از رسیدگی بـه موضوع اختلاف با اکثریت آراء رای داوری را صادر می کنند. در صورتی کـه داوران منتخب برای انتخاب داور سوم بـه توافق نرسند هر یک از طرفین قرارداد می توانند تعیین داور سوم را بـه عهده دادگاه صالح گذارند. هر یک از طرفین حق الزحمه داور انتخابی خود را می پردازند و حق الزحمه داور سوم بـه تساوی تقسیم می شود.
بیشتر بخوانید:
مجموعه مقررات مرتبط با آیین نامه شماره 63 (مقررات بیمه مرکزی)
موضوعات بیمه در آراء وحدت رویه قضایی
موضوعات بیمه در آراء دیوان عدالت اداری
ماده 12 ـ نشانی و اقامتگاه بیمه گذار: نشانی و اقامتگاه قانونی بیمه گذار همان است کـه در این بیمه نامه درج شده و بیمه گذار موظف است تغییر نشانی و اقامتگاه قانونی خود را بـه صورت کتبی بـه اطلاع بیمه گر برساند؛ در غیر این صورت نشانی و اقامتگاه قبلی بیمه گذار معتبر خواهد بود.
ماده 13 ـ موارد پیش بینی نشده: نسبت بـه موارد پیش بینی نشده در این بیمه نامه، بر اساس قوانین، مقررات و عرف بیمه در ایران رفتار خواهد شد.